Pagina 1 van 2
Huis gekocht maar geen vergunning voor garage
Geplaatst: 11 aug 2009 14:52
door sunny
Dag
Wij hebben in juni dit jaar een verkoopsovereenkomst ondertekend voor een huis.
Nu kreeg ik gisteren telefoon van de verkopers: de garage op het perceel staat wel aangegeven bij het kadaster maar er is geen bouwvergunning voor.
Dit was echt wel schrikken voor ons!
We zijn dan onmiddellijk naar de verkopers gegaan en die vertelden ons da we ons hier niet druk over moesten maken. Iedereen in de buurt heeft daar garage's en tuinhuizen staan zonder bouwvergunning.
Toch wisten die mensen dat we echt een garage nodig hadden.
Nu gaan we overmorgen met de verkopers en de notaris naar het gemeentehuis. We hebben er een gesprek met de bevoegde ambtenaar zodat deze dit nog eens kan bekijken.
Toch ben ik bang: als er geen vergunning wordt gegeven moeten we in principe de garage afbreken (we kunnen ze natuurlijk laten staan maar dan leven we wel in onzekerheid hierover). We kunnen de garage afbreken en dan een bouwvergunning vragen en deze, op een plaats waar het wel mag, opnieuw bouwen.
Maar als we dit doen staat de garage in het midden van onze tuin, en dit is praktisch niet doenbaar!
Nu is mijn vraag dus: wat nu???
Kunnen wij de ontbinding van de verkoopsovereenkomst eisen als blijkt dat er geen vergunning mogelijk is voor deze garage? De verkopers zeiden dat ze hier echt niet van op de hoogte waren (ze hadden dit huis zelf van familie gekocht).
Ik vind ook dat, als de garage er niet mag staan, ik veel te veel betaalde voor dit huis. En ik wil een huis met garage.
Eigelijk is het stom van mij: ik had dit moeten vragen voor ik de verkoopsovereenkomst tekende.
In de verkoopsovereenkomst is wel een artikel opgenomen ivm de "Stedenbouwkundige voorschriften", namelijk dat de verkoper verklaart dat wij zijn weten voorgeschreven eigendom niet belast is met stedenbouwkundige overtredingen.
Alvast bedankt voor alle hulp!
Groetjes
Kathleen
Geplaatst: 11 aug 2009 17:48
door dieke
Dat Kathleen
M.i. staat u sterk genoeg om de verkopers aan te manen die garage op hun eigen kosten te laten regulariseren.
Succes.
Geplaatst: 11 aug 2009 18:25
door sunny
En wat als de garage niet kan worden geregulariseerd?
Kunnen we dan (kosteloos??? de koop ontbinden?
Wat met ons voorschot van 10 procent van de totale prijs???
Dat Kathleen
M.i. staat u sterk genoeg om de verkopers aan te manen die garage op hun eigen kosten te laten regulariseren.
Succes.
Geplaatst: 11 aug 2009 21:09
door dieke
En wat als de garage niet kan worden geregulariseerd?
Kunnen we dan (kosteloos??? de koop ontbinden?
Wat met ons voorschot van 10 procent van de totale prijs???
Dat Kathleen
M.i. staat u sterk genoeg om de verkopers aan te manen die garage op hun eigen kosten te laten regulariseren.
Succes.
Indien klopt wat u schrijft, dat er in compromis werd vermeld dat de verkopers verklaren dat er geen bouwmisdrijven werden gepleegd, is dat, indien de garage niet zou kunnen geregulariseerd worden, inderdaad reden genoeg om de koop te laten ontbinden volgens mij. Ik ben echter geen expert, maar m.i. staat u toch sterk.
Geplaatst: 14 aug 2009 21:59
door sunny
We zijn ondertussen met de notaris en de verkopers naar het gemeentehuis getrokken.
We hebben het probleem daar aan de bevoegde dienst voorgelegd.
