authentieke akte verplicht bij aankoop bos in Wallonie

Brigitte D
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

authentieke akte verplicht bij aankoop bos in Wallonie

#1 , 31 jan 2022 17:02

Hallo,
Klopt het dat bij aankoop van landbouwgrond en/of bosgrond het niet verplicht is om de registratie te laten gebeuren door een notaris en dit men ofwel zelf ofwel door het makelaarskantoor kan doen bij een onderhandse verkoop?
Men heeft dan wel geen authentieke akte ( die dient opgesteld te worden door een notiris), dus wat zijn de gevolgen daarvan?
Wat is het verschil tussen een authentieke akte en onderhandse koopakte?
Is het verplicht om een auhentieke akte te hebben voor landbouwgrond?
Het is moeilijk om er info over te vinden, het enige wat ik gevonden heb is dit op de site van FOD:

Wie moet de verkoopakte ter registratie aanbieden en wie betaalt de registratierechten?
Een aankoopakte moet binnen de voorgeschreven termijn ter registratie aangeboden worden bij de administratie. De administratie kan pas registreren na betaling van het verschuldigde recht.

Wanneer de aankoopakte door de notaris opgemaakt wordt, is het de notaris die de akte ter registratie moet aanbieden en de rechten moet overschrijven naar het kantoor Rechtszekerheid. Vooraleer hij de akte opmaakt, zal hij de tot betaling gehouden partijen (koper en/of verkoper) vragen hem het bedrag van de verschuldigde rechten voor te schieten. De akten van notarissen worden geregistreerd op het kantoor Rechtszekerheid van hun standplaats. In de praktijk is het meestal, tenzij anders overeengekomen, de koper die de registratierechten betaalt.

Wanneer de aankoop bij onderhandse akte (compromis) vastgelegd wordt, rust de verplichting tot registratie en tot betaling van de rechten zowel op de koper als op de verkoper. De partijen beschikken over een termijn van vier maanden om de akte te laten registreren in het kantoor Rechtszekerheid bevoegd voor de plaats waar het aangekochte onroerend goed ligt.

Het is belangrijk die termijn te respecteren aangezien bij niet-naleving een boete verschuldigd is gelijk aan de verschuldigde rechten. Die boete wordt wel verminderd volgens een bij koninklijk besluit vastgesteld barema (als er geen frauduleuze intentie is). De boete is ondeelbaar verschuldigd door de partijen. Dat betekent dat de administratie zowel de koper als de verkoper kan aanspreken voor de betaling van de gehele som.

Wanneer de compromis (onderhandse koopakte) gevolgd wordt door een authentieke akte, moet u de onderhandse akte niet laten registeren op voorwaarde dat de authentieke akte (meestal een notariële akte) opgesteld wordt binnen de vier maanden na de datum waarop de compromis ondertekend werd. Als de akte verleden wordt voor een notaris, beschikt die nog over 15 dagen om ze te laten registreren.
[

Indien er een verschil is tussen Waalse en Vlaamse wetgeving welke geldt dan voor de koper die in Vlaanderen woont?

Alvast bedankt,
Brigitte

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 38602

#2 , 03 feb 2022 22:55

En hoe gaat u tegenover derden bewijzen dat het uw grond is?
Het bewijs wordt net bewezen door de authentieke akte.
Stel de vorige eigenaar verkoop terug zijn grond en deze koper laat zijn compromis wel registreren met een authentieke akte.
Wie is dan eigenaar van de grond??

Reclame

Terug naar “Kopen”