Mondelinge volmacht voor tekenen compromis?

Andastra
Topic Starter
Berichten: 12

Mondelinge volmacht voor tekenen compromis?

#1 , 10 sep 2019 19:37

Volgende situatie doet zich voor:

Er staat een huis reeds jaren te koop. Nu is er goed bod, maar de kopers willen dat het huis snel gekocht wordt en willen de compromis zo snel mogelijk tekenen. De afspraak om de compromis te tekenen staat morgen.

Het huis is voor 1/3 eigendom van een moeder en 1/3 van elk van haar kinderen. Iedereen is akkoord met de verkoop. De moeder is echter niet meer in staat om het rusthuis te verlaten en is verlamd aan haar rechterzij. Ze kan dus geen onderhandse volmacht ondertekenen (er staat ook aangegeven op haar identiteitskaart dat ze niet meer zelf kan tekenen). De zoon heeft een volmacht voor financiële zaken, maar geen algemene volmacht.

Kan de moeder, die nog helder is van geest, een mondelinge volmacht geven, die opgenomen wordt, aan haar kinderen om de compromis te tekenen?

Tegen de authentieke akte zal een notariële volmacht in orde gebracht zijn uiteraard, dit gaat enkel om het tekenen van het compromis.

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Torenhoge juridische kosten vermijden? Kies dan voor de online juridische dienstverlening van Jureca. Je bespaart er tijd en geld dankzij telefonisch advies, automatische documenten en vele andere juridische diensten aan een vaste prijs. Gratis bijstand voor alle verkeersovertredingen en misdaden. Op zoek naar een advocaat? Ontvang vrijblijvend een offerte voor jouw juridische situatie – zowel ondernemers als particulieren. of bel direct met een specialist op het nummer 0904 69 400 voor een eerste antwoord op uw vraag.
bosprocureur
Berichten: 4580

#2 , 10 sep 2019 19:53

Ik vrees dat de kopers toch even geduld gaan moeten oefenen.

Is het een optie dat de notaris die compromis opstelt, en zich naar het rusthuis verplaatst om te laten tekenen? Of wat eenvoudiger, dat hij/zij een notariële volmacht regelt waar uw moeder verblijft , zodat jullie voortkunnen?

Andastra
Topic Starter
Berichten: 12

#3 , 10 sep 2019 20:22

De compromis kan sowieso niet door de moeder ondertekend worden door de verlamming van haar rechterzijde. Dus de verplaatsing naar het rusthuis zal niet helpen.

Een notariële volmacht zal ook niet meer tijdig kunnen gebeuren.

Reclame

mava105
Berichten: 18854
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#4 , 10 sep 2019 20:32

En notariële volmacht moet ook door haar ondertekend worden, tenzij het volstaat dat de notaris in persoon gezien heeft dat ze deels verlamd is en de vermelding op de IDkaart gezien heeft

Andastra
Topic Starter
Berichten: 12

#5 , 10 sep 2019 20:40

Maar er is toch geen notariële volmacht nodig voor een compromis? Toch enkel voor de authentieke akte?

Een onderhandse volmacht zou volstaan moest ze kunnen schrijven, maar bij gebrek daaraan leek een mondelinge volmacht een haalbaar alternatief.

basejumper
Berichten: 3405
Locatie: Diest

#6 , 10 sep 2019 20:58

Beste

Er kan perfect een compromis bij ‘ sterkmaking’ getekend worden. Het volstaat dat nadien de authentieke akte wel getekend wordt door alle partijen. Desgevallend inderdaad geattesteerd door notaris.
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

Terug naar “Kopen”