BTW ?

pietlammens
Topic Starter
Berichten: 13
Juridisch actief: Nee

BTW ?

#1 , 3 maand 4 dagen geleden (15 mar 2019 00:56)

Mijn dochter heeft interesse in een huis. Het is pas gebouwd, maar de eerste eigenaars hadden al na 2 maand ruzie en zijn er eigenlijk nooit ingetrokken. Dus staat het opnieuw te koop.
Het wordt verkocht door Interleuven, die hadden daar blijkbaar recht op. In hun ad staat een prijs en daarbij "Vraagprijs exclusief registratierechten en exclusief notariskosten" Ze nemen een optie en achteraf zegt de verkoper dat er nog 21% BTW bij komt. Ze heeft eens naar een notaris gebeld, en die zei "De 21% btw die standaard op nieuwbouw (onder 2jaar) gevraagd wordt op de totale prijs, is een keuze van de verkoper. En de verkoper 'mag' 21% btw op het totaal vragen tot 2 jaar na de bouw. Dan krijgen ze daar ook geld van en maken ze dus meer winst. Ze 'moeten' helemaal geen 21% vragen. Dus als onze overeenkomst 7% registratie is, zoals we mondeling gezegd hadden tijdens ons bezoek, dan is dat zo. Zeker omdat ze al is aan de vorige mensen 21% btw gevraagd hebben en daar hun winst op gemaakt hebben. "
Ik heb altijd geleerd dat de advertentie deel uitmaakt van een contract. Ze hebben de optie gekregen per mail, maar dat document was niet ondertekend. Dus is ze bang dat als ze op hun rechten staan ze het huis zullen verliezen.
Kan jij me enige duidelijkheid brengen ? Vrijdag om 16u hebben we terug een afspraak met de verkoper. Deze keer ga ik, en de vader van haar vriend ook mee.
Alvast bedankt voor de goede raad

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Niet direct geholpen op het forum? Kijk even op Jureca.be voor snel en betaalbaar juridisch advies. of bel direct met een specialist op het nummer 0904 69 400 voor een eerste antwoord op uw vraag.
Ann45
Berichten: 194
Juridisch actief: Nee

#2 , 3 maand 4 dagen geleden (15 mar 2019 01:06)

Is die optie schriftelijk gedaan , zo neen dan is er nog ruimte tot discussie . Indien optie tot aankoop op papier staat is deze bindend en kan ze er zo maar niet onderuit of andere voorwaarden eisen.

Ann45
Berichten: 194
Juridisch actief: Nee

#3 , 3 maand 4 dagen geleden (15 mar 2019 01:10)

Ik heb net uw bericht herlezen en zie dat de verkoper een niet-ondertekende optie opstuurde dus ga ik ervan uit dat ook de dochter nog niets tekende? Zou in dat geval toch opletten morgen en enkel iets tekenen als er duidelijk vermeld staat btw of registratierechten zodat ze niet voor voldongen feiten komt. Beter geen deal dan een financiële kater.

Reclame

LeenW
Berichten: 8146

#4 , 3 maand 4 dagen geleden (15 mar 2019 09:55)

Dit staat in KB14 uitgelegd, het moet vanaf de eerste akte vermeld worden. Dit betekent m.i. in de compromis of de aankoop-verkoopbelofte.

Al hebt u zeker een punt dat de advertentie misleidend is.

pietlammens
Topic Starter
Berichten: 13
Juridisch actief: Nee

#5 , 3 maand 4 dagen geleden (15 mar 2019 11:49)

Er is enkel een optie, dus geen compromis of aankoop-verkoopbelofte.
Kan ze dan niet de advertentie aanhalen ? Deze is toch ook een deel van de verkoop ?

LeenW
Berichten: 8146

#6 , 3 maand 4 dagen geleden (15 mar 2019 12:03)

Het KB spreekt niet over een advertentie, maar u hebt gelijk dat een advertentie ook waarde heeft. Als uw dochter er verder mee wil gaan, zou ik een gespecialiseerd advocaat op de zaak zetten.

Sirkii
Berichten: 3172

#7 , 3 maand 4 dagen geleden (15 mar 2019 13:07)

Stel uw eigen notaris aan (als je r mee doorgaat) dat je wil kopen voor x€ + 7% registratie en notariskosten. De notaris moet dan maar uitrekenen wat de verkoopprijs excl BTW is omdat de verkoper zijn betaalde BTW kan recupereren (k ken de details van BTW recuperatie bij verkoop binnen de 2 jaar niet)

Laat je niet te snel afschrikken door dreigingen van procederen voor schadevergoedingen. Rechtszaken slepen lang aan zodat de verkopers dan hun BTW recuperatie zullen verliezen. Mocht je gedagvaard worden dan neem je natuurlijk best een gespecialiseerde advocaat om je bij te staan.

Terug naar “Kopen”