verborgen gebrek??

luccas
Topic Starter
Berichten: 12
Locatie: antwerpen

verborgen gebrek??

#1 , 11 dec 2009 17:07

bij de aankoop van een appartement, tijdens de bezichtiging valt mij niets ongewoon op > ben dan ook geen technieker.
Echter bij het verlijden van de koopakte bij de notaris krijg ik een aantal papieren in de hand gestopt die bij de verkoop horen. Bij het nalezen van deze papieren blijken deze oa. een technische keuring van de electriciteitsvoorziening te bevatten; (voor mij en de notaris = chinees) wat is bij navraag, > de keuringsfirma opgebeld, blijkbaar het geval??? de electriciteitsvoorziening in het appartement is totaal afgekeurd en dient binnen de 18 (nu nog +/- 13)maanden te zijn vernieuwd en opnieuw gekeurd!!
Dit is mij echter niet medegedeeld door de verkoper en/of makelaar toen ik akkoord ging met de verkoop, de keuring is gebeurd in de weken na mijn akkoord en ik werd niet op de hoogte gebracht en vindt dit eigenlijk een verborgen gebrek, en bovendien nog een kostelijk gebrek ook.
Mijn vraag is ; kan ik dit alsnog verhalen op de verkoper ????????
Alvast bedankt voor reactie,
Mvg, Luccas

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wanton
Berichten: 10076
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#2 , 11 dec 2009 17:30

Bij de verkoop van een woning of appartement , gebouwd voor 1981 , moet op het ogenblik van ondertekening van de compromis een attest van electriciteitskeuring en een energiepretatiecertificaat aanwezig zijn. Een negatief attest houdt de verkoop niet tegen , maar kan een invloed hebben op de prijs. Ik veronderstel dat U minder zou geboden hebben indien U weet had gehad van dit negatief attest. De notaris weet hiervan niets = bullshit. Die moet zijn job kennen en is mee verantwoordelijk.
Het zal voor U , met zo'n attest , bijna onmogelijk zijn een goede brandverzekering te krijgen.
Notaris , makelaar en verkoper zijn in gebreke gebleven.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 13 dec 2009 10:58

“ Art. 276bis - Controleonderzoek van laagspanningsinstallaties bij de verkoop van een wooneenheid
Bij de verkoop van een wooneenheid als bedoeld in 01, is de verkoper verplicht :
- een controleonderzoek van de elektrische installatie te laten uitvoeren;
- de datum van het proces-verbaal van het controleonderzoek en het feit van de overhandiging van dit proces-verbaal in de authentieke akte te doen vermelden...”(Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties 10/03/1981,B.S. 29 april 1981;gewijz. B.S.30 juni 2008).

“Art.1583.Hij(=de koop) is tussen partijen voltrokken, en de koper verkrijgt van rechtswege de eigendom ten aanzien van de verkoper, zodra er overeenkomst is omtrent de zaak en de prijs, hoewel de zaak nog niet geleverd en de prijs nog niet betaald is.”(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

“Art.1641.De verkoper is gehouden tot vrijwaring voor de verborgen gebreken van de verkochte zaak, die deze ongeschikt maken tot het gebruik waartoe men ze bestemt, of die dit gebruik zodanig verminderen dat de koper, indien hij de gebreken gekend had, de zaak niet of slechts voor een mindere prijs zou hebben gekocht.”(B.W.).

Uit ‘toen ik akkoord ging met de verkoop’ leid ik af dat daarbij een onderhandse akte werd opgesteld,waardoor tussen partijen de koop voltrokken werd. Op dat ogenblik ontstond de verplichting het controleonderzoek te laten uitvoeren en was het resultaat nog niet gekend. Onderzoek in die akte in welke staat u het gebouw gekocht hebt en of ze een exoneratiebeding bevat.

“De rechter die vaststelt dat een occasiewagen die is verkocht ’in de staat waarin hij zich bevindt,door de koper gekend’ gebreken vertoont die zo grof zijn dat hij totaal ongeschikt is voor het normaal gebruik en dat de verkoop in dergelijke omstandigheden,door een beroepsverkoper,van kwade trouw getuigt,veroordeelt de verkoper wettig tot de terugbetaling van een gedeelte van de prijs“(Cass. 15 september 1978,Arr.Cass. 1978-79,52).

‘De van het gemeen recht afwijkende bedingen hebben een restrictieve draagwijdte. Een exoneratiebeding voor verborgen gebreken,kan in geval van grove fout van de bedinger enkel dan toepassing vinden,wanneer deze vrijstelling uitdrukkelijk is vermeld of noodzakelijk uit het beding voortvloeit‘(Cass. 22 maart 1979,Arr.Cass. 1979-80,860,R.W. 1979-80,2238,R.C.J.B. 1981,189,noot CORNELIS.).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Terug naar “Kopen”