probleem na tekenen compromis

kv036
Topic Starter
Berichten: 26

probleem na tekenen compromis

#1 , 16 jun 2007 08:26

Wij hebben verleden maand een compromis getekend , nu zijn we gisteren met de aannemer in de woning teneinde bestek op te maken en alles te laten opmeten en blijkt dat de balk die het dak omhoog houdt in de nog op twee plaatsen volledig gebarsten is . Deze moet dringend vervangen.
Volgens mij was dit niet wanneer ik vorige week de laatste maal op zolder was en is dit te wijten aan de storm van deze week.
Aangezien dit een meerkost is die niet in mijn budget voorzien is wil ik in de eerste plaats proberen met de verkoper overeen te komen aangaande de kosten.
Als dit niet moest lukken is dit dan een reden om eventueel verkoop te annuleren zonder kosten ?

Alle info welkom
ps ik zou veel liever de woning kopen. :D maar wil ook niet voor alles opdraaien;

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
YoeriS
Berichten: 271

#2 , 16 jun 2007 10:50

is dit een bouw die je zelf hebt gebouwd met de aannemer? Zoja, in welke fase zit de bouw? De voorlopige oplevering of de definitieve oplevering?

Normaal gezien houdt een voorlopige oplevering enkel de voltooiing van de werken in, zonder dat de werken worden aanvaard. Op de voorlopige oplevering worden de zichtbare gebreken geformuleerd en start de eerste garantietermijn nl. alle bouwgebreken die tussen de voorlopige en de definitieve oplevering door de bouwheer bijkomend worden opgemerkt, dienen allemaal nog door de aannemer hersteld te worden.

De definitieve oplevering, zes maanden of een jaar na de voorlopige oplevering, impliceert de aanvaarding van de werken. Dit wil zeggen dat al de op dat ogenblik zichtbare gebreken die niet in de oplevering opgenomen worden, aanvaard worden door de bouwheer. De aannemer is vanaf dat ogenblik enkel nog aansprakelijk voor de verborgen gebreken.

mvg

kv036
Topic Starter
Berichten: 26

#3 , 16 jun 2007 11:14

Dit gaat over de aankoop van een huis , sorry

Reclame

YoeriS
Berichten: 271

#4 , 16 jun 2007 11:26

Dus u heeft de verkoop al ondertekend? Dan heeft u de zaak aanvaard en gaat het risico van de eigendom over op u, u kunt dus geen zichtbare gebreken meer inroepen die zijn ontstaan na het ondertekenen van de verkoop, maar enkel nog maar onzichtbare gebreken die op het moment van de verkoop al worden geacht te bestaan, zie hieronder voor meer uitleg.

Vrijwaring voor gebreken van de verkochte zaak
→ onderscheid:

zichtbare gebreken
= bij levering zichtbaar zonder deskundige advies. Indien men dan niet protesteert dan zijn ze door de aanvaarding gedekt.

verborgen gebreken
→ niet gedekt door aanvaarding door de koper van de verkochte zaak.
→ moet minstens in de kiem aanwezig geweest zijn op ogenblik van de koop

→ principe: de verkoper is gehouden tot vrijwaring voor de verborgen gebreken van de verkochte zaak, die deze ongeschikt maken tot het gebruik waartoe men ze bestemt of die dit gebruik zodanig verminderen dat de koper, indien hij de gebreken gekend had, de zaak niet of slechts voor een mindere prijs zou hebben gekocht.

ikke48
Berichten: 9

#5 , 28 jun 2007 16:46

Hallo,

Ook wij hebben problemen gehad met ons compromis. Een makelaar "vergeet" er nog wel eens bij te zeggen dat u tot 7 dagen na ondertekening de koop kunt annuleren, dit is een nieuwe wet waar we zelf ook niet op de hoogte van waren totdat onze advocaat dit zei...

Groeten, Ikke48

Wesley
Berichten: 294

#6 , 29 jun 2007 18:20

Wel, waar te beginnen...

Vooreerst, vergeet dat maar dat je 7 dagen tijd hebt om u te bedenken na tekenen compromis. De advocaat haalt zijn wetgeving door elkaar. De bedenktermijn van 7 dagen geldt voor consumentenkoop (denk aan verkoop via folder, online kopen - alle verkopen waar er een 'afstand' is ts de verkoper en koper). Een huis kopen is geen consumentenkoop naar de wetgeving daar het voorwerp onroerend is, en niet roerend (ge kunt het niet oppaken en er mee weglopen).

Eens een compromis getekend hang je eraan vast, definitief. Wil je wettelijk een compromis verbreken moet je 1ste de registratierechten betalen, een vordering bij de rechtbank instellen tot vernietiging en afhankelijk van de grond tot vernietiging, registratierechten terugvorderen. In de praktijk wordt een compromis - mits medewerking van alle partijen - vaak gescheurd, lukt enkel als er vlug een nieuwe koper kan gevonden worden.
Dit terzijde.

Wat betreft de kapotte balken.
Nu, wat Yoeri zei klopt, ware het niet dat 95% van alle compromissen de overdracht van eigendom - en dus risico - uitstellen tot het verlijden van de notari?le akte. Dit om te vermijden dat de verkoper tussen tekenen compromis en verlijden het akte het kot afbreekt en de koper daar het risico van draagt.

Nu, of je concreet uw gram kan halen hangt af van bewoording compromis. aangekocht in goede staat? aangekocht in de staat waarin het zich bevindt? zonder waarborg voor verborgen gebreken?

Dit zijn zaken die vanop een afstand kunnen bepaald worden, dus ga eens lang bij uw notaris en leg hem de zaak voor. mogelijkheid; opname clausule dat dit moet hersteld worden of som inhouden bij verkoop.

Terug naar “Kopen”