De garage kan niet worden geregulariseerd. Als iemand klacht indient zijn we verplicht de garage af te breken. Maar tot zover kan de garage gewoon blijven staan....
Ik vroeg ook of de garage afgebroken mag worden, zodat we dan een nieuwe garage kunnen bouwen die wel volgens de regels staat. Dit is echter onmogelijk: de tuin in te klein om daar, volgens de regels een garage te zetten....
Dit is een serieuze tegenvaller. De kans dat iemand ons ooit verplicht deze af te breken in klein, maar toch...
Omdat in de verkoopsovereenkomst staat dat de verkoper geen weet heeft van overtredingen, was ik dan ook stomverbaast toen de verkoper op het gemeentehuis vertelde dat hij in 1980 tot 3 keer toe probeerde toch die vergunning voor de garage te verkrijgen. Ik wist echt niet wat te denken toen.
De veranda aan het huis blijkt nu ook niet vergund te zijn, dit gaven de eigenaars toen ook toe aan ons. De vergunning voor de veranda verkrijgen kan geen probleem zijn.
Nu staan we voor de keuze: toch doorgaan met de koop of deze ontbinden?
Als we doorgaan met de koop is dit onder voorwaarden dat de vraagprijs wordt verlaagd. Maar wat is nu een redelijke verlaging van prijs?
Ik dacht aan 5000 euro minder te vragen. Dit is misschien veel geld maar ik vind dat een garage toch een meerwaarde geeft aan het huis. In die buurt kan je geen garage huren.
De notaris zei; dat als we eisen dat het contract wordt ontbonden, we dit kunnen mits toestemming van de verkopers. Als ze weigeren kunnen we dit tot een rechtzaak brengen…
Is mijn eis redelijk? Of heeft iemand nog tips?
Zowel de verkopers als de notaris dringen aan op een snelle keuze, wat ik wel begrijp.
Alvast bedankt!
Geplaatst: 14 aug 2009 22:36
door dieke
Die snelle keuze, die hoef je alvast zeker niet te maken vooraleer je zelf goed hebt nagedacht en je hebt geinformeerd. Wees maar gerust dat de verkopers dit altijd hebben geweten dus dat zij nu een tijdje in onzekerheid zitten, dat hoef je je helemaal niet aan te trekken. De aankoop van een huis is voor vele mensen de grootste die ze ooit doen dus zeker niet over 1 nacht ijs gaan nu!
Een garage is een serieuze meerwaarde; 5000 euro vind ik dus zeker geen gek idee van je, ter compensatie van het risico. Bedenk echter wel dat met een korting op de vraagprijs het probleem niet zal opgelost geraken. Een bouwmisdrijf is en blijft een bouwmisdrijf.
Ben je wel zeker dat je nog steeds wil kopen? Is het een echt buitenkansje of betaal je gewoon een realistische prijs voor een woning zoals je er nog wel zal vinden? Indien je hier serieus je twijfels bij hebt zou ik in jouw plaats echt niet twijfelen om de ontbinding te eisen. Verkopers zouden wel gek zijn als ze hierin niet zouden toestemming. Straffer zelfs, indien je kan aantonen dat ze gelogen hebben in de huidige overeenkomst en dat dat je reden is om te ontbinden, heb jij volgens mij zelfs nog het recht om een schadevergoeding van hen te eisen (het recht he, dat wil niks zeggen over je slaagkansen daartoe, die acht ik zeer klein, maar soit, ik wou het principe even aanhalen)
Laat je alleszins niet overhalen om snel snel tot een beslissing te komen. Logisch dat de andere partijen dit wel willen, die willen gewoon zo snel mogelijk verkopen en dus hun centen zien.
Geplaatst: 17 aug 2009 18:36
door sunny
We zijn vandaag naar de verkopers gegaan. We zeiden dat we het huis nog steeds willen kopen maar dan voor 5000 euro minder dan de oorspronkelijke vraagprijs.
