Pagina 1 van 1

eerste aankoop appartement, dringend!

Geplaatst: 09 jan 2009 15:11
door pami
Mijn zoon heeft een bod gedaan op een appartement. Dit is aanvaard. Er zal een compromis opgesteld worden. Wat gebeurt er nu?
Moet/mag dit via een notairs, wie kiest die?
Moet men direkt tekenen, mag men eerst laten controleren door notaris?
Welke addertjes in't gras moet men op letten?
Hoe verloopt het verder met de registratierechten/kosten?
Als men leent voor zijn aankoop en men vraagt een voorschot maar men heeft dat geld niet cash, wat dan?
Kan iemand ons een betje een verloop geven hoe het nu verder moet?
Ik weet het een hoop vragen maar het is voor ons en hem de eerste keer (wijzelf hebben indertijd grond gekocht en gebouwd) dat we zo iets doen én heb pas net dit forum gevonden. Hoop dat iemand ons nog snel verder kan helpen.
Alvast bedankt,

Geplaatst: 09 jan 2009 18:17
door dieke
Een vraag: heeft hij dat bod schriftelijk gedaan of mondeling?

Al een paar antwoorden:

* compromis moet niet maar mag wel via notaris. Het is gebruikelijk dat je de tekst van het compromis op voorhand ter beschikking krijgt en rustig kan lezen vooraleer je tekent. Als koper heb je evenveel recht om dingen te vragen, te wijzigen,... als als verkoper. (verondersteld dat je zoon op dit moment niet al een heuse aankoopbelofte heeft getekend, want dat zou dit proces eventueel wat kunnen bemoeilijken^)

* de notaris die aangesteld zal worden voor ondertekening definitieve akte wordt doorgaans door de koper aangesteld. Daar heeft de koper dus het recht toe. Het is ook aan te raden dat als koper te doen. Op die manier heb je als koper dus ook meteen een raadsman aan wie je het compromis op voorhand kan laten lezen. Waar de compromis dan getekend wordt, is minder van belang. Hoewel ook dit het interessantste kan zijn om het bij notaris te doen, omdat daar het voorschot in consignatie kan gegeven worden.

* registratierechten en kosten zijn pas te betalen bij betaling koopsom en dus ondertekening akte

* een voorschot is niet wettelijk verplicht maar wordt doorgaans wel gevraagd. Hier is dus enkel van belang wat tot dusver tussen partijen op papier reeds werd afgesproken. Indien er sprake is van een vereist voorschot, hebben de verkopers daar ook recht op en zal je zoon dat voorschot bij ondertekening compromis ook moeten laten consigneren (hopelijk heeft hij niet afgesproken om het cash te betalen?). Hij zal dat geld dus ergens moeten zien vandaan te toveren. De bank zal het niet voorschieten.

Als je nog vragen hebt, vuur ze gerust af. Ik heb recentelijk zelf een bouwgrond gekocht, een huis verkocht, een huis aangekocht :) Ik kan vanavond laat nog wel een keer antwoorden.

Succes ermee alvast.

Re: eerste aankoop appartement, dringend!

Geplaatst: 09 jan 2009 18:34
door Pedro
Mijn zoon heeft een bod gedaan op een appartement. Dit is aanvaard. Er zal een compromis opgesteld worden. Wat gebeurt er nu?
Moet/mag dit via een notairs, wie kiest die?
Moet men direkt tekenen, mag men eerst laten controleren door notaris?
Welke addertjes in't gras moet men op letten? Hoe verloopt het verder met de registratierechten/kosten?
Als men leent voor zijn aankoop en men vraagt een voorschot maar men heeft dat geld niet cash, wat dan?
Kan iemand ons een betje een verloop geven hoe het nu verder moet?
Ik weet het een hoop vragen maar het is voor ons en hem de eerste keer (wijzelf hebben indertijd grond gekocht en gebouwd) dat we zo iets doen én heb pas net dit forum gevonden. Hoop dat iemand ons nog snel verder kan helpen.
Alvast bedankt,

Wanneer het appartement zich in een gedwongen mede-eigendom bevindt, zorg er dan voor dat vooraleer de compromis wordt ondertekend, uw zoon ALLE relevante informatie mbt. de gemeenschappelijke delen (verslagen algemene vergaderingen, enz...) heeft opgevraagd. Het betreft hier de info die de notaris verplicht aan de syndicus dient op te vragen. Doch op het ogenblik dat deze dit doet, is de verkoop al een feit! Genezen is beter dan voorkomen.

