Bod aanvaard. Waarop letten bij compromis?

davy1980
Topic Starter
Berichten: 8

Bod aanvaard. Waarop letten bij compromis?

#1 , 31 okt 2009 21:37

Beste,

Op het huis dat wij sinds 1 jaar huren, hebben wij onlangs een bod gedaan dat aanvaard is.

Maandag ( 2nov 09 ) moeten wij de compromis gaan tekenen bij de immo. Wij zijn wettelijk samenwonend.

Waarop moeten we letten bij de verkoopsovereenkomst? Het huis wordt natuurlijk eigendom van ons beiden.

Hoelang duurt het verlijden van de akte normaal gezien?

Hopend op spoedend antwoord ....

Mvg Davy

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
sailingman
Berichten: 22

#2 , 31 okt 2009 23:54

Volgende zaken zou ik zeker controleren.

Kijk goed na of jullie beide als koper worden vermeld.
Dat de prijs die in de compromis vermeld wordt de afgesproken prijs is
Eventueel afhankelijk maken van het bekomen van een lening. (niet iedere verkoper wil dit echter)

Kan je niet voorstellen om de compromis bij een notaris te maken ? In dat geval is het zeker Ok en ben je verzekerd voor overlijden tussen compromis en akte.

Normaal moet de akte verleden worden binnen de 4 maanden na de compromis.

sailingman
Berichten: 22

#3 , 01 nov 2009 10:23

Wat ik nog vergeten ben.

Ik zou ook nog een "beding van aanwas met optie" laten opnemen in de compromis. Dit zorgt ervoor dat bij overlijden van één van jullie zijn deel overgaat in volle eigendom naar de langstlevende.

Wettelijk samenwonen heeft maar een beperkt erfrecht en bijgevolg moet je zelf een aantal acties ondernemen om elkaar te beschermen.
(Wij zitten in een gelijkaardige situatie)

Reclame

davy1980
Topic Starter
Berichten: 8

#4 , 01 nov 2009 12:01

Beding van aanwas met optie is in het compromis opgenomen.

Alvst bedankt voor het antwoord :)

dieke
Berichten: 1299

#5 , 01 nov 2009 14:42

De tijd tussen het ondertekenen van de compromis en het ondertekenen van de akte is 'standaard' zo'n 4 maanden. Dit omdat 4 maanden de maximumtermijn is waarbinnen de registratierechten dienen te worden betaald. Niets belet jullie echter om te vragen of die termijn niet korter kan.

Uit je laatste reactie leid ik af dat jullie reeds de compromis ter inzage kregen, dat was een advies dat ik je ook nog wilde geven :)

Een ander advies dat ik je had willen geven is om toch erop aan te dringen om de compromis bij een notaris te tekenen ipv bij het immokantoor. Zeker indien jullie bij het ondertekenen een voorschot zullen betalen is het immers erg uitkijken en zeer aan te raden dit bij een notaris te doen en dit voorschot te laten storten op een derdenrekening. Immokantoren willen al eens nietsvermoedende kopers overtuigen om het voorschot gewoon cash ter beschikking te stellen zodat zij reeds hun commissie kunnen afhouden alvorens de rest aan de verkopers te bezorgen. Dit kan je echter in de problemen brengen indien verkoop om 1 of andere reden toch nog zou afspringen.

Verder is ook een notaris het best geplaatst om jullie advies te geven ivm eventueel beding van aanwas of een andere formule. Het is trouwens gangbaar dat de kopers een notaris kiezen en dat is ook sterk aan te raden. Je kiest best een andere bemiddelaar dan die van de verkopers, opnieuw om te voorkomen dat je helemaal in een lastig parket zou komen indien verkoop zou afspringen.

Kijk of er zeker ook in de compromis wordt vermeld dat verkopers garant staan dat er geen bouwmisdrijven werden begaan.

Proficiat met jullie aankoop!

davy1980
Topic Starter
Berichten: 8

#6 , 01 nov 2009 15:58

Dank je wel.

Het voorschot gebeurt dmv een bankcheque heeft de makelaar verteld. daar we enkel het compromis nog moeten inbrengen bij de bank krijgen we een cheque voor het voorschot en de resterende aankoopsom.

Er waren enkele kleine bouwovertredingen, maar die zijn geregulariseerd.

Groet

davy1980
Topic Starter
Berichten: 8

#7 , 02 nov 2009 18:50

Verkoopsovereenkomst getekend, volgende week met onze notaris een afspraak maken voor " beding van aanwas met optie " te regelen, de makelaar vertelde dat wij dit moesten doen.

j.demoor
Berichten: 10360

#8 , 04 nov 2009 10:12

Tussen PARTIJEN geldt de ‘compromis’ als koop. Teken nooit zulke belangrijke akte zonder er vooraf kopie van te krijgen. Lees ze zorgvuldig en ‘slaap er eens over’ vooraleer te tekenen.

“ Art. 276bis - Controleonderzoek van laagspanningsinstallaties bij de verkoop van een wooneenheid
01. Toepassingsgebied
Dit artikel is van toepassing op de verkoop van een wooneenheid :
- met een oude elektrische installatie waaraan sedert 1 oktober 1981 geen belangrijke wijzigingen of aanzienlijke uitbreidingen zijn aangebracht;
- met een oude elektrische installatie waaraan sedert 1 oktober 1981 belangrijke wijzigingen of aanzienlijke uitbreidingen zijn aangebracht maar waarvan het gedeelte dat dateert van vóór 1 oktober 1981 nog niet het voorwerp heeft uitgemaakt van een controleonderzoek...
02. Modaliteiten van het controleonderzoek
a) Verplichtingen
Bij de verkoop van een wooneenheid als bedoeld in 01, is de verkoper verplicht :
- een controleonderzoek van de elektrische installatie te laten uitvoeren;
- de datum van het proces-verbaal van het controleonderzoek en het feit van de overhandiging van dit proces-verbaal in de authentieke akte te doen vermelden.
Indien de verkoper en koper overeenkomen dat een controleonderzoek van de elektrische installatie overbodig en nutteloos is omdat de koper het gebouw gaat afbreken of de elektrische installatie volledig gaat renoveren is de verkoper verplicht dit akkoord in de authentieke akte te doen vermelden.”(Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties 10/03/1981,B.S. 29 april 1981;gewijz. B.S.30 juni 2008).

“Art.101.§ 1. Voor het sluiten van een overeenkomst betreffende de overdracht van gronden moet de overdrager of desgevallend de gemandateerde bij de OVAM een bodemattest aanvragen en de inhoud ervan meedelen aan de verwerver...§ 2. De onderhandse akte waarin de overdracht van gronden wordt vastgelegd, bevat de inhoud van het bodemattest.§ 3. In alle akten betreffende de overdracht van gronden, neemt de instrumenterende ambtenaar de verklaring van de overdrager of desgevallend de gemandateerde op dat de verwerver voor het sluiten van de overeenkomst op de hoogte is gebracht van de inhoud van het bodemattest. De instrumenterende ambtenaar neemt tevens de inhoud van het bodemattest in de akte op. Art.116.§ 1. De verwerver kan de nietigheid vorderen van de overdracht die plaatsvond in strijd met de bepalingen van afdeling I(=art.101)...Art.117. In de akte houdende overdracht van de gronden vermeldt de instrumenterende ambtenaar dat de bepalingen van dit hoofdstuk werden toegepast.”(27 OKTOBER 2006. - Decreet betreffende de bodemsanering en de bodembescherming).

“Art.4.Een eigenaar die een residentieel gebouw wil verkopen, moet over een energieprestatiecertificaat residentiële gebouwen beschikken...Bij de verkoop van een residentieel gebouw draagt de eigenaar aan de koper een geldig energieprestatiecertificaat over.“.(11 JANUARI 2008. - Besluit van de Vlaamse Regering houdende de invoering van het energieprestatiecertificaat residentiële gebouwen bij verkoop en verhuur en de uitvoering van de energieaudit).

“Art.48.Teneinde de nieuwe eigenaar inzonderheid toe te laten zijn toekomstige verplichtingen als opdrachtgever van eventuele latere werken aan het bouwwerk uit te oefenen, overhandigt de persoon of overhandigen de personen, die, bij elke gehele of gedeeltelijke overdracht van het bouwwerk, het bouwwerk afstaan of overdragen, het postinterventiedossier aan de nieuwe eigenaar. Deze overhandiging wordt in de akte die de overdracht bevestigt, opgetekend...”(25 JANUARI 2001. - Koninklijk besluit betreffende de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Terug naar “Kopen”