Biddit: Notaris ook eigenaar

Mumbo
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

Biddit: Notaris ook eigenaar

#1 , 24 dec 2023 20:54

Dag Juridisch specialisten,

Ik heb geboden op een appartement op Biddit. Hierbij was ik uiteindelijk niet het hoogste bod. Toch werd ik telefonisch gecontacteerd door de notaris die mij vertelde dat de minimumprijs van de verkoper niet behaald was. Het appartement werd mij nu aangeboden voor deze minimumprijs. Ik vertelde dat ik hierover na moest denken.

Later die middag belde de notaris mij terug dat de winnende bieder afzag van zijn bod. Nu werd het appartement mij aangeboden voor de prijs van het winnende bod (die dus hoger was dan mijn eigen bod), waarbij de winnende bieder een boete (het verschil) ging betalen. Weer vertelde ik dat ik hierover na moest denken.

De dag erna werd ik weer teruggebeld, en werd mij verteld dat mijn oorspronkelijke bod werd aanvaard door de verkoper. Tijdens dit laatste gesprek vertelde de notaris mij dat hij (mede) eigenaar is van het verkochte pand.

Vooral dit laatste vind ik een erg verdachte zaak. Ik begrijp natuurlijk dat ik verantwoordelijk ben voor mijn bod, maar toch heb ik het gevoel dat dit niet eerlijk is verlopen. De notaris blijkt dus nu verkoper te zijn, zal zelf deze minimumprijs hebben bepaald, en kan hierbij dus gemakkelijk het pand op laten bieden tot deze prijs zonder consequenties.

Inmiddels heb ik geen goed gevoel meer bij mijn bod en zou ik er ook graag vanaf zien. Nu ben ik bang dat de verkoop mij opgedragen kan worden (in plaats van de hoogste bieder) of een grote forfaitaire schadevergoeding kan worden aangerekend, terwijl de hoogste bieder dan misschien maar een kleine boete krijgt.

Zou hier iemand advies over kunnen geven?

Sirkii
Berichten: 5425

#2 , 24 dec 2023 21:56

Je had niet het hoogste bod dus je kan niet tot aankoop gedwongen worden. Notaris probeert een deal te regelen (wat zijn recht is) doch het staat je vrij het voorstel al dan niet te aanvaarden.

Evi (Odos)
Berichten: 358
Juridisch actief: Ja
Locatie: Vlaanderen
Contacteer: Website Facebook Twitter

#3 , 24 dec 2023 22:23

Je had niet het hoogste bod dus je kan niet tot aankoop gedwongen worden. Notaris probeert een deal te regelen (wat zijn recht is) doch het staat je vrij het voorstel al dan niet te aanvaarden.
Dit klopt denk ik niet. In de Bidditvoorwaarden staat het volgende:
Na de sluiting van de biedingsperiode moet de notaris een aantal controles en opzoekingen uitvoeren. Het kan dat om juridische redenen de hoogste bieder moet uitgesloten worden. Dan zou een vorig bod alsnog als hoogste bod weerhouden kunnen worden. Uw bod is daarom tot en met 10 werkdagen na de sluiting van de biedingsperiode bindend.
Odos vzw - Ouders die opnieuw starten
Familiale bemiddeling en juridisch advies bij scheiding, overlijden en nieuw samengesteld gezin.
Alle verhalen en vragen welkom in de besloten facebookgroep www.facebook.com/groups/odosvzw

Reclame

Mumbo
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

#4 , 24 dec 2023 23:03

Hartelijk dank voor deze zeer snelle reacties. Het is een stressvolle situatie dus het wordt zeer gewaardeerd.

Kan het zo zijn dat het winnende bod al zo snel wordt uitgesloten? Het eerste telefonisch contact was slechts enkele minuten na het sluiten van de biedingsperiode. Het tweede gesprek was later die namiddag en het laatste gesprek de namiddag erna. Is dit niet verdacht snel?

En is het niet raar dat er mij verteld wordt dat de minimumprijs niet behaald werd? Of dat de notaris ook eigenaar is? Heeft de notaris niet zeer veel informatie binnen de online verkoop?

Het notariskantoor is natuurlijk gesloten voor de feestdagen en contact is niet mogelijk. De tekening zou dan direct dinsdag moeten gebeuren. Als ik inderdaad verbonden blijf aan dit bod en niet teken wat kan ik voor gevolgen verwachten? Voor welke juridische redenen kan de hoogste bieder zijn uitgesloten? En kan dit dan reden zijn dat de verantwoordelijk daardoor volledig op mij valt en niet op de hoogste bieder?

Nogmaals bedankt voor de snelle reacties!

Terug naar “Kopen”