Geplaatst: 09 jan 2009 18:36
door azery1
:oops:
OPGELET VOOR BOUWMISDRIJVEN
Bij de minste twijfel dekoop supprimeren of er staat u een jarenlange lijdensweg te wachten
Eens betaald hebt u wel nog verhaal maar geen gelijk meer te halen of door hellenlange procedure.
Ik ben zelf gedupeerde: iederneen (vorige eigenaars, makelaar, notaris, kamer der notarissen, gemeente, ....) steekt zich weg achter allerlei smoesen maar niets geraakt opgelost. Ik heb nochthans al tien jaar alle belastingen enz betaald op iets dat jurisch niet bestaat!!!

Geplaatst: 09 jan 2009 21:06
door pami
Bedankt voor jullie snelle respons.
Heb hieruit al heel wat info kunnen gebruiken!
Meer mag nog altijd.
Alvast bedankt!

Geplaatst: 09 jan 2009 21:17
door pami
Onze zoon is vanavond de lening gaan aanvragen. De makkelaar wilt dat we morgen het compromis op zijn kantoor komen tekenen. Wij hebben een kopie gevraagd om al eens in te kijken wat dit voorstelt (onze eerste keer) en dat heeft hij via mail opgestuurd.
Er moeten een paar aparte clausule's instaan zoals "dat de koper recht heeft op het bedrag (zijn 820€) van de verzekering voor de lek vd buren" en "dat de koop doorgaat onder voorwaarde dat de lening wordt goedgekeurd". Die staan dus nog niet in het voorstel dat hij doorstuurde. Wij zouden daarom graag maandag een afspraak maken bij onze notaris om dit compromis aan te passen en het voorschot daar te stationeren tot de lening inorde is. De makkelaar dringt er echter op aan om morgen op zijn bureau alles te komen tekenen en het voorschot binnen de 5 dagen te storten op een "derden" rekening welke hij doorgeeft maar geen naam ervan? Kan dit allemaal?
Kom straks eens kijken of iemand raad weet,

Geplaatst: 09 jan 2009 22:04
door dieke
Dag pami

Makelaars zijn vaak mensen van een speciaal allooi. Ik heb er ondertussen graag mee te doen, puur en alleen omdat ik ervan geniet dat ik mijn rechten ken en me niet laat vermurwen door hen.

Mijn raad is dan ook: laat je niet onder druk zetten. Trek een keer je stoute schoenen aan als het je teveel wordt dat die makelaar voor de duizendste keer zegt dat het NU en HIER getekend moet worden. Laat hem fijntjes tussen je tanden door weten dat je zijn aandringen niet kan appreciëren en dat het op jullie voorwaarden zal zijn of dat hij nog lang zal kunnen wachten op zijn compromis.

Waarom zet hij zoveel druk? Heel simpel: hij wil zijn commissie. Zodra er een compromis getekend is, is de koop officieel en kan de makelaar zijn commissieloon vragen aan de verkopers. Vandaar negen kansen op 10 ook de vraag om het voorschot op een rekening te storten waar de makelaar aankan. Als je zoon niet expliciet vraagt om het voorschot te consigneren, zal de makelaar maar wat graag eerst zijn commissie van dat bedrag afhouden vooraleer hij de overschot aan de verkopers overmaakt.

Als je de makelaar laat verstaan dat je geen onwetende naïeveling bent, zal hij hopelijk snel inbinden en jullie de tijd geven om de compromis te laten nalezen door wie je maar wil en clausules toe te voegen die jullie belangrijk vinden. Ivm het verkrijgen van een hypothecaire lening moet ik wel zeggen dat het gebruikelijk is dat men dit koppelt aan een max. duurtijd, bv. 1 maand. Dat wil dan zeggen dat je zoon binnen 1 maand na ondertekenen compromis moet weten of hij een lening zal krijgen. Dat is maar fair naar de verkopers toe en daarom lijkt het mij op dat vlak wel wijselijk om water bij de wijn te doen. Meestal wordt bovendien gevraagd om bij weigering lening, hiervan een bewijs van de bank af te leveren.

