Pagina 1 van 1

Immo houdt info achter t.o.v. mogelijke kopers

Geplaatst: 22 sep 2008 16:48
door viepie
Hallo,

Ik heb een makelaarsovereenkomst met een immokantoor. Ze vinden kopers voor mijn eigendom. Deze eigendom heb ik gekocht via een intercommunale en daar zijn dus speciale voorwaarden aan verbonden. Ik heb mijn makelaar onmiddellijk op de hoogte gesteld van deze voorwaarden (heeft ze schriftelijk in mijn dossier zitten).
Ik wordt uitgenodigd om het compromis met mijn kandidaat kopers te ondertekenen. Nu waren deze voorwaarden nog niet getoond aan deze mensen.
Ze vielen natuurlijk uit de lucht en het ondertekenen van het compromis is niet doorgegaan.
De makelaar claimt dat dit geen probleem is aangezien het niet voldoen aan deze voorwaarden een opschortende voorwaarde was in het compromis.

Inmiddels zijn we een maand verder en is de kandidaat koper aan het twijfelen geslaan. De verkoop zal waarschijnlijk afspringen.

Resultaat… een maand tijd verloren en pak heen en weer geloop voor niks.
Intussen ben ik zelf rechtstreeks door andere kandidaat kopers gecontacteerd die me vragen of mijn eigendom nu al dan niet nog te koop is.
Want het Immo kantoor zegt gewoon botweg dat het verkocht is, terwijl er geen compromis getekend is!
Beter nog, de makelaar heeft me telefonisch gegarandeerd dat heel zijn team ging proberen een koper te vinden die meer wou betalen aangezien de huidige kandidaten nog twijfelden.

Ik vraag me nu eigenlijk af of ik na deze wantoestanden mijn contract met onmiddellijke ingang kan opzeggen en toch verkopen aan de huidige kandidaat kopers, ik ben echt belogen en heb geen zin om dit Immo kantoor dan ook maar 1€ te betalen!

Heeft iemand advies voor mij?

Met vriendelijke groet

Geplaatst: 24 sep 2008 11:54
door j.demoor
Onderzoek vooraf in de tekst van uw makelaarsovereenkomst welke bevoegdheid u de makelaar verleende.Werd hem enkel gevraagd materiële handelingen te stellen,zoals contact opnemen met geïnteresseerden dan sloot u een aannemingsovereenkomst.U blijft in dat geval volledig gerechtigd over uw pand te beschikken,m.a.w. zelf te verkopen,tenzij het tegendeel bedongen werd.Verleende u hem de opdracht rechtshandelingen te stellen,zoals het SLUITEN van de koopovereenkomst in naam en voor rekening van u,dan sloot u een lastgevingsovereenkomst.(Vergelijk Antwerpen 28 januari 2006,R.W. 2008-09,69-71).

“Art.1583.Hij(=de koop is tussen partijen voltrokken, en de koper verkrijgt van rechtswege de eigendom ten aanzien van de verkoper, zodra er overeenkomst is omtrent de ZAAK en de PRIJS, hoewel de zaak nog niet geleverd en de prijs nog niet betaald is.”(Burgerlijk Wetboek).

Vermits de compromis niet getekend is valt de koopovereenkomst vrijwel niet te bewijzen,ook al zou u een lastgevingsovereenkomst gesloten hebben.

Indien de makelaar WEL de speciale voorwaarden van de intercommunale had meegedeeld dan had de kandidaat-koper op grond daarvan kunnen besluiten niet te kopen.Het verzuim dit mee te delen is dus niet noodzakelijk de OORZAAK van het niet tot stand komen van de koop.

Geplaatst: 30 sep 2008 11:17
door viepie
Bedankt voor de nuttige feedback. Deze mensen hadden een bod gedaan dat ik innertijd aanvaard heb. Hoe lang is zo een bod geldig?