compromis getekend, verkoop gaat niet door, wat nu?

wimmeke2012
Topic Starter
Berichten: 1

compromis getekend, verkoop gaat niet door, wat nu?

#1 , 27 feb 2012 16:09

Ik dacht dat ik een woning had gevonden die mij wel beviel, na een bezoek met het immokantoor stond één ding vast, de verkopers hadden geld nodig wegens juridische problemen.

Dus heb ik mijn stoute schoenen aangetrokken en een flink stuk van de vraagprijs afgekregen, we hebben de compromis opgesteld zonder tussenkomst van een notaris, enkel mezelf, de verkoper en het immokantoor.
Bij het ondertekenen van de compromis heb ik het voorschot van 10% betaald met een gewaarborgde cheque, als het moment aanbreekt van het verlijden van de akte bij de notaris blijkt dat de notaris de verkoop niet wil laten doorgaan en de bank beslag heeft gelegd op de woning.
De woning wordt openbaar verkocht aan iemand anders, ok geen probleem er zijn genoeg huizen op de markt denk je dan.

Ik dus naar het immokantoor om mijn voorschot terug te eisen, daar krijg ik te horen dat zij hun werk hebben gedaan en niets met die andere zaak te maken hebben.

Wat nu? Er heeft toch geen verkoop plaatsgevonden? en een voorschot blijft toch vaststaan zolang de akte niet gepasseerd is?
Kan er mij iemand helpen?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Nachtuil
Berichten: 92

#2 , 27 feb 2012 17:28

Het immokantoor wordt betaald door de verkoper, niet door de koper. Wat jou betreft hebben ze zeker hun werk niet gedaan, je hebt namelijk geen huis gekocht...

Vraag direct je geld terug omdat de verkoop niet doorgaat en je het kantoor geen geld verschuldigd bent, per aangetekend schrijven uiteraard.
Of laat je brief direct door een advocaat schrijven. Kwestie van te tonen dat het menens is. De kostprijs van die brief is minimaal als je daardoor sneller je voorschot terughebt.

En vergeet niet een klacht in te dienen bij het BIV...

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 29 feb 2012 09:02

"Art.1583.Hij(=de koop) is tussen partijen voltrokken en de koper verkrijgt van rechtswege de eigendom ten aanzien van de verkoper,zodra er overeenkomst is omtrent de zaak en de prijs, hoewel de zaak nog niet geleverd en de prijs nog niet betaald is...."(Burgerlijk Wetboek=B.W.).

Het ondertekenen van de onderhandse akte (=‘compromis’) houdt in dat de koop voltrokken is. De authentieke akte maakt deze koop enkel tegenwerpbaar aan derden krachtens art.1 Hypotheekwet 16 december 1851.

‘we hebben de compromis opgesteld zonder tussenkomst van een notaris, enkel mezelf, de verkoper en het immokantoor.’

Dit houdt in dat de koop