Pagina 1 van 1

Huis gekocht waarin nog een huurder zit

Geplaatst: 07 okt 2009 21:25
door svdcaste
Mijn vriend en ik hebben samen een woning gekocht. Voor het ogenblik is de woning verhuurd, we kunnen slechts een aangetekende brief schrijven wanneer de akte ondertekend is om te melden dat we de woning voor eigen gebruik willen.
Ik vraag mij nu af hoelang de huurder het recht heeft om in de woning te blijven en of wij als nieuwe eigenaars de huurprijs kunnen aanpassen.
De huurovereenkomst die de huurder had met de vorige eigenaars werd nooit geregistreerd, en dat maakt het wat anders. In die overeenkomst stond wel dat de verhuurder de huur kon opzeggen en dat de huurder dan 3 maand kon blijven, maar aangezien het niet geregistreerd is....

Weet iemand meer hierover?

Geplaatst: 07 okt 2009 21:39
door Vandebos
Als de huurder meer dan 6 maanden het pand huurt EN het huurcontract niet is geregistreerd kan binnen de drie maanden na het verlijden van de akte het huurcontract opzeggen met een opzegperiode van drie maanden conform artikel 9 van de huurwetgeving.
Art. 9. Overdracht van het gehuurde goed.
Indien de huurovereenkomst een vaste dagtekening voor de vervreemding van het gehuurde goed heeft, treedt de verkrijger om niet of onder bezwarende titel in de rechten en verplichtingen van de verhuurder (op de datum van het verlijden van de authentieke akte), zelfs indien de huurovereenkomst het recht van uitzetting in geval van vervreemding bedingt. <W>
Hetzelfde geldt wanneer de huurovereenkomst geen vaste dagtekening voor de vervreemding heeft, indien de huurder het verhuurde goed sinds ten minste zes maanden betrekt. In dat geval kan de verkrijger evenwel de huurovereenkomst te allen tijde beëindigen, om de redenen en onder de voorwaarden bedoeld in artikel 3, §§ 2, 3 en 4, mits aan de huurder, op straffe van verval, een opzegging van drie maanden wordt betekend binnen drie maanden te rekenen (van de datum van het verlijden van de authentieke akte) tot vaststelling van de overgang van eigendom. <W>
Aangezien u de huur wenst op te zeggen voor eigen bewoning dient u tevens art 3 §2 van de huurwetgeving te respecteren qua te verstrekken informatie.
§ 2. De verhuurder kan de huurovereenkomst evenwel te allen tijde beëindigen met inachtneming van een opzeggingstermijn van zes maanden, indien hij voornemens is het goed persoonlijk en werkelijk te betrekken of het op dezelfde wijze te laten betrekken door zijn afstammelingen, zijn aangenomen kinderen, zijn bloedverwanten in opgaande lijn, zijn echtgenoot, door diens afstammelingen, bloedverwanten in opgaande lijn en aangenomen kinderen, door zijn bloedverwanten in de zijlijn en de bloedverwanten in de zijlijn van zijn echtgenoot tot in de derde graad. (Wordt de opzegging gegeven opdat bloedverwanten in de derde graad het goed kunnen betrekken, dan kan de opzeggingstermijn niet verstrijken voor het einde van de eerste driejarige periode vanaf de inwerkingtreding van de huurovereenkomst.) <W>
De opzegging vermeldt de identiteit van de persoon die het goed zal betrekken en de band van verwantschap met de verhuurder. (Deze laatste moet op verzoek van de huurder de band van verwantschap bewijzen. De verhuurder moet aan dit verzoek voldoen binnen een termijn van twee maanden te rekenen van de kennisgeving ervan; zoniet kan de huurder de nietigverklaring van de opzegging vorderen. Die vordering moet op straffe van verval uiterlijk twee maanden voor het verstrijken van de opzeggingstermijn worden ingesteld.) <W>
(Het goed moet binnen een jaar na het verstrijken van de opzegging door de verhuurder of, in geval van verlenging, na de teruggave van het goed door de huurder, worden betrokken. Het goed moet gedurende ten minste twee jaar werkelijk en doorlopend betrokken blijven.) <W>
Indien de verhuurder, zonder het bewijs te leveren van buitengewone omstandigheden, binnen de gestelde termijn en voorwaarden de betrekking van het goed niet verwezenlijkt, heeft de huurder recht op een vergoeding die gelijk is aan achttien maanden huur.
(De partijen kunnen evenwel overeenkomen om de mogelijkheid van vroegtijdige beëindiging uit te sluiten of te beperken.) <W>
Best begint u dus uw aangetekend schrijven met de mededeling dat u de huur wenst op te zeggen voor eigen bewoning ( met vermelding van uw persoonlijke gegevens conform art 3§2) doch dat aangezien het pand reeds meer dan 6 maanden werd verhuurd onder de vorige eigenaar en dat het nooit werd geregistreerd u gebruik wenst te maken van art 9 van de huurwetgeving om de opzegperiode te beperken tot drie maanden. In hetzelfde schrijven vermeld u duidelijk het bankrekeningnr waarop vanaf datum X de huur dient gestort te worden en veiligheidshalve (niet nodig maar wel handig bij latere betwisting) een kopie van de eerste pagina van de koopakte. (u kan aan de notaris verzoeken u deze te maken vooraleer hij de akte naar het registratiekantoor verzend)

U bent gebonden aan het huidige contract en de daarin afgesproken huurprijs. U kan de huurprijs dus niet zomaar verhogen. Wel kan u de vorige eigenaar vragen of hij ooit de indexering heeft toegepast. Deze mag u indien gewenst naar het huidige niveau brengen doch de inning ervan kan slechts met drie maanden terugwerkende kracht. (dewelke u dan aan de vorige eigenaar zou dienen te betalen...) Best dus gewoon met ingang van datum x verzoeken.

PS denk ook aan de huurwaarborg als deze cash werd betaald.

Geplaatst: 07 okt 2009 22:39
door svdcaste
Beste

In de huurovereenkomst (die niet geregistreerd is) staat dat de huurprijs kan geindexeerd worden elk jaar op 1 januari. Moeten wij ons aan die datum houden of kunnen wij vanaf wij officieel eigenaar zijn de huur indexeren?
De huurprijs is nooit gewijzigd geweest door de vorige eigenaars. De huurder huurt al 12 jaar aan hetzelfde tarief nl 300 €.
Waar kunnen we terugvinden wat de huurprijs is na indexering?

Dank op voorhand voor uw hulp

Geplaatst: 07 okt 2009 23:05
door Vandebos
Als in het contract januari staat houdt u zich best hieraan. U kan de indexaanpassing van 01/01/2009 natuurlijk verlaat uitvoeren maar persoonlijk zou ik deze stap enkel uitvoeren mocht blijken dat de huurder problemen maakt bij de opzeg.

De berekening kan u op de volgende link uitvoeren.

http://economie.fgov.be/nl/statistieken ... /index.jsp

Indien het contract zou zijn aangegaan op 01/1997 zou de geïndexeerde huurprijs een kleine € 378 bedragen.

Nogmaals ik zou deze stap enkel gebruiken mocht de huurder problemen veroorzaken. Uiteindelijk levert een vlot verlaten van het pand u meer op dan een huurder die gedurende een paar maanden het pand blijft bezetten met hulp van een advocaat tot de vrederechter uitpraak doet en u het vonnis laat betekenen.

Hopelijk helpt dit u verder.