Commandverklaring bij aankoop onroerend goed

Immo
Topic Starter

Commandverklaring bij aankoop onroerend goed

#1 , 13 nov 2005 14:10

Geachte,
Ik ben mede-werker in een vastgoedkantoor en afgelopen week werden wij geconfronteerd met de vraag van een klant omtrent commandverklaring.
Als ik het goed begreep, dan zou hij zogezegd optreden voor iemand anders.
We maken ons wat zorgen omtrent zo'n strategie. Iemand die ons daaromtrent wat kan informeren ?

Immo

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Bibendum
Berichten: 94

#2 , 13 nov 2005 14:46

Het is het principe van een stro-man. Meestal zal de verkoper slechts toestemmen dat hij niet weet aan wie hij in feite verkoopt wanneer hij een hogere prijs kan krijgen.
Ook opletten ivm registratierechten, en mutatierechten die betaald moeten worden. Let op dat het goed niet twee maal van eigenaar moet overgaan, of dat kan voor onaangename verrassingen zorgen voor u en aangenaam voor de fiscus!

Wesley
Berichten: 294

#3 , 14 nov 2005 00:06

Commandverklaring is perfect mogelijk indien binnen bepaalde tijd wordt aangegeven wie de werkelijke koper is. LET WEL: is enkel zo bij openbare verkoop. (meer info: zie wetboek registratierechten en het gerechtelijk wetboek)

Bij onderhandse verkoop is er de methode van sterkmaking. Iemand maakt zich bij de compromis sterk dat een derde zal instaan voor alle gevolgen (betaling kosten, registratie). Gebeurt dit niet, dan moet de sterkmaker - dit is bij het verlijden van de notari?le akte - voor alles instaan.

Perfect mogelijk is de aankoop van een eigendom, en na het verlijden van de notari?le akte opnieuw doorverkopen tegen hogere prijs. doorverkoper kan zelfs drie vijfde van de regitratierechten terugvorderen. MAAR; geen toepassing maken van mindere rechten of abattement.

Reclame

stv
Berichten: 6

#4 , 21 nov 2005 18:13

Commandverklaring is tevens mogelijk in onderhandse verkoop, maar moet uitdrukkelijk voorzien worden in de compromis. De verkoper kan de mogelijk dus uitsluiten, door te weigeren de mogelijkheid van commandverklaring te voorzien in de compromis.

Heel belangrijk : ten laatste de 1e werkdag NA de ondertekening van de verkoopsovereenkomst (of van de toewijzing in het geval van openbare verkoop) moet de de overeenkomst aangeboden worden op het registratiekantoor (of dient de commandverklaring daar bij deurwaardersexploot te worden betekend) !!! Indien niet bestaat het risico dat er dubbel verkooprecht verschuldigd is.

Het is dus een techniek die met de grootste voorzichtigheid dient te worden gehanteerd!

my
Berichten: 11
Locatie: Limburg

#5 , 04 dec 2005 23:37

als iemand wilt kopen op commandverklaring, is dit vaak om zijn identiteit verborgen te houden. Hij duidt dan een gecommandeerde aan, die voor hem het goed zal kopen. In de overeenkomst moet duidelijk vermeld staan dat het om een commandverklaring gaat, en dat binnen redelijke termijn de gecommandeerde de command zal aanwijzen, de zogenaamde echte koper.
Het is ook vaak bedoeld om, zoals hierboven reeds vermeld, bepaalde registratierechten (inning ervan) te vermijden.
de verkoper moet zich uitdrukkelijk akkoord verkalren met de mogelijke commandverklaring.
1 uitzondering: bij verkoop na beslag op een onroerend goed bestaat het voorbehoud van commandverklaring van rechtswege (art. 1590 GER.W.)
Wanneer de command de commandverklaring niet aanvaard, blijf de gecommandeerde gebonden door de koopovereenkomst.

Het is dus best na te gaan of de persoon waarmee je contracteert bv voldoende solvabel is, enz... Het is inderdaad soms een risico om zo een koop af te sluiten...
(ps veel informatie hier komt uit: bijzondere overeenkomsten in kort bestek, van bernard tilleman en alain verbeke.)

Terug naar “Kopen”