Mogelijk project

lucash
Topic Starter
Berichten: 6
Juridisch actief: Nee

Mogelijk project

#1 , 6 maand 1 week geleden (01 jun 2019 02:26)

Ik denk er al een tijd over na om een kleinschalig vastgoedproject te starten. Hierbij dacht ik aan een appartementenblok, met het formaat van 2 woningen naast elkaar en een 4-6 appartementen erin. En te starten met een bouwgrond (waarvan de bouwvoorschriften voldoen aan het resultaat) en via een aannemer deze appartementenblok te bouwen.

Omdat dit financieel hoog kan oplopen en laat staan hiervoor een lening te krijgen, had ik het idee om de appartementen te verkopen ipv te verhuren.

Is het in dit geval mogelijk om deze appartementen vooraf te verkopen? Waarbij enkel de plannen en een 3D-model van de appartementen worden getoond zodat het appartement 6-12 maanden later aan de koper wordt ‘geleverd’?

Het zal wel verstandig zijn om een bepaalde clausule of overeenkomst op te stellen bij de aankoop van een grond (waarbij in het geval dat ik niet genoeg appartementen kan verkopen, de overeenkomst niet doorgaat) die ik ‘in optie’ zou nemen, zodat ik de appartementen reeds in voorverkoop kan verkopen. Om vervolgens met de voorverkoop de grond te betalen + de aannemer om deze appartementenblok te bouwen. Op deze manier zou het mogelijk zijn om een zware lening te voorkomen.

Dit is nu extreem simpel uitgelegd maar is dit haalbaar? En zo ja, met welke stappen zou ik het best beginnen en met welke personen zou ik hiervoor contact mee opnemen?

Om een achtergrond van mijn studies te geven (indien relevant), ik heb een bachelor architectuur behaald waardoor ik evt de bouwplannen zelf kan opstellen om vervolgens bij een architect te laten goedkeuren. Na deze bachelor heb ik rechtspraktijk gestudeerd waardoor het juridische gedeelte ivm het opstellen van de overeenkomsten (in samenspraak met een notaris) zou moeten lukken.

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Niet direct geholpen op het forum? Kijk even op Jureca.be voor snel en betaalbaar juridisch advies. of bel direct met een specialist op het nummer 0904 69 400 voor een eerste antwoord op uw vraag.
mava105
Berichten: 18489
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 6 maand 1 week geleden (01 jun 2019 09:14)

Heb er ook zo een paar gekend, en dat is allemaal faliekant afgelopen, zeker als je onvoldoende startkapitaal hebt. De bouwgrond , notaris en architect zou je minstens al moeten kunnen betalen zonder lening, met daarbij nog een reserve voor de opstartwerken en een verkoopdossier met publiciteit. Onderschat die kosten niet

denlowie
Berichten: 14684
Juridisch actief: Nee

#3 , 6 maand 1 week geleden (01 jun 2019 10:09)

Er zijn veel kleine aannemers die dit ook geprobeerd hebben en na een tijd lees je hun naam in het staatsblad, wat toch de bedoeling niet was, vergeet niet dat de bouw op nr 1 staat in het staatsblad gevolgd op nr 2 de horeca.
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Reclame

father b
Berichten: 928
Juridisch actief: Nee

#4 , 6 maand 1 week geleden (01 jun 2019 12:36)

Ik zou de raad van Mava en Louis volgen gezien het hoge percentage risico en op slechte afloop.
Laat zulke zaken over aan professionelen.
Rechtspraak en architectuur studeren ( zeer verdienstelijk ) is geen garantie om bouwheer-promotor te worden.
En in dit geval zeker niet zonder ervaring en als beginneling.
Goede raad is niet te versmaden.

Terug naar “Kopen”