erfdienstbaarheid... dan zit je daar weer mee. Kan je tot in de eeuwigheid geen ingrepen meer doen die de oorspronkelijke erfdienstbaarheid belasten en dat voor alle generaties kopers die volgen. (want is verbonden aan de grond, niet aan de bezitter)
Bovendien denk ik dat dit een sterk argument is voor de verkopers van de grond waar dat ding onder zit: Als je hen meldt dat ze de erfdienstbaarheid in de verkoopakte van hun grond zullen moeten vermelden, er al veel kopers niet meer geintresseerd zullen zijn of wellicht doet deze erdienstbaarheid de prijs van hun grond ook fors dalen.
Zeg nu zelf: als je een bouwgrond wil kopen waar een verplichting op berust waarmee je altijd rekening moet blijven houden, en waarvoor ze wellicht je grond over 10 jaar compleet moeten opengooien (daar gaat je mooie oprit) om die lekkende roestbak er uit te halen en een nieuwe te steken.
Tja, dan ding je toch ernstig af op de prijs hé
En dan nog maar eens na te trekken: hoe oud is die tank? Een tank is versleten (lees: lekt als een modderschuit) na 25 jaar.
Is hij gecertificeerd (met groene dop, 5jaarlijks gecontroleerd?)
Zeer waarschijnlijk dus allemaal niet...
Dus die grond ernaast gaat voor een schijntje weg. Stel de eigenaar dit alternatief voor: als de tank dan toch al 15 a 20 jaar oud is en niet gecertificeerd én op 2 afzonderlijke kavels ligt, is hij que regelgeving niet in orde.
Hij hoeft de tank er niet uit te graven. Hij kan door een gebrevetteerde stookoliespecialist de tank grondig laten leegopmpen én reiningen en laten volstorten met puin en zand. (vermits deze waarschijnlijk toch dicht bij de wonin bevindt, en dan heb je het gevaar van bodemdestabilisatie bij uitgraven)
En hij zet een nieuwe "conforme" tank naast de woning.
Nee doe die erfdienstbaarheid echt niet, over een paar jaar zit je met stookolielekken...