#2 , 20 dec 2008 10:04
1) “Art.137.§ 1. De instrumenterende ambtenaar vermeldt in alle onderhandse en authentieke akten...van een eigendomsoverdracht ten bezwarende titel...:1° of er voor het onroerend goed een stedebouwkundige vergunning is uitgereikt;2° de meest recente stedebouwkundige bestemming van dit onroerend goed met de benamingen gebruikt in het plannenregister...5° de lasten en voorwaarden die opgelegd zijn bij de verkavelingsvergunning. Aan de akte wordt een stedebouwkundig uittreksel toegevoegd, zoals bedoeld in artikel 135, § 1, dat ten hoogste vijf maanden voor de datum van de akte verleend werd...”(18 MEI 1999. - Decreet houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening.
Onderzoek dus vooraf zorgvuldig wat uw koopakte daarover vermeldt.
2) “Art.196.Met opsluiting van vijf jaar tot tien jaar worden gestraft de andere personen die in...private geschriften valsheid plegen...Hetzij door namaking of vervalsing van geschriften...”(Strafwetboek).
"Ook al zou die vervalsing louter ‘intellectueel‘ zijn“(Cass. 15 oktober 1981,R.W.1983-84,179,Pas.182,I,238;Cass.5 oktober 1982,Pas.1983,I,167).
‘In de notariele akte staat vermeld dat de verkoper niet op de hoogte is van eventuele bouwovertredingen. Hij heeft ze wel zelf begaan ! ‘
U kan dus ook strafklacht neerleggen bij de Procureur des Konings,rechtstreeks of via de politie,al dan niet met burgerlijke partijstelling.
3) “Art.1116.Bedrog is een oorzaak van nietigheid van de overeenkomst, wanneer de kunstgrepen, door een van de partijen gebezigd, van dien aard zijn dat de andere partij zonder die kunstgrepen klaarblijkelijk het contract niet zou hebben aangegaan. Bedrog wordt niet vermoed, het moet worden bewezen.”(B.W.=Burgerlijk Wetboek).
‘De verzwijging die gepaard gaat met leugenachtige verklaringen kan een listige kunstgreep zijn,in de betekenis van art.1116 B.W.‘(Cass. 28 april 1961,Pas. 1961,I,925,noot R.H.).
4) “Art.1641.De verkoper is gehouden tot vrijwaring voor de verborgen gebreken van de verkochte zaak, die deze ongeschikt maken tot het gebruik waartoe men ze bestemt, of die dit gebruik zodanig verminderen dat de koper, indien hij de gebreken gekend had, de zaak niet of slechts voor een mindere prijs zou hebben gekocht.Art.1642.De verkoper moet niet instaan voor de gebreken die zichtbaar zijn en die de koper zelf heeft kunnen waarnemen.”(B.W.).
‘Een gebrek geldt als verborgen,wanneer de meest nauwlettende koper het niet dadelijk bij levering kan merken‘(Cass. 6 april 1916,Pas. 1917,I,77).
“Art.1644.In het geval van de artikelen 1641 en 1643, heeft de koper de keus om ofwel de zaak terug te geven en zich de prijs te doen terugbetalen, ofwel de zaak te behouden en zich een gedeelte van de prijs te doen terugbetalen, welk gedeelte door deskundigen zal worden bepaald.”(B.W.).
5) Art.552.De eigendom van de grond bevat in zich de eigendom van hetgeen op en onder de grond is.”(B.W.).
‘Daarenboven staat er nog een gebouw op onze stuk grond dat van de buren is.’ .Dit gebouw is dus van u.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/