Onroerend goed bezwaard door buurtweg

itsme12
Topic Starter
Berichten: 4
Juridisch actief: Nee

Onroerend goed bezwaard door buurtweg

#1 , 23 jan 2022 13:21

In het stedenbouwkundig uittreksel van een woning die wij wensen te kopen staat: "onroerend goed bezwaard met buurtweg of voetweg".
Op het Atlas der Buurtwegen zie je inderdaad dat er een paar panden (waaronder dit) gebouwd zijn op wat men vroeger zag als buurtweg (de buurtweg is het stuk dat 7.4 en 6.6 breed is volgens de tekening. Het blauw heb ik toegevoegd om het anoniem te maken).
De realiteit vandaag is echter dat deze buurtweg een gewone straat is. Verder zijn er geen vermeldingen dat het pand bezwaard zou zijn met een rooilijn of zo. Er zijn ook geen bouwovertredingen.

Hoe moet ik dit nu interpreteren... het atlas van buurtwegen is van voor 1900, en het pand staat er al 25 jaar... Bij de gemeente kon men mij ook niet echt sluitend advies geven.

Kan je voor zoiets onteigend worden of zo?
Afbeelding

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
freelance
Berichten: 2615

#2 , 24 jan 2022 14:02

Quote : " De realiteit vandaag is echter dat deze buurtweg een gewone straat is. "

Indien dit zo is , dan moet de gemeente daar meer over weten dan ze u vertellen .
Er bestaat namelijk relatief recente wetgeving daarover .

Wet op de buurtwegen
Inwerkingtreding : 01-04-2014

Hoofdstuk III. (VLAAMSE OVERHEID)
[1 - Opening, afschaffing, wijziging en verlegging van buurtwegen]1
----------
(1)<DVR 2014-04-04/05, art. 75, 004; Inwerkingtreding : 25-04-2014>

Art. 27.De gemeenteraden zijn gehouden om, ten verzoeke van de deputatie van de provinciale raad, te beraadslagen over de aanleg, de rechttrekking, de verbreding en de afschaffing der buurtwegen.
In geval van weigering te beraadslagen of de nodige maatregelen te nemen, is de deputatie bevoegd om, behoudens 's Konings goedkeuring, van ambtswege de aanleg der werken en de aankopen te bevelen, en in de uitgaven te voorzien, mits inachtneming van de voorschriften van het voorgaande hoofdstuk.

GEMEENSCHAPPEN EN GEWESTEN

Art. 27. (VLAAMSE OVERHEID)
De gemeenteraden zijn gehouden om, ten verzoeke van de deputatie van de provinciale raad, te beraadslagen over [1 de opening, de afschaffing, de wijziging of de verlegging van een <buurtweg> en eventueel het bijhorende ontwerp van rooilijnplan]1.
In geval van weigering te beraadslagen of de nodige maatregelen te nemen, is de deputatie bevoegd om, behoudens 's Konings goedkeuring, van ambtswege de aanleg der werken en de aankopen te bevelen, en in de uitgaven te voorzien, mits inachtneming van de voorschriften van het voorgaande hoofdstuk.

----------
(1)<DVR 2014-04-04/05, art. 76, 004; Inwerkingtreding : 25-04-2014>

Art. 28.<W 20-05-1863, art. 2, B.S. 22-05-1863> De aanleg, de afschaffing of de wijziging van een <buurtweg> moeten voorafgegaan zijn van een onderzoek.
De beraadslagingen der gemeenteraden worden onderworpen aan de bestendige deputatie van de provinciale raad, welke beslist behoudens beroep bij de Koning vanwege de gemeente of van de belanghebbende derden.
De beslissingen van de deputatie worden bekendgemaakt door de colleges van burgemeester en schepenen, van de zondag af na dezelver ontvangst en blijven gedurende acht dagen aangeplakt.
Het beroep bij de Koning schorst de beslissingen. Het moet uitgeoefend en aan de gouverneur overgemaakt worden, binnen de vijftien dagen volgende op de in vorige paragraaf vermelde bekendmaking.


U kan zich ook wenden tot de Provinciale Deputatie , indien de gemeente geen uitsluitsel kan ( wil ) geven .
Wat een wet interessant maakt ,
is wat er in die wet , niet in staat .

Reclame

Terug naar “Kopen”