Aankoop huis met een huurder en een bezetter

pekel
Topic Starter
Berichten: 1

Aankoop huis met een huurder en een bezetter

#1 , 13 sep 2010 18:52

Beste,

Na menige zoekopdrachten op het internet post ik hier onze situatie waar we voorstaan.
Alvast bedankt.

Wij hebben veel interesse om een huis te kopen dat een aantal jaar geleden ZONDER VERGUNNING werd opgesplitst in 2 appartementen.
Appartement 1 is bewoond door een huurder zonder geregistreerde huurovereenkomst, voor negen jaar.
De maandelijkse huur gaat ondertussen naar het ontvangkantoor van de belastingen ( vermits het gaat om een gedwongen verkoop (inbeslagname) moet de huurder rechtstreeks storten aan belastingen)

Appartement 2 is bewoond door een neefje van de eigenaar van het huis, zonder geschreven huurovereenkomst. Hij verblijft er volgens hem ongeveer een half jaar nu. De persoon in kwestie is ook niet gedomicilieerd op het adres omdat het gebouw niet gereglementeerd is als twee appartementen (maar dat is een ander verhaal)
Ook kan hij niet bewijzen dat hij officieel huurgeld betaalt. Het wordt zogezegd via familie geregeld.

We zouden eventueel beide huurders willen behouden, mits ze zich in orde stellen.
Hierbij rijzen volgende vragen:
- Is er in het geval van huurder 2 (zonder geschreven huurcontract en geen betalingsbewijzen) sprake van een huurovereenkomst?
- Indien niet, kunnen we dan alsnog een huurovereenkomst opstellen met huurder 2 (zonder domicilie) vanaf het moment dat het gebouw onze eigendom is, zodat we beiden als partij in orde zijn?
- Indien we dit zelf uiteindelijk toch niet willen (we vermoeden dat er geen inkomen is), welke gevolgen brengt dit met zich mee rond uithuiszetting?

Volgens ons hebben we na de officiële beschrijving van het huis, 15 dagen de tijd om een gerechtsdeurwaarder aan te spreken om een uitzetting te laten betekenen.
Vervolgens las ik ergens dat er vanaf betekening bij de deurwaarder een termijn van 30 dagen moet gerespecteerd worden, alvorens werkelijke uitzetting.
Ik ben hier echter niet zeker van en sommige bronnen spreken elkaar wat tegen.
Ook zijn we een beetje bang voor heel deze procedure (duurtijd, kosten, rechtzaak...)

Alvast bedankt voor de moeite.
Mvg
Peter

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Tmespreu
Berichten: 376
Juridisch actief: Ja

#2 , 13 sep 2010 19:36

In geval van huurder 2 is er in bveginsel geen huurovereenkomst. Nietemin is een mondelinge huurovereenkomst geldig.
Overwegende dat een huurovereenkomst pas tegenwerpbaar is aan derde-verkrijgers (jullie) als ze een vaste datum heeft (geregistreerd), zal een mondelinge huurovereenkomst nooit een vaste datum hebben.

Mijns inziens is er dus geen huurcontract/noch een tegenwerpbaar recht van inwoner 2 jegens jullie.
Je kunt er een 'gewone' huurovereenkomst mee sluiten voor (on)bepaalde duur, waar persoon 2 het goed huurt, maar dit niet gebruikt als hoofdverblijfplaats. Dan zijn de regels van algemeen huurrecht van toepassing wat opzeg edm betreft.

Reclame

Terug naar “Kopen”