aankoop appartement

dirk van den bremt
Topic Starter
Berichten: 1

aankoop appartement

#1 , 25 dec 2008 11:12

Geachte, wij hebben in oktober 2005 een appartement op plan gekocht. Er werd toen o.a.een aankoopprijs op papier vastgelegd en diverse beloftes gedaan, o.m. dat het appartement af ging zijn in de zomer van 2007. We zijn nu dec 2008, het appartement is nog maar juist onder dak, de afbetalingsschijven worden elke keer verhoogd (zogezegde indexaanpassingen!),de voorziene werkdagen zijn reeds ruim overschreden,de beloftes van keuken en aanpassingen worden niet nagekomen,enz. VRAAG: Wat kunnen wij hieraan doen? Kunnen wij strafrechterlijk iets doen(oplichting)? Is er een dienst die deze criminele en wanpraktijken kan doen ophouden? Nergens krijgen wij antwoorden (verkoper noch notaris) HELP ONS! Reeds veel dank.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
3399AAaa
Berichten: 818

#2 , 26 dec 2008 12:31

geachte,
u valt waarschijnlijk onder de "Wet Breyne" die een ruime bescherming biedt.
U kan best een goede advocaat opzoeken die thuis is in aanneming en hem die personen in gebreke doen stellen. Zolang u dat niet gedaan heeft lopen er ook geen interesten wegens laattijdigheid enzovoort...

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 27 dec 2008 11:10

Ik ga ervan uit uw ‘koop van een appartement op plan’ onder toepassing valt van de Wet Breyne = 9 JULI 1971. _ Wet tot regeling van de woningbouw en de verkoop van te bouwen of in aanbouw zijnde woningen.

“Art.7.De overeenkomsten bedoeld in artikel 1 alsmede de beloften voor zodanige overeenkomsten moeten :...(f) de aanvangsdatum van de werken, de uitvoerings- of leveringstermijn en de schadevergoedingen wegens vertraging in de uitvoering of levering vermelden...(g) de wijze bepalen waarop de oplevering geschiedt...De overeenkomst vermeldt in ieder geval in een afzonderlijk lid, in andere en vette lettertekens, dat de koper of opdrachtgever het recht heeft de nietigheid van de overeenkomst of de nietigheid van een met de wet strijdig beding in te roepen bij niet-nakoming van de bepalingen van of krachtens de artikelen 7 en 12, waarvan de tekst integraal in de overeenkomst moet worden opgenomen.”(Wet Breyne).

“Art.3.Het bedrag van de zekerheidstelling of borgtocht, bedoeld in artikel 12, eerste lid, van dezelfde wet, beloopt 5 pct. van de prijs van het gebouw, zo nodig afgerond naar het hoger liggend duizendtal...Art.4. De waarborg van voltooiing bedoeld in artikel 12, tweede lid, van dezelfde wet, wordt verstrekt bij wege van een hoofdelijke borgstelling waarbij een kredietinstelling...zich ertoe verbindt, bij ingebreke blijven van de verkoper of de aannemer, aan de koper of de opdrachtgever de sommen te betalen die nodig zijn voor de voltooiing van het huis of van het gebouw waarvan het appartement deel uitmaakt of, in het desbetreffende geval, van de verbouwings- of de uitbreidingswerken.”(21 OKTOBER 1971. - Koninklijk besluit houdende uitvoering van de wet van 9 juli 1971 tot regeling van de woningbouw en de verkoop van te bouwen of in aanbouw zijnde woningen).

Maan de tegenpartij aangetekend aan de uitvoerings- of leveringstermijn en de schadevergoedingen volgens overeenkomst onverwijld na te komen.

Geeft zij hieraan geen tijdig en afdoende gevolg daag haar dan voor de rechtbank van koophandel, al dan niet na voorafgaande oproeping in minnelijke schikking.

Onderzoek de mogelijkheid het geschil voor te leggen aan : http://www.bouwverzoening.be/index.php?st=index

“Art.732.Indien een van hen het(=oproeping in MINNELIJKE SCHIKKINg,zelfs mondeling verzoekt,worden de partijen bij gewone brief van de griffier opgeroepen om...te verschijnen op dag en uur door de rechter bepaald."(Gerechtelijk Wetboek).
De procedure ‘minnelijke schikking’ is kosteloos.Vraag ze dus aan de griffie van de rechtbank van koophandel.

Komt geen minnelijke schikking tot stand dan rest enkel nog dagvaarding. Maak dan wel vooraf een kosten-batenanalyse.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Terug naar “Kopen”