Pagina 1 van 1

Zinvol om een advocaat te nemen of niet?

Geplaatst: 28 mei 2009 16:49
door Arana
Ik kocht een woning via een gerechterlijke openbare verkoop. Bij bezichtiging van de woning na de 2de zitdag, stond er in de tuin een poortje naast de gevel, een vijvertje naast het terras (vaste kuip ingegraven), een glazen serre van ongeveer 2 op 3 en een carport (niet aan de woning vastgemaakt).

Deze 4 items zijn verdwenen in de maand tussen de 3de zitdag (verkoop) en het tekenen van de akte.

Nu beweert de eigenaar dat al die spullen van zijn zoon zijn en dat hij dus recht had om die af te breken en mee te nemen. De notaris heeft voorlopig 10.000 euro ingehouden, tot er een regeling getroffen is.

Ik ben naar de vrederechter gestapt, maar daar is de eigenaar niet komen opdagen.

Is het de moeite om daar een advocaat voor te nemen of moet ik dit laten voorbij gaan? Maw heb ik hier een zaak die ik kan winnen of had hij recht om die spullen uit de tuin te halen en mee te nemen?

Geplaatst: 28 mei 2009 17:35
door Vandebos
Dit lijkt me zeker de moeite om een advocaat voor in de arm te nemen. uiteindelijk wordt u niet het goed geleverd in de staat waarin het zich hoort te bevinden toen u het kocht.

Geplaatst: 28 mei 2009 19:45
door wanton
Bij de vrederechter mag U zelf uw zaak bepleiten.
Indien de feiten voor U duidelijk zijn , probeer het zelf.

Geplaatst: 28 mei 2009 21:57
door Bartie
Raam uw claim en ga desnoods zelf...

(al lijkt mij de zaak wel een stuk eenvoudiger afgehandeld via een advocaat, temeer als er problemen van uitvoering van het vonnis zouden opduiken)

Geplaatst: 28 mei 2009 23:30
door Arana
Dit lijkt me zeker de moeite om een advocaat voor in de arm te nemen. uiteindelijk wordt u niet het goed geleverd in de staat waarin het zich hoort te bevinden toen u het kocht.
Ja dat klopt, maar horen die dingen wel bij het onroerend goed? Want al wat los staat mag je in principe meenemen of toch niet? Plus dat die items niet in de beschrijving stonden bij de verkoop. Nu ja, op zich ook niet zo erg, want de notaris kan getuigen dat deze er wel stonden toen het goed verkocht werd.

@ Wanton en Bartie: die stap heb ik dus al gezet. Hij is opgeroepen bij de vrederechter en is niet komen opdagen. Als partij(en) niet komen opdagen, kan er ook geen verzoening of oplossing zijn. Dus ofwel moet ik nu een advocaat zoeken ... kent er iemand een goede advocaat tussen Antwerpen en de Kempen? ... ofwel moet ik het zo laten. Ik stel hier de vraag omdat ik er geen extra kosten aan wil spenderen als de kans klein is dat ik dit ga winnen.

Geplaatst: 29 mei 2009 07:18
door chrisd
Plus dat die items niet in de beschrijving stonden bij de verkoop.
Volgens verkoper hoorden die er niet bij: voor onroerende zaken had dat in de beschrijving moeten staan??
Suggestie: misschien kan de koop worden ontbonden wegens wanprestatie of iets dergelijks tegen een boete van b.v. 10% zoals in Nederland over de totale koop bij niet nakoming door koper, maar in dit geval voor de verkoper??

Geplaatst: 29 mei 2009 21:27
door 3399AAaa
ik stuurde u een privé-bericht. zie artikelen 517 en volgende burgerlijk wetboek. Die zijn al wat 'verouderd' omdat die nog ten tijde van napoleon zijn opgesteld. dus moet u die transponeren naar onze hedendaagse context.

maar bijvoorbeeld: een garage wordt aanzien als nodig voor de exploitatie van het erf.

de vijver is onroerend door incorporatie enz....

u kijkt maar eens bij de artikelen, ook artikel 525

Geplaatst: 29 mei 2009 22:20
door 3399AAaa
u kan het volgende doen: u schrijft hem een brief met het volgende:

1) conform een verklaring van de notaris - een openbaar ambtenaar - behoorden de goederen tot uw aankoop. Geen enkele rechter zal een verklaring van een notaris in twijfel trekken tenzij bewijs van manifest bedrog.
2) de genoemde goederen zijn onroerend door incorporatie of door bestemming zoals neergeschreven in de artikelen aangaande onroerende goederen, beschreven in het burgerlijk wetboek (vermeld nog eens extra de verdwenen goederen en maak een gedetailleerde feitenbeschrijving, bv. de dag waarop ze verdwenen zijn - kan later nog als bewijs dienen)

U bepaalt het bedrag waarop u denkt recht te hebben en stelt hem voor dat van de prijs af te houden. U geeft hem daarvoor acht dagen bedenktijd. Bij gebreke daaraan te voldoen zegt u dat u uw raadsman opdracht zal geven een gerechtelijke procedure in te leiden, advocatenkosten ten laste van de verkoper.

U eindigt met een positieve noot: "hoopt alsnog dit probleem minnelijk te kunnen regelen".

Dergelijke brieven kunnen helpen, zoniet kan u daarna nog altijd naar een advocaat stappen.

Aangetekend versturen en datum niet vergeten + bewijs dat het verstuurd is.

en andere optie inderdaad: koop ontbinden

Geplaatst: 30 mei 2009 16:31
door Arana
Volgens verkoper hoorden die er niet bij: voor onroerende zaken had dat in de beschrijving moeten staan??
Suggestie: misschien kan de koop worden ontbonden wegens wanprestatie of iets dergelijks tegen een boete van b.v. 10% zoals in Nederland over de totale koop bij niet nakoming door koper, maar in dit geval voor de verkoper??
Het was een gerechterlijke openbare verkoop. Ik denk dus niet dat die koop nog ontbonden kan worden. En daarbij, dan zou ik binnen de maand nog iets anders moeten kopen en beschrijven of ik heb geen dak meer boven mijn hoofd.

@3399AAaa: dank voor je pb, ik zal daar eens informeren. De tegenpartij heeft als advocaat Annemie V. D. uit Oud Turnhout. Ken je die toevallig?

Geplaatst: 15 jun 2009 20:50
door Efjoma
Was deze advocate reeds op de zaak toen jij naar de vrederechter stapte?Heeft deze advocate reeds iets ondernomen?
Laat je niet wijsmaken dat je de zaak zeker zal winnen. De meeste rechtzaken zijn een loterij. Stel dat de rechter de helft van je vordering verwerpt, dan zul je gerechterlijke intresten moeten betalen van de datum van de dagvaarding tot je betaalt.
Reken erop dat deze zaak gemakkellijk vijf jaar kan duren.
Het inhouden van 10000 euro doet mij vermoeden dat de notaris hier toch een mening over heeft.