Pagina 1 van 1

eigendom deelperceel bij verkoop

Geplaatst: 28 sep 2009 20:42
door barbaraB
Wij kopen straks als huurder d.m.v. sociale koop ons huis van de woningbouwvereniging. We zijn daar nu over in gesprek. Die woningbouwvereniging heeft ook het buurhuis in eigendom en verhuurt dat. Voordat wij in ons huis kwamen wonen 5 jaar geleden, hadden de buren een klein deel van onze tuin in gebruik genomen voor hun terras, vermoedelijk al een aantal jaren, met als gevolg dat de schutting tussen onze tuinen dwars op het raam van onze schuur staat.
Wij wisten van de situatie, hebben het aan de woningbouw gemeld, maar niemand heeft er ooit iets mee gedaan of gereageerd. We gunnen de buren best die extra meter tuin, ook als het huis straks ons eigendom is; we zijn immers gewend aan de situatie.
De woningbouwvereniging wilde ons bij verkoop aanvankelijk daarom eerst een deelperceel leveren; dus koop van de huidige situatie zonder het stukje grond dat de buren gebruiken. Maar we hebben de woningbouwvereniging gezegd dat handhaving van deze situatie straks wel slecht is voor de verkoopbaarheid van ons huis, vanwege de schutting die halverwege het schuurraam eindigt.
Nu stel de woningbouwvereniging voor ons wel de kadastrale situatie te willen verkopen, omdat wij de misstand ooit bij hen hebben gemeld. Echter, ze willen een clausule in het koopcontract opnemen dat zolang onze buren in dat buurhuis wonen, zij gebruik kunnen maken van het stukje tuin (hadden wij zelf al aangeboden) en dat de situatie na hun vertrek op onze kosten moet worden hersteld.
Ons lijkt dit echter in de toekomst een vreemde situatie op te leveren: is er dan op termijn niet zoiets als verjaring? En wat als wij het huis zelf weer verkopen; moet de nieuwe eigenaar dan ook toestaan dat een deel van het perceel door de buren in gebruik is, zolang de buren in dat huis blijven wonen?

Re: eigendom deelperceel bij verkoop

Geplaatst: 29 sep 2009 08:13
door wolf2
Als U dergelijke erfdienstbaarheid instelt, is die inderdaad verbonden aan de percelen. De eventuele latere koper van uw huis moet die dus ook respecteren.

Maar de duur van de erfdienstbaarheid kan volgens mij wel gekoppeld worden aan de persoonlijke situatie van het buurhuis: zolang die bewoners er dus in blijven. Je krijgt dan een zakelijk recht waarvan de duur bepaald wordt door een persoonlijke situatie.

Een voorbeeld van zo een "persoonlijk" zakelijk recht is een recht van bewoning (in tegenstelling tot een recht van vruchtgebruik): A mag een huis bewonen zoals een vruchtgebruiker, maar slechts door A alleen en zijn gezin en slechts in die mate dat hij het nodig heeft voor zijn gezinsbehoeften (dus bvb. niet het volledige gebouw). A kan het dus niet verhuren of laten leegstaan.

Hoe dan ook, uw huis zal voor die duur gekenmerkt worden door een (iets) lagere potentiƫle verkoopprijs.

Maar waarom zou U moeten opdraaien voor de latere herstelkosten?

Geplaatst: 29 sep 2009 09:41
door barbaraB
beste wolf2,

Dank voor je reactie! Ben ik al zeer mee geholpen. Vroeg me nog af of het recht van mij als eigenaar straks dan niet verjaart?
Met hartelijke groeten

Geplaatst: 29 sep 2009 10:06
door scorpioen
Er kan maar sprake zijn van verjaring als men handelt "zoals een eigenaar", met de bedoeling zich te gedragen als een eigenaar.

Wie handelt op grond van een overeenkomst die hij met de eigenaar gesloten heeft, handelt niet als een eigenaar, van verjaring is dan geen sprake.

scorpioen