ontbinding compromis, reeds betaalde registratierechten ??

Joannus
Topic Starter
Berichten: 11

ontbinding compromis, reeds betaalde registratierechten ??

#1 , 22 aug 2010 16:13

binnen een week wordt de authentieke akte getekend, maar het gescheiden koppel (verkopers) komen niet samen tot een akkoord. Wij vrezen of er die bewuste dag dan wel gaat getekend worden door beiden.?
Kunnen wij de compromis laten ontbinden en kunnen we de reeds betaalde registratierechten meenemen naar een eventueel andere koopwoning?

Graag uw antwoord

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Lanox
Berichten: 3823
Juridisch actief: Nee

#2 , 22 aug 2010 18:30

Als jullie nog steeds het huis willen, dan kan je de verkoop afdwingen of ontbinden met schadevergoeding. De compromis is een bindend document.
Ik denk dat deze vraag hier als eens is gesteld en dat demoor met de juiste wetsartikels heeft beantwoord.

Joannus
Topic Starter
Berichten: 11

#3 , 22 aug 2010 21:01

idd die vraag ivm ontbinding van compromis was reeds beantwoord, maar wat gebeurd er met onze registratierechten die we reeds betaald hebben, zijn die volledig meeneembaar ??

ps. alvast bedankt hoor, deze juridische site heeft me al enorm wegwijs gemaakt.

Reclame

j.demoor
Berichten: 10360

#4 , 24 aug 2010 11:04

“Art.1134.Alle overeenkomsten die wettig zijn aangegaan, strekken degenen die deze hebben aangegaan, tot wet. Zij kunnen niet herroepen worden dan met hun WEDERZIJDSE toestemming of op gronden door de wet erkend...”(Burgerlijk Wetboek).

U kan de ONDERHANDSE akte(=compromis) met wederzijdse toestemming ontbinden en bij ontbreken van die toestemming gerechtelijk doen ontbinden.

“Art.61-3 In geval van zuivere aankoop van een tot bewoning aangewend of bestemd onroerend goed door een natuurlijke persoon om er zijn hoofdverblijfplaats te vestigen, wordt zijn wettelijk aandeel in de rechten die overeenkomstig de artikelen 44, 53, 2°, of 57 verschuldigd waren op de aankoop van de woning die hem voorheen tot hoofdverblijfplaats heeft gediend...verrekend met zijn wettelijk aandeel in de rechten verschuldigd op de nieuwe aankoop, mits de nieuwe aankoop vaste datum heeft gekregen binnen twee jaar te rekenen van de datum van de registratie van het document dat aanleiding heeft gegeven tot de heffing van het evenredige recht op hetzij de zuivere wederverkoop van de woning die hem voorheen tot hoofdverblijfplaats heeft gediend...”(W.Reg.=Wetboek Registratierechten 30 november 1939).

“Art.61-4 Aan de in artikel 61/3 bepaalde verrekening zijn de volgende voorwaarden verbonden :...3° in het in 1° bedoelde document of in een ondertekende en waar en oprecht verklaarde vermelding onderaan op dat document, vermeldt de natuurlijke persoon uitdrukkelijk :a) dat hij op enig ogenblik in de periode van achttien maanden voorafgaand aan de verkoop of verdeling, zijn hoofdverblijfplaats heeft gehad in de verkochte of verdeelde woning...Indien één van de voorwaarden bepaald in het eerste lid niet is vervuld, wordt het tot de heffing van het evenredig recht aanleiding gevend document betreffende de nieuwe aankoop geregistreerd zonder toepassing van artikel 61/3.”(W.Reg.).

Ik ga ervan uit dat u zonder het verlijden van de authentieke akte er niet zal in slagen aan voornoemd art.61-4 te voldoen.

“Artikel 76 1° De overeenkomst, omschreven in artikel 44, wordt van het evenredig recht vrijgesteld en aan een vast recht van 10 euro onderworpen als ze niet bij authentieke akte werd vastgesteld, en als binnen de termijnen, vermeld in artikelen 32 of 33 , samen met het ter registratie aangeboden document een schriftelijk vastgestelde overeenkomst ter registratie wordt aangeboden waarin alle partijen verklaren de eerste overeenkomst in der minne te hebben ontbonden of vernietigd of waarin ze verklaren dat een in de eerste overeenkomst uitdrukkelijk bedongen ontbindende voorwaarde al is vervuld.”(W.Reg.).

Zie ook art.209 W.Reg. en ga daartoe naar http://www.fisconet.fgov.be/" onclick="window.open(this.href);return false;
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Terug naar “Kopen”