Er is verder op zich geen bezwaar het compromis te tekenen bij de makelaar op kantoor/ bij de verkopers thuis/... en het voorschot toch te consigneren bij jullie notaris. Dat kan zeker wel in het compromis opgenomen worden. Maar om de exacte plaats van tekenen zal het de makelaar niet te doen zijn, wel om zo snel mogelijk zijn handen op dat voorschot te kunnen leggen. Hierin zou ik niet toegeven, tenzij jullie zoon al heeft laten verstaan aan de verkopers dat zij onmiddellijk vrij kunnen beschikken over het voorschot.

Ik zie dat je ook iets vermeldt over een lek bij de buren? Zorg er maar voor dat zoiets heel duidelijk op papier vermeld wordt! Is er kans dat zulk lek zich opnieuw zal voordoen? Denk over zulke dingen goed na en laat iemand daarover een sluitende clausule opstellen!

Geplaatst: 10 jan 2009 12:40
door azery1
Teken niets voordat alles duidelijk en in orde is. Volgens de gemeente waar ik gekocht heb was alles in orde maar nu blijkt dat er een bouwmisdrijf op het appartementsblok zit! Na tien jaar heb ik al een winkel schoenen versleten maar de zaak is nog niet gestart om de verkoop te vernietigen! Mijn centen zijn gaan vliegen en ik betaal belastingen en drg sinds tien jaar voor iets dat juridisch niet bestaat. DUS OPGELET!

Geplaatst: 11 jan 2009 15:47
door pami
Bon, hier zijn we met een update :D

Lening is aangevraagd dus spannend afwachten maar ziet er goed uit.

Compromis is gisteren niet getekend omdat er nog steeds geen bodem saneringsattest is. Makelaar wilde dit absoluut al wel en wilde het compromis antidateren naar nu dinsdag maar mijn zoon weigerde. Hij dreigde een beetje van "nu als de verkoper een hoger bod krijgt ben je het appratement kwijt" tja, das dan een risico dat ik neem zei mijn zoon.
Ook moesten er nog steeds een paar punten aangepast worden. Zoals "onder voorbehoud van goedkeuring lening " (waar de firma normaal niet aan meedoet volgens de makkelaar) waar wij water bij onze wijn hebben gedaan om dat van 1 maand naar 14 dagen te brengen (omdat we wisten van onze bankier dat, dat normaal voldoende zou zijn)
Er moest ook nog een extra clausule bij van een vorige lek, waar wel notitie van genomen was en waar in stond dat het "bedrag" voor mijn zoon was mààr het bedrag stond er niet bij.
Hetgeen ons nog het meeste stoorde was dat de firma (makkelaar) niet akoord gaat dat we het voorschot zouden consigneren bij onze notaris, dat doen zij "niet". Het zou op een derde rekening "moeten" gestort worden.
Morgenochtend ga ik daarvoor bellen naar een notaris die we via vrienden hebben (want wij hebben er geen) en hem vragen of hij deze verkoop wil doen voor ons en hoe het met dat voorschot zit. Ik voel me er niet kosjer bij want van wie is die derde rekening en kan de makkelaar daar aan?
Wij hebben indertijd, grond gekocht en erop gebouwd - ook niet zonder slag of stoot want ik kan je wat bouwproblemen vertellen - maar via makkelaar iets kopen, ggrrr! Not my cup of tea!!!

Geplaatst: 12 jan 2009 21:50
door mijnhuurder
niks 'ongewoons', maar je kan altijd vertellen dat de notaris dat ook op een derdenrekening zet, dus dat je handelt volgens hun wensen, alleen niet op die van de makelaar :-)

(derdenrekening is gewoon een rekening waar notarissen, advocaten, enz geld van een derde - u dus - op storten tijdelijk)

Als u het tel nr hebt van de verkoper, een telefoontje naar hun met de vraag dat ze hun makelaar wat intomen doet soms wonderen (want die mensen zijn even nerveus als u om te verkopen).