Oude eigenaars willen nog langer in de woning blijven

Lanox
Topic Starter
Berichten: 3828
Juridisch actief: Nee

Oude eigenaars willen nog langer in de woning blijven

#1 , 02 nov 2012 12:30

We hebben onlangs een huis gekocht en met de eigenaars afgesproken (opgenomen in akte) dat ze er nog tot een bepaalde datum in mogen blijven wonen. De eigenaars wachten zelf op het afwerken van hun nieuwbouw. Er is afgesproken dat ze ons tijdens deze periode niet moeten vergoeden, maar in de akte is er wel een soort "huurbedrag" X opgenomen ivm de registratierechten (ik geloof dat het pro fisco genoemd wordt).

Onlangs hebben de eigenaars ons laten weten dat ze een maand langer in het huis wensen te wonen omdat hun nieuwbouw niet tijdig klaar blijkt te zijn.

Voor ons is dit geen probleem, maar tegen een vergoeding uiteraard.

Heeft iemand hier enige ervaring mee? Eventueel een voorbeeld contract voor wat er op papier dient gezet te worden? Waar moet op gelet worden? De vergoeding die hier tegenover staat, moet dit overeenkomen met het bedrag X uit de akte?

Dank voor elk nuttig inzicht.
Lanox

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Lex
Berichten: 3149
Locatie: N51° 13.797' E004° 26.612'

#2 , 02 nov 2012 12:36

Art. 11. Verlenging wegens buitengewone omstandigheden.
Wanneer een huurovereenkomst vervalt of eindigt ten gevolge van een opzegging, kan de huurder, die het bewijs levert van buitengewone omstandigheden, om een verlenging verzoeken.
Deze verlenging wordt, op straf van nietigheid, uiterlijk een maand voor de vervaldag van de huur aan de verhuurder gevraagd bij een ter post aangetekende brief.
Bij gebrek aan overeenstemming tussen de partijen kan de rechter, rekening houdend met de belangen van de twee partijen, ondermeer met de eventuele hoge leeftijd van een van de partijen, de verlenging toestaan. Hij stelt de duur ervan, die bepaald moet zijn, vast. De rechter, kan in dit geval, indien hij het billijk acht, op verzoek van de verhuurder eveneens een verhoging van de huurprijs toestaan, en de vergoeding die bij toepassing van artikel 3, § 4, verschuldigd is, beperken of opheffen.
Slechts één aanvraag om hernieuwing van de verlenging kan worden ingediend onder dezelfde voorwaarden.
Bij gebrek aan overeenstemming tussen de partijen kan de rechter deze verlenging toestaan eveneens onder dezelfde voorwaarden.(Huurwet)

Lanox
Topic Starter
Berichten: 3828
Juridisch actief: Nee

#3 , 02 nov 2012 12:37

Alleen spreken we hier niet over huurders en valt dit niet onder de huurwetgeving.

Reclame

Lanox
Topic Starter
Berichten: 3828
Juridisch actief: Nee

#4 , 02 nov 2012 12:39

Voor alle duidelijkheid, ik spreek over "huurbedrag", maar in de akte is nergens het woordje "huur" opgenomen. Vandaar ook de quotes.

Lex
Berichten: 3149
Locatie: N51° 13.797' E004° 26.612'

#5 , 02 nov 2012 12:39

Alleen spreken we hier niet over huurders en valt dit niet onder de huurwetgeving.
Toch wel want eens de wonig verkocht is zijn het geen eigenaars meer maar worden het huurders...daarvoor krijg je ook een huur/bewoningsvergoeding.

Vandebos
Berichten: 16087

#6 , 02 nov 2012 16:39

Kan ook opgenomen worden in de akte als een bezetting of bewoning ter bede.

3w4ever
Berichten: 1

#7 , 02 nov 2012 19:29

Ik heb dit ook voorgehad. Destijds heb ik een formulier laten opmaken door mijn notaris genaamd "beztting ter bede" waarin een hele resem voorwaarden opgenomen waren waar ik zelfs niet aan gedacht had. Het vakje met een bedrag gekoppeld aan de bezetting ter bede was leeg gelaten en ik kon zelf het bedrag naar wens kiezen. Het opmaken van dit formulier was kosteloos. De tijdspanne tussen telefonisch contact notaris en verkrijgen van het document was een paar werkdagen.

Hopende hiermee van dienst geweest te zijn
mvg

Asterx
Berichten: 179

#8 , 02 nov 2012 22:42

Ons eerste huis dat wij gekocht hadden, gaven we de verkopers 8 maand de tijd om te verhuizen naar hun nieuwe woning, en dit werd ook beschreven door onze notaris in de akte. Elke maand diende ze wel een huur te betalen. Na 7 maand vroeg men ons of ze langer de woning konden betrekken, wat wij weigerde. Ze maakten hier geen probleem van en vertrokken uit het huis. Toch voor de zekerheid hadden wij onze notaris gecontacteerd met de vraag wat wij ertegen konden doen mochten ze de woning niet verlaten hebben. Die melde dat wij ze onmiddelijk via een deurwaarder konden laten verwijderen doordat dit was opgenomen in de akte.

j.demoor
Berichten: 10360

#9 , 04 nov 2012 08:34

Sluit met de bewoners een schriftelijke onderhandse overeenkomst inzake ‘bezetting ter bede’(doch geenszins inzake huur) van de door u gekochte woning. De bezettingsvergoeding kan u gelijkstellen met de huurwaarde van het pand. Eis daarin de voortzetting van de lopende woningverzekering door de bezetter ter bede.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Xastheron
Berichten: 719

#10 , 05 nov 2012 10:46

Je hebt zelfs de optie om de vergoeding tot 2x toe te laten verhogen op ingestelde tijdstippen. Het kan bvb zijn dat hun "ene extra maand" er ineens 2 of 3 worden omv vertragingen (de koude periode komt eraan, er wordt slecht weer voorspeld, daarenboven kan de bouw omwille van vorst stil liggen). Als je er zelf niet onmiddellijk in "moet" (lees: je moet zelf niet echt moeite doen om langer op uw huidige woonst te verblijven), dan kan je natuurlijk de begripvolle koper spelen en ze langer laten inwonen, maar na bvb de 3e maand een 15-20% percent extra vergoeding eisen (vanaf datum xx/xx/xxxx), en na 6 maanden een 50-tal % van de originele vergoeding, zodat ze een extra financiële motivatie hebben om zelf hun aannemers te gaan lastig vallen.

Terug naar “Kopen”