Fout kadastraal plan - na compromis blijkt grond 751 M2 kleiner

GOVA
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

Fout kadastraal plan - na compromis blijkt grond 751 M2 kleiner

#1 , 08 sep 2020 11:14

Beste,

Wij hebben met 2 families een stuk landbouwgrond X aangekocht. De verkoper had een oppervlakte van 6863 m2 geafficheerd en een kadastraal plan toegestuurd met dezelfde oppervlakte. De prijs werd onderhandeld in euro per m2. De verkoper had ons, net voor de lockdown een compromis voorgelegd waarin stond:

De verkopers ... geven hierbij de belofte tot verkoop van het perceel akkerland ... met een oppervlakte van 6863 M2 voor de prijs van ... euro /m2 oftewel een totaal bedrag van ...

De kopers zijn akkoord om vermeld perceel aan te kopen voor de hierboven vermelde prijs van ... euro.

Na het aanstellen van een landmeter is gebleken dat het huidige perceel X afkomstig is van een groter perceel dat werd opgesplitst en waarbij ook een gratis grondafstand werd gedaan aan de gemeente. Die gratis grondafstand van 751 m2 werd niet correct aangepast door het kadaster, waardoor op het kadastraal plan een te grote oppervlakte stond.

De verkoper wil de verkoopprijs, die al zeer hoog was voor landbouwgrond, niet aanpassen. Hij heeft ons nu een mail gestuurd: Als jullie tegen 9/9 niet akkoord gaan met de verkoop, veronderstel ik dat jullie de verkoop annuleren.

Kan hij dit ? Wat met ons voorschot ?

Kunnen wij ons niet beroepen op Art 1619 om een aangepaste verkoopprijs te hebben.
“Art.1619.In alle andere gevallen...Hetzij de koop begint met de opgave der MAAT, of met de aanduiding van de verkochte zaak gevolgd van de opgave der maat,levert de uitdrukking van die maat geen grond op tot enige aanvulling van de prijs ten voordele van de verkoper wegens overmaat...dan voor zover het verschil tussen de werkelijke maat en die welke in de overeenkomst is uitgedrukt, een twintigste meer of minder bedraagt...behalve indien het tegendeel bedongen is.”(B.W.= Burgerlijk Wetboek).

Onze notaris is niet echt hulpvaardig en levert geen juridisch advies. Het is niet de eerste keer in onze gemeente dat een verkoop is geannuleerd is en de grond of een huis opgekocht werd door enkele rijken die heel veel aan het opkopen zijn in de streek. Ik zeg niet dat dit hier ook bij ons het geval zal zijn, maar het maakt me wel extra achterdochtig.

Alvast bedankt voor uw reactie !

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
LeenW
Berichten: 12811

#2 , 08 sep 2020 11:19

Voor zoiets kan ik alleen aanraden een advocaat te nemen, de belangen zijn hier te groot. U hebt hier zeker een punt.

Thomas Morus
Berichten: 5916
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#3 , 08 sep 2020 11:26

Staat er in de compromis geen clausule waarmee afstand wordt gedaan van Art.1619?
Komt veel voor...
WIJSHEID IS EEN VERHEFFENDE VORM VAN INTELLIGENTIE

Reclame

LennieK
Berichten: 1858
Juridisch actief: Nee

#4 , 08 sep 2020 13:20

Staat er in de compromis geen clausule waarmee afstand wordt gedaan van Art.1619?
Komt veel voor...
Inderdaad, dat komt heel vaak voor!

In de volksmond is dat het verschil tussen 'kadastraal kopen' of 'van een meetplan kopen'. Bij kadastraal kopen is een verschil van 10% niet ongewoon, maar hier zit je natuurlijk een stuk boven die 10%...

Terug naar “Kopen”