misleiding bij aankoop woning door foutief EPC

Annebel
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

misleiding bij aankoop woning door foutief EPC

#1 , 12 jul 2020 20:05

Ruim twee jaar geleden kocht ik een woning in Hamont dat verkocht werd via een makelaar.

Tijdens de bezichtiging van de woning vroeg ik aan de makelaar of het dak was geïsoleerd. Het antwoord was ja!.

Net voor de ondertekening van de akte bij de notaris werd mij het EPC-certificaat overhandigd. Hierin kon ik meteen vaststellen dat er voor de aanwezigheid van dakisolatie, ‘Ja’ was ingevuld.

Maar een paar maanden later tijdens de renovatie bleek er helemaal geen dakisolatie aanwezig te zijn.

Dit vind ik duidelijk misleiding of oplichting bij de aankoop van mijn woning.Meteen na de vaststelling heb ik de makelaar over dit voorval verwittigd. Aangezien de makelaar ook als energiedeskundige het EPC had opgesteld, vroeg ik hoe het kwam waarom er geen isolatie aanwezig was. De makelaar kwam uiteindelijk met een tekening op de proppen met de vermelding van isolerende platen aan het dak en had erbij gezegd dit te mogen gebruiken. Echter stond er op de tekening geen enkele referentie, noch een plandatum, adres, handtekening enz. Uiteindelijk bleek het niet eens om een plan/tekening van mijn woning te gaan.Hierna heb ik een klacht neergelegd bij het Vlaams Energie Agentschap (VEA). Na onderzoek bleek de energiedeskundige wel degelijk fouten te hebben gemaakt en werd ik in gelijkheid gesteld door het VEA. Als gevolg hiervan werd de energiedeskundige op de vingers getikt met een administratieve boete. Echter blijf ik achter met een schade van meer dan 7000 euro. De isolatie moet in mijn geval op het plat dak gelegd worden waardoor er volledig nieuwe roofing overheen moet worden gelegd en er opnieuw moet worden afgewerkt langs de dakranden. Tot slot van rekening kan ik nog steeds geen zonnepanelen leggen zolang het dak niet is geïsoleerd.Wanneer ik de makelaar vraag hoe we dit gaan oplossen, komt deze met allerlei uiteenlopende verwijten. Bijvoorbeeld, ‘Je had tijdens de bezichtiging zelf maar moeten na gaan of er isolatie in het dak zat” Of , “Je had wel kunnen weten dat er bij een oudere woningen weinig of geen dakisolatie is”. Allemaal onzin natuurlijk.Ik stel mij de vraag hoe het kan dat een makelaar ook energiedeskundige van een te verkopen woning mag zijn. Hierdoor bekomt men toch belangenverstrengeling waardoor er meer kans is op misbruik?Bij fouten in een EPC-certificaat worden wel boetes opgelegd aan de energiedeskundige van 500 tot 5000 euro. Maar daar stopt het dan. Als koper blijf je dan steeds in de koude staan.

Ik vind het jammer dat er geen vergoeding voor gedupeerde aan vast hangt wanneer het VEA de fout erkend.

Op internet forums kom je wel meerdere soortgelijke verhalen tegen. Maar voor een vergoeding luid telkens het advies om naar de rechtbank te gaan. Ik vraag mij af hoeveel er van deze de stap daadwerkelijk hebben genomen?Binnen een maand zou ik de stap naar een rechtszaak moeten maken. Samen sta je sterker en daarom ben ik op zoek naar andere gedupeerden om onze krachten en inzichten te bundelen.


Gegroet .....

mava105
Berichten: 19546
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 13 jul 2020 12:52

En wat is uw juridische vraag? Wij weten hier allemaal dat er zeer grote sjoemelaars zitten tussen die energiedeskundigen. Na een cursus van een paar dagen mag je die titel voeren. er zijn er zelfs die attesten opmaken, zonder het pand te hebben bezocht.
Had je een deskundig iemand meegenomen bij het pandbezoek, was dat mogelijks wel uitgekomen. Nu rest u enkel nog de rechtbank, maar is het sop de kool wel waard?