Dat was echter niet naar hun zin, en de verkoper begon al meteen over andere kopers.
Ik zei dan dat we de koop laten ontbinden.
Een tegenvaller voor ons, maar als er geen 5000 euro van de prijs afging dan vind ik het zot om te kopen.
Alle kosten die voortkomen uit de ontbinding van de koop, moeten wij die betalen?
Ik dacht dat de verkopers die moeten betalen, of zit ik fout?
Alvast bedankt voor alle hulp!
Groetjes
Kathleen
Geplaatst: 17 aug 2009 20:37
door dieke
Om uzelf te sterken en eventueel om de verkopers te laten lezen als ze menen van u kosten te moeten eisen:
http://www.juridischforum.be/forum/view ... hp?t=15795
Geplaatst: 17 aug 2009 20:43
door sunny
Mijn vriend vind het nu enorm spijtig dat de verkoper niets van de prijs wil afdoen.
Als we het nu toch zouden kopen, kunnen we dan eisen dat de kosten voor de regularisatie van de veranda voor de verkoper zijn????
Is er nergens geen achterpoortje ofzo, zodat we de verkoper kunnen dwingen om zijn prijs een beetje te verlagen? De verkopers waren op de hoogte van het ontbreken voor de vergunning van de garage.
Het enige dat de verkoper wil doen is alsnog verkopen aan de voorwaarde van de akte, of de koop ontbinden.
Als de koop dan ontbonden is, wil hij terug verkopen. Het huis achter het huis dat wij "kochten", daar woont hij. Hij wil dan gewoon de garage bij zijn perceel toevoegen en dus het huis verkopen zonder garage.
Het maakt me echt kwaad dat die mensen niet hebben gezegd tegen ons, zeker nu ik zie hoe mijn vriend het zich aantrekt...
We waren al aan het inpakken voor de verhuis....
Alvast bedankt!
Geplaatst: 25 aug 2009 21:09
door sunny
Nu kregen we net telefoon van de verkopers. Ze willen graag de oppervlakte van de tuin aan het huis veranderen. Omdat de grond niet echt een klassieke rechthoek willen ze een tip van onze grond nemen zodat we hetzelfde perceel van hun krijgen in een andere hoek. Dan hebben wij een rechte lijn.
Kan dit allemaal zo maar? Ze beweren van wel. Gewoon de landmeter laten langskomen en het is in orde. Zelf ken ik er niet veel van... maar dit moet toch ook aan de bevoegde instanties gemeld worden?
Geplaatst: 06 sep 2009 15:05
door sunny
We hebben, volgens 4 maanden de tijd om de akte te tekenen. De afspraak hiervoor hebben we reeds gemaakt.
Enige tijd geleden kregen we dus telefoon van de verkopers, met de vraag om de perceelsgrens recht te maken. Wij geven dan een stukje grond aan hun en andersom (hun tuin grenst aan de onze).
Ik maakte een afspraak bij de notaris zodat we konden samenkomen om advies enz in te winnen. Toen de verkopers eraan kwamen hadde zij al een plannetje bij.
Omdat de grond (door het verkeerde plan van de verkopers) net iets groter was dan mondeling afgesproken was, ging de verkoper dit zo laten omdat wij dan misnoegd waren over de garage en veranda die geen vergunning hebben. De verkoper wou niets van de prijs doen maar zij wel dat hij het zo ging laten (de extra grond zou de garage compenseren).
Eenmaal bij de notaris liet hij een niew plannentje zien en hij wou het plannetje van de grond dat aan de akte zit, door zijn nieuwe plan vervangen. Toen de verkopers vroegen om dit te tekenen, zei ik om dit uit te stellen tot morgen (kan niet goed planlezen en wilde hier ook over nadenken). Zowel de verkopers als de notaris wilden niet niet maar ik drong erop aan.
