huis gekocht, maar nog vol rommel!

Lieveke2
Topic Starter
Berichten: 2

huis gekocht, maar nog vol rommel!

#1 , 17 jul 2008 12:10

Hallo!
Wij hebben een huis gekocht waarvan de akte op 4 augustus wordt getekend. Het huis wordt momenteel nog gehuurd (contract niet geregistreerd) tot 1 augustus. Voor die maand augustus wil de huurder niets betalen, omdat ze er al uit is. In de verkoopsovereenkomst staat dat het pand vrij zal zijn van huur op 1 september.
Wij mogen het huis betreden vanaf 26 juli, aangezien de huurder dan op reis vertrekt tot midden augustus (en dan kunnen we al wat klussen).
Nu is het probleem dat de huurder een deel van haar inboedel nog tot half augustus in de garage wil laten staan, hierdoor kunnen wij de garage niet gebruiken, maar kom, zo erg is dit nog niet.
Wat wel erg is, is dat de huurder weigert een aantal dingen op te ruimen omdat ze te groot zijn (zoals de schommel in de tuin) en omdat ze niet van haar zijn (zoals rommel op de zolder, ze zegt dat dit van de vorige huurder is).
Hoe pakken we dit nu aan?!
Is de verkoper verplicht van het huis leeg te maken (en zo de huurwaarborg van de huurder te gebruiken)?
Moeten wij juridische acties ondernemen tegen de huurder (want wij nemen het huurcontract vanaf 4 augustus eigenlijk over, maar dit is mondeling onderbroken?).
En is het niet zo dat de huurder ook het huis moet kuisen als zij eruit gaat?
Bovendien zal de notaris in de akte laten opnemen dat het huis leeg moet zijn. Maar kan de verkoper dan niet meer weigeren dit te handtekenen?

Allez...ingewikkeld dus.

Wie heeft er hier al ervaring mee?
Wat kunnen we doen?
We hebben namelijk geen zin om een container te betalen. Hebben wij geen recht op een leeg en opgekuist huis? Daarvoor kunnen we toch normaal gezien de huurwaarborg opeisen? Wie spreken we aan: verkoper of huurder?
:?

Alvast bedankt voor jullie reacties.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
djanodive
Berichten: 326

#2 , 18 jul 2008 14:56

In eerste plaats moet je de verkoper aanspreken, maar aangezien je het genot krijgt van de woning bij de verkoop, worden jullie de nieuwe verhuurders en dus zou ik durven zeggen dat je het zelf zal moeten regelen.

Dus de huurder uit de woning zetten via opzeg en hem aanmanen dat alle rommel weg moet zijn.

Indien het niet allemaal weg is zou ik inderdaad een container huren en de huurwaarborg voor een deel daarvoor gebruiken.

Ik zou er eerlijk gezegd niet zo veel gedoe rond maken, want uitijndelijk ga je er nog meer tijd insteken dan je aanvankelijk zou doen als je de boel zou moeten opkuisen met een container.

En met een beetje geluk ruimt de huurder toch nog alles op. En is die container nodig, dan kan het nog zijn dat de huurder niet eens moeilijk doet over de huurwaarborg.

Alvast veel succes.

En vergeet niet, als je ervoor naar de rechtbank gaat, zal dit je algauw meer geld kosten dan een container.

Maar het is en blijft natuurlijk niet leuk dat die inboedel daar zou blijven liggen.

Lieveke2
Topic Starter
Berichten: 2

#3 , 18 jul 2008 15:53

Bedankt voor je reactie.
De verkoper heeft inderdaad al laten weten dat het zijn zaken niet meer zijn :(
Alleen moeten we dan wel van hem de huurwaarborg vastkrijgen natuurlijk (als er al eentje is, dat weten we zelfs niet).

Bedankt voor je advies!

