#3 , 13 dec 2009 10:58
“ Art. 276bis - Controleonderzoek van laagspanningsinstallaties bij de verkoop van een wooneenheid
Bij de verkoop van een wooneenheid als bedoeld in 01, is de verkoper verplicht :
- een controleonderzoek van de elektrische installatie te laten uitvoeren;
- de datum van het proces-verbaal van het controleonderzoek en het feit van de overhandiging van dit proces-verbaal in de authentieke akte te doen vermelden...”(Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties 10/03/1981,B.S. 29 april 1981;gewijz. B.S.30 juni 2008).
“Art.1583.Hij(=de koop) is tussen partijen voltrokken, en de koper verkrijgt van rechtswege de eigendom ten aanzien van de verkoper, zodra er overeenkomst is omtrent de zaak en de prijs, hoewel de zaak nog niet geleverd en de prijs nog niet betaald is.”(B.W.=Burgerlijk Wetboek).
“Art.1641.De verkoper is gehouden tot vrijwaring voor de verborgen gebreken van de verkochte zaak, die deze ongeschikt maken tot het gebruik waartoe men ze bestemt, of die dit gebruik zodanig verminderen dat de koper, indien hij de gebreken gekend had, de zaak niet of slechts voor een mindere prijs zou hebben gekocht.”(B.W.).
Uit ‘toen ik akkoord ging met de verkoop’ leid ik af dat daarbij een onderhandse akte werd opgesteld,waardoor tussen partijen de koop voltrokken werd. Op dat ogenblik ontstond de verplichting het controleonderzoek te laten uitvoeren en was het resultaat nog niet gekend. Onderzoek in die akte in welke staat u het gebouw gekocht hebt en of ze een exoneratiebeding bevat.
“De rechter die vaststelt dat een occasiewagen die is verkocht ’in de staat waarin hij zich bevindt,door de koper gekend’ gebreken vertoont die zo grof zijn dat hij totaal ongeschikt is voor het normaal gebruik en dat de verkoop in dergelijke omstandigheden,door een beroepsverkoper,van kwade trouw getuigt,veroordeelt de verkoper wettig tot de terugbetaling van een gedeelte van de prijs“(Cass. 15 september 1978,Arr.Cass. 1978-79,52).
‘De van het gemeen recht afwijkende bedingen hebben een restrictieve draagwijdte. Een exoneratiebeding voor verborgen gebreken,kan in geval van grove fout van de bedinger enkel dan toepassing vinden,wanneer deze vrijstelling uitdrukkelijk is vermeld of noodzakelijk uit het beding voortvloeit‘(Cass. 22 maart 1979,Arr.Cass. 1979-80,860,R.W. 1979-80,2238,R.C.J.B. 1981,189,noot CORNELIS.).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/