Nadat ik het thuis, op men gemak had bekeken, kwam ik tot de volgende vaststelling: de tuin van ons kreeg dan een rechte lijn om het perceel dat tegen de buurman ligt, maar nu moesten wij grond inleveren en hij kreeg enkel grond bij. De notaris had dit al meteen door (ik zag hem de oppervlakte aanaduiden op het plannetje van de verkopers en daar met de verkopers over praten praten (hij fluisterde met hun).
De volgende dag nam ik telefonisch contact op met de verkopers (de vrouw nam op) en ik zei dat ik de grond zo wou houden zoals in de akte vastgelegd was. De vrouw zei dat ze dit niet kon begrijpen en dat het stom is omdat we dan beiden met een scheve grens zitten. Toen ik zei dat wij dan wel grond in moeste leveren en ik daar niet mee akkoord was vond ze dit maar stom. Enfin, ze was uiteindelijk akkoord en ging het aan haar man melden.
Een half uurtje later belt haar man naar mee, woendend… Hij vroeg me of het waar was dat ik de grond wou behouden zoals ik de akte stond. Toen ik dit bevestigde zei hij dat ik dan de mondelinge afspraak niet nakwam en dat hij daar niet tegen kon. Dit was woordbreuk (ik kan me niet herinneren dat ik dit ooit gezegd heb, omdat ik er over moest nadenken). Ik bleef rustig (deze mensen worden tenslotte achterburen) en ik zei dat ik niet akkoord was met het nieuwe plannetje omdat wij grond moesten afgeven aan hun. Toen zei hij dat hij de scheiding wou zoals mondeling afgesproken, maar deze moest dan recht zijn, ipv scheef. Ik zei dat de grond moet behouden worden zoals in de akte staat, en dat hij had gezegd dat dit goed was omdat de garage ten slotte geen vergunning had.
Hij was echt heel kwaad en zei dat hij alles uit het huis ging meenemen. Mondeling was afgesproken dat de gordijnen bleven hangen enz.
Nu ben ik echt bang, dat, wanneer wij de sleutels krijgen, er bv. Geen keuken meer in staat, er dingen vernield zijn, ….
De mensen zeiden ook dat wij de helft van de kosten voor de afsluiting van de tuin moeten dragen, en dat ze het factuur zullen geven aan ons.
Mijn vragen: wat kunnen we doen als bv. De keuken is verwijderd uit ons huis, en zijn we verplicht de afsluiting deels te betalen?
Alvast heel erg bedankt!
Geplaatst: 06 sep 2009 16:01
door kristin
zo een mensen wil ik toch niet als achterburen hebben hoor.
Als je nu al op voet van oorlog leeft, en je woont er nog niet eens.
Geplaatst: 07 sep 2009 01:00
door Simon Verhoeven
Dergelijke buren zou ik ook niet willen, daar ga je later nog plezier van hebben.
En komt die draad op hun grond of op de scheidingslijn?
Geplaatst: 07 sep 2009 08:05
door Tope
Een garage zonder bouwvergunning, een veranda zonder regularisatie en een oneerlijke/sneaky verkoper die dan nog eens jullie buurman wordt...wie weet wat gaan jullie achteraf nog allemaal ontdekken?
Ik zou mij hier echt niet gerust bij voelen.
Wat een geluk dat de koop nog kan geannuleerd worden.
Geplaatst: 07 sep 2009 08:07
door dieke
Ik ben het eens met de laatste commentaren hier. Hoe graag ik het huis ook zou hebben gezien en hoeveel zin ik ook had gehad om het te kopen, het klimaat rond deze verkoop wordt grimmiger en grimmiger. Met de bijkomende wetenschap dat verkopers dan ook nog eens toekomstige buren zijn, zou ik eerder terdege uitzoeken wat mijn rechten zijn om deze koop alsnog te annuleren ipv me bezig te houden met de rest van deze 'farce'.