postinterventie dossier PID

preda
Topic Starter
Berichten: 74
Juridisch actief: Nee

postinterventie dossier PID

#1 , 18 jan 2021 17:07

Beste, We hebben een appt gekocht en de eigenaar was verplicht (opgenomen in aankoopakte) maximaal 2 weken na het verkoop, het volledig PID dossier aan ons te leveren. Anders was hij ons 5000 euro schuldig, het geld werd geblokkeerd op de rekening van notaris.
Hij stuurde wel iets, ee, zogenaamd PID, maar niet compleet, bovendien buiten de afgesproken termijn. We vroegen aan notaris om de 5000 euro aan ons terug te storten, gezien de ex-eigenaar hun plichten niet deed. Kan de ex-eigenaar zich verzetten hiertegen? Moeten we procederen, indien ja, hoe en waar? Of hebben we direct recht op dit 5000 euro? Dank voor antwoord

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Thomas Morus
Berichten: 6163
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#2 , 18 jan 2021 17:48

Wat is een "volledig" PID dossier?

Alle PID dossiers die ik heb en die ik ken mbt appartementen zijn kluchten. Een van de gedrochten in de lange rij van wettelijk verplichte papierbrij die in praktijk geen aarde aan de dijk brengt.

Waarschijnlijk heeft de verkoper het PID gegeven dat hijzelf op zijn beurt heeft gekregen. Dat lijkt me voldoende. Waar zou hij meer vandaan moeten toveren....als hij niet zelf de bouwheer van zijn appartement is.
Indien u rechtstreeks van promotor koopt is het een andere kwestie, dan kunt u eisen stellen.
Vraag is of u desgevallend voor 5K een geding gaat starten dat meer zal kosten.
WIJSHEID IS EEN VERHEFFENDE VORM VAN INTELLIGENTIE

preda
Topic Starter
Berichten: 74
Juridisch actief: Nee

#3 , 18 jan 2021 18:07

Beste, het PID is rechtsreeks van de eigenaar die het gebouw volledig gerenoveerd had (was ervoor geregistreerd in de onbewoonbare woningen), het is dus nieuw, dus hij heeft de PID niet zelf gekregen, wel moest hij zelf voor zorgen. In het verkoopakte (bij de notaris) staat degelijk in dat hij 5000 euro kwijt zal spelen, indien hij de PID niet levert binnen de afgesproken termijn. De vraag is: kan hij dit weigeren, en hoe en waar moeten we procederen, moest het zover gaan? het staat niets in de PID, geen veiligheidscoordinator, geen aannemer, geen facturen, wat moeten we doen als er een lek is in het dak? Hoe kunnen we deze info verzamelen als hij dit niet geeft?

Reclame

freelance
Berichten: 2615

#4 , 19 jan 2021 02:04

Een PID is verplicht op bouwplaatsen en bij elke verkoop van een woning of appartement in België

waarvan de bouw is begonnen na 1 mei 2001
of waaraan werken zijn uitgevoerd sinds 1 mei 2001 door één of meer aannemers.

Zijn er werken uitgevoerd door aannemers ?
Ook zijn aannemers geen verplichting , afhankelijk van het soort werkzaamheden .
Op bouwplaatsen met slechts één aannemer, of geen aannemer , kan de opdrachtgever/eigenaar ZELF een VEREENVOUDIGD dossier opmaken .

Betwistingen zullen vallen onder Burgerlijk Wetboek / Kopen en verkopen alsook BW verborgen gebreken , indien van toepassing .
In het verkoopakte (bij de notaris) staat degelijk in dat hij 5000 euro kwijt zal spelen, indien hij de PID niet levert binnen de afgesproken termijn. De vraag is: kan hij dit weigeren, en hoe en waar moeten we procederen, moest het zover gaan? het staat niets in de PID, geen veiligheidscoordinator, geen aannemer, geen facturen, wat moeten we doen als er een lek is in het dak? Hoe kunnen we deze info verzamelen als hij dit niet geeft?
1/ Verkoper verplicht PID afleveren , op sanctie van 5000
2/ Kan niet weigeren , zie 1 /
3/ Rechtbank van Eerste Aanleg bij betwistingen
4/ " Het staat niets in de PID " - hebt u dan een blanco gekregen ?
5/ Geen veiligheids coordinator : niet noodzakelijk verplicht ( zie boven )
6/ Geen aannemer : niet noodzakelijk verplicht ( zie boven )
7/ Geen facturen : niet noodzakelijk verplicht ( zie boven )
8/ lek in dak : Zelf herstellen indien lek en oorzaak ZICHTBAAR en GEKEND bij aankoop of : BW kopen en verkopen of zelf bewijzen verborgen gebrek
9/ Info verzamelen : als u niet meer info gekregen hebt dan er gegeven is , kunt u die verzamelen met alle door u nodig geachte middelen , en door de wet toegelaten ( inclusief getuigen )
Wat een wet interessant maakt ,
is wat er in die wet , niet in staat .

preda
Topic Starter
Berichten: 74
Juridisch actief: Nee

#5 , 20 jan 2021 09:37

Beste 'Freelance', alvast bedankt voor je uitgebreid antwoord:
1) Staat in ons contract dat hij ons 5000 euro schuldig is indien hij 2 voorwaarde niet naleeft. Notaris heeft dit bedrag opzij gehouden op zijn derde rekening, we vragen dit bedrag nu terug, voorlopig geen storting, geen antwoord noch van de notaris noch van de eigenaar.
3) Dat is via vrederechter, niet? Geen advocaat voor nodig?
4) Hij heeft een PID dossier opgeleverd, maar er staat niets van bruikbare waarde in, alleen een scan van bepaalde materialen, we weten niet waar eventueel zelfs deze materialen gebruikt zouden geweest zijn. Geen link met aannemers/facturen etc.
8) als er een lek zou zijn in de dak, verwacht ik een garantie van 10 jaar gezien het gebouw volledig gerenoveerd is en van staat van krot naar nieuwbouw veranderd is. Niet dat er nu problemen zijn, maar wat als...nergens staat er in wie dit gedaan heeft en wie we ervoor kunnen aanspreken.

Hoe verder? Dank voor antwoord

Sirkii
Berichten: 5818

#6 , 20 jan 2021 18:22

In een PID staan geen links naar onderaannemers en al zeker niet naar hun facturen. Daar heb je als koper geen zaken mee. Normaal moet je daar bv documentatie aantreffen over het gebruikte schrijnwerk, foto s van leidingen in de vloeropbouw, isolatie, ... Met beschrijvingen van isolatie kan je normaliter afleiden waar die geplaatst zijn. ....

Voorts is er GEEN waarborg van 10 jaar. Enkel 10 jaar voor gebreken die de stabiliteit van het gebouw in gevaar brengen indien het equivalent is aan een nieuwbouw ...

Geen idee hoe een rechter gaat reageren maar als t een renovatie betreft lijkt mij de kans klein dat je meer gaat krijgen dan wat je hebt (natuurlijk onder voorbehoud want k heb uw PID niet gezien)

Wat is voor u een “compleet” PID dossier? k Weet dat er wat afgefoefeld wordt in de koop-renoveer-verkoop markt ...

preda
Topic Starter
Berichten: 74
Juridisch actief: Nee

#7 , 21 jan 2021 09:09

Dag Sirkii (en de andere) , volgens de officiële site van Vlaanderen zou een PID op zijn minst het volgende bevatten:

"plannen en tekeningen van de structuur van de woning en de aanwezige technische installaties (cv, sanitair, elektriciteit, ...)
aanduidingen van (ingewerkte) nutsleidingen (water, gas, elektriciteit, ventilatie, ...) en verborgen gevaren
een lastenboek met overzicht van de gebruikte materialen
instructies voor onderhoud, herstelling, verbouwing en ontmanteling van het gebouw en de technische installaties
eventuele aankoopfacturen en garantiebewijzen
de namen en contactgegevens van de betrokken architect, veiligheidscoördinator en hoofdaannemers, die het gebouw hebben opgetrokken of verbouwd.
De plannen en aanduidingen moeten wel overeenkomen met de werkelijke uitvoering van de bouwwerken."

zie site: https://www.vlaanderen.be/postinterventiedossier-pid

verder
Bij een nieuw dak plaatsen is er wel een garantie van 10 jaar, moest er iets gebeuren in de volgende 10 jaar aan het dak, en we weten niet wie dit geplaatst heeft, kunnen we geen beroep doen op garantie. Dit is maar een voorbeeld.
Een PID zou op zijn minst info hieromtrent. Bovendien is er ook niets geweten over stabiliteit van het gebouw, wie ervoor gezorgd had .... geen info over leidingen, zoals je het aangeeft, maar er zijn ook andere zaken waarschijnlijk waar we nu niet aandenken. Ons geleverde PID bevat geen enkele info over aannemer(s), of indien er geen aannemer dit ook vermelden, zodat we weten waar we terecht kunnen bij issue.

Terug naar “Kopen”