Thomas Morus
Berichten: 3164
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#3 , 13 jul 2020 14:01

EPC's worden meestal opgesteld door zwakzinnigen die anders niet aan de kost komen.
Zachte heelmeesters maken lelijke wonden.

Reclame

bosprocureur
Berichten: 5045

#4 , 13 jul 2020 16:10

Vindt u deze benadering van EBC specialisten niet een beetje overdreven?

Ik ben er van overtuigd dat er daar tenminste mensen tussen zitten, meer dan u denkt misschien.

bosprocureur
Berichten: 5045

#5 , 13 jul 2020 16:10

Ernstige mensen dus ....

Thomas Morus
Berichten: 3164
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#6 , 13 jul 2020 16:22

Weinig, zeer weinig.
Er is geen enkele controle op.
De EPC's die ik heb moeten laten opstellen zijn een ecologische ramp omdat ze het papier niet waard zijn waarop ze zijn afgedrukt.
Zachte heelmeesters maken lelijke wonden.

LennieK
Berichten: 1380
Juridisch actief: Nee

#7 , 14 jul 2020 09:21

Weinig, zeer weinig.
Er is geen enkele controle op.
De EPC's die ik heb moeten laten opstellen zijn een ecologische ramp omdat ze het papier niet waard zijn waarop ze zijn afgedrukt.
Ik heb toch de indruk dat het verbeterd is sedert ze twee jaar geleden eens grote kuis gehouden hebben in de lijst van erkende epc-opstellers...

bosprocureur
Berichten: 5045

#8 , 14 jul 2020 09:50

Blijft het probleem dat die EPC - gedrochten nauwelijks kunnen dienen om woningen onderling te vergelijken.
Een EPC dat pakweg zeven of acht jaar geleden gemaakt werd, is dikwijls helemaal iets anders dan eentje dat vandaag gemaakt wordt, omdat de software die ze moeten gebruiken gebaseerd is op heel andere parameters, of dat er aan de diverse parameters totaal verschillende waarden gehecht worden.

Thomas Morus
Berichten: 3164
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#9 , 14 jul 2020 11:16

Ik kan een voorbeeld tonen van epc's van twee compleet identieke aaneengrenzende appartementen in zelfde gebouw (ook zelfde positie qua externe factoren zoals zon enz.). Er is een verschil van 83 percent!
Ik heb dus niet betaald voor nuttig epc, wel "sociale bijstand" betaald aan cowboys met een license to cheat.
Geef liever geld aan echte liefdadigheid.
Zachte heelmeesters maken lelijke wonden.

Fluppe zuutes
Berichten: 121

#10 , 31 jul 2020 22:14

Zoals ik ook al eerder aangaf, jobs jobs jobs, maar in wezen flops flops flops.
Ze kosten ons alleen maar centen.

lukasi
Berichten: 286

#11 , 01 aug 2020 09:06

Enerzijds heb je de zaak via VEA aangekaart en gelijk gekregen. Maar voor je 7000€ had je de opsteller verantwoordelijk moeten stellen via een rechtszaak. Denk niet dat VEA bevoegd is om uitspraak te doen over die 7000€
Best even advies ( betalend) inwinnen bij een advocaat spec; bouw.

Marcus Aurelius
Berichten: 1807
Juridisch actief: Nee

#12 , 01 aug 2020 11:39

Ik ben er rotsvast van overtuigd dat er heel wat bonafide EPC-keurders zijn. Ik vind het dan ook heel jammer dat deze over dezelfde kam geschoren worden als de charlatans. Anderzijds moeten makelaars zich ook vergewissen over de betrouwbaarheid van deze keurders, anders behoren ze zelf ook tot het kamp van charlatans. Het lijkt me dan ook niet opportuun dat iemand tegelijkertijd makelaar en keurder is voor hetzelfde pand. Misschien brengt de volgende site meer toelichting:
http://www.epc-platform.be/verkoop-verh ... troduceerd.
------------------------------------------------------------------------
wat baat kaars en bril, als de uil niet zien en lezen wil.

Terug naar “Kopen”