Tussenkomst makelaar bij bod zonder contract

mysticwizard
Topic Starter
Berichten: 17
Juridisch actief: Nee

Tussenkomst makelaar bij bod zonder contract

#1 , 21 nov 2020 21:29

Bericht 33 minuten geleden

Beste,

We zouden binnenkort de woning van mijn grootvader verkopen. In tussentijd hebben we contact gehad met enkele makelaars, maar is er nog geen contract gesloten.
Nu heeft de makelaar vraag gekregen van een koper om op zoek te gaan naar een pand, gelijkend op dat van mijn grootvader.
We hebben zelf een rondleiding gedaan met de potentiële koper en deze heeft reeds een bod uitgebracht via de makelaar per mail.
Zijn wij bepaalde commissie verschuldigd aan de makelaar indien de deal door zou gaan?
Deze heeft er eigenlijk niks voor moeten doen, dus we vinden het op zich niet fair. Natuurlijk zouden we zonder de makelaar mogelijks niet in contact gekomen zijn met de potentiële koper.

Bedankt,
Mvg,

bosprocureur
Berichten: 5385

#2 , 22 nov 2020 10:08

Het antwoord is een beetje dubbel hoor :
*Enerzijds puur juridisch : een makelaar kan alleen een commissie of ereloon of wat dan ook, eisen, als er vooraf een schriftelijke overeenkomst is, die dan nog aan een aantal vormvereisten moet voldoen. Hier is dus niet aan voldaan.

Anderzijds heeft die makelaar een relatie, die hem min of meer "opdracht" heeft gegeven om een pand te zoeken. En die moet dan wel iets betalen, alweer mits geschreven opdracht.

* en dan is er gewoon de kwestie van hoe fair te handelen. Via die makelaar komt u blijkbaar aan een klant, waarmee u snel in zee kunt gaan, tegen door uzelf bepaalde voorwaarden. De makelaar heeft dus zijn orderportefeuille, zijn contacten, die hij beroepshalve heeft, laten gebruiken.

Aan u dus de keuze.

Thomas_A
Berichten: 79
Juridisch actief: Nee

#3 , 28 nov 2020 08:03

Hou er ook rekening mee dat dit ongeveer de oudste truc in het boek van een makelaar is: een contract binnenhalen om een pand te mogen verkopen, doordat hij al een koper op het oog heeft.

Als dit oprecht de situatie is, is de koper degene die de makelaar inhuurde en dus eventueel een vergoeding moet betalen omdat hij een huis voor hem gevonden heeft. Daarvoor hoeft u geen overeenkomst met de makelaar te hebben.

Reclame

Terug naar “Kopen”