Reclame

Efjoma
Berichten: 232

#4 , 18 jul 2008 22:03

Als er geen plaatsbeschrijving bij de intrede van de huurder werd opgemaakt zul jij moeten bewijzen dat die spullen van de huurder zijn.

j.demoor
Berichten: 10360

#5 , 19 jul 2008 10:31

“Art.9.Indien de huurovereenkomst een vaste dagtekening(=geregistreerd is) voor de vervreemding van het gehuurde goed heeft, treedt de verkrijger om niet of onder bezwarende titel in de rechten en verplichtingen van de verhuurder op de datum van het verlijden van de authentieke akte...Hetzelfde geldt wanneer de huurovereenkomst geen vaste dagtekening voor de vervreemding heeft, indien de huurder het verhuurde goed sinds ten minste zes maanden betrekt. In dat geval kan de verkrijger evenwel de huurovereenkomst te allen tijde beëindigen, om de redenen en onder de voorwaarden* bedoeld in artikel 3, §§ 2, 3 en 4, mits aan de huurder, op straffe van verval, een opzegging van drie maanden wordt betekend binnen drie maanden te rekenen van de datum van het verlijden van de authentieke akte tot vaststelling van de overgang van eigendom.”(Woninghuurwet 20 februari 1991).

* = zelf bewonen;renoveren;vergoeding van negen maanden huur betalen(zie zelf die volledige bepalingen na).

‘Wij hebben een huis gekocht waarvan de akte op 4 augustus wordt getekend’ houdt in dat u vanaf dan verkrijger-verhuurder bent en de huurwaarborg u dient overgedragen.Ik ga ervan uit dat de verkoper-verhuurder de huur opzegde.Toets de geldigheid van die opzegging aan de in artikel 3, §§ 2, 3 en 4, Woninghuurwet bepaalde gronden.

Indien die opzegging ongeldig zou zijn en de huurder verlaat niet vrijwillig tijdig de woning zeg hem dan zelf op overeenkomstig voornoemd art.9 Woninghuurwet.

Vanaf 4 augustus 2008 dient de teruggaveplicht van de huurder tegenover u uitgevoerd,inbegrepen uitgaande plaatsbeschrijving.Vraag uw verkoper-verhuurder op 04/08/2008 zijn exemplaar van de ingaande plaatsbeschrijving.

Ga volledigheidshalve naar (Belgische wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be/ . Klik voor WetBOEKEN in de balk achter ’Juridische aard’.Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten.

evgoeth
Berichten: 563
Locatie: Ten zuiden van Antwerpen

#6 , 21 jul 2008 12:18

Dit probleem hadden wij ook toen wij ons huis hebben gekocht, maar we kochten het wel rechtstreeks, er zat geen huurder in.

Wij hebben dit aan de notaris vermeld, en dit is toen ook in de akte opgenomen, dat, als er nog rommel aanwezig zou zijn, wij dit zouden laten weghalen door de gemeente en dat de kosten daarvan zouden afgetrokken worden van de uiteindelijke verkoopprijs. De verkoper heeft toen ook getekend voor akkoord.

Nadien heeft ze alle rommel wel nog laten weghalen, nadat ze eerst de datum voor het verlijden van de akte had opgeschoven omdat ze anders de tijd niet meer had om dat te doen.
En aangezien zij de verkoopster was, had ze hier ook alle recht toe, spijtig genoeg.

Ik zou de verkoper aanspreken … Hij tekent uiteindelijk toch de akte. En dan zou ik tegen de verkoper zeggen dat hij de kosten van het eventuele weghalen van de rommel ook maar moet verhalen op de huurwaarborg van de huurder. Lijkt mij niet meer dan normaal.

Maar dan is het natuurlijk aan hem om te bewijzen dat die spullen van die persoon zijn die nu in dat huis woont, en dat is niet makkelijk.
Maar ja, een goeie huisbaas die zou daar regelmatig (en tussen 2 huurders) door eens moeten gaan zien, en niet altijd alles op zijn beloop laten.

Terug naar “Kopen”