Voorkooprecht

ArnovH
Topic Starter
Berichten: 7

Voorkooprecht

#1 , 18 okt 2020 11:37

Hallo iedereen,

Ik heb een appartement gekocht waar oorspronkelijk geen wettelijk voorkooprecht, maar wel een conventioneel voorkooprecht op genoteerd staat.

Er doen zich 2 problemen voor:

1) Het conventioneel voorkooprecht werd aangeboden op 11 september 2020, met een termijn van 30 dagen. De termijn zou dus eindigen op zondag 11 oktober 2020. Op 10 oktober 2020 liet de mede eigenaar per mail aan de notaris weten zijn voorkooprecht uit te oefenen indien de Stad haar wettelijk voorkooprecht niet uitoefent. De notaris heeft deze mail echter niet bevestigd.

VRAAG: Aangezien in de statuten vermeld staat dat het aanbod van het voorkooprecht beantwoord moet worden per aangetekend schrijven, brengt de mail met het akkoord van het voorkooprecht een rechtsgeldige verkoop tot stand?

2) Op 18 september biedt de notaris een wettelijk voorkooprecht aan, aan de stad (termijn van 60 dagen). Echter werd het voorkooprecht dat op mijn appartement rust, gelinkt aan het foute perceel, vandaar dat de notaris dit niet meteen gezien had. het perceel opgenomen in de verkoopovereenkomst komt dus niet overeen met het perceel waar het voorkooprecht op genoteerd staat, echter staat er wel het adres van het aangekochte appartement bij.

VRAAG: Valt dit te betwisten? Schorst de termijn van het wettelijke voorkooprecht, de termijn van het conventionele voorkooprecht?

In de statuten staat het volgende vermeld:

De eigenaar van het handelsgelijkvloers KAVEL 1 heeft een voorkooprecht gedurende een termijn van tien jaar in- gaande op heden telkens indien, om welke reden ook, het appartement KAVEL 2 uit de hand of openbaarden.

De uitoefening van dit recht, zal op de contractuele beschikkingen geschieden:

A. Verkoop uit de hand.
a) De eigenaar van het appartement KAVEL 2 mag dit goed niet uit de hand aan derden verkopen zonder vooraf aan eigenaar van het handelsgelijkvloers KAVEL 1 de gelegenheid te hebben gegeven zijn recht van voorkoop uit te oefenen.

Te dien einde zal hij hem bij een ter post aangetekend schrijven kennis geven van de prijs waarvoor en de voor- waarden waaronder hij bereid is KAVEL 2 te verkopen. Deze kennisgeving geldt als aanbod voor verkoop.

b) De eigenaar van het handelsgelijkvloers KAVEL 1 beschikt over een termijn van dertig kalenderdagen, lopende vanaf de postdatum van de kennisgeving, om een eventuele aanvaarding van het aanbod aan de aanbieder te notificeren bij een ter post aangetekend schrijven. Deze notificatie heeft voor gevolg dat de verkoop, overeenkomstig artikel duizend vijfhonderd drieëntachtig van het Burgerlijk Wetboek, tussen partijen voltrokken is zodra de aanvaarding door de begunstigde ter kennis is gekomen van de aanbieder.

Reclame

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding

Terug naar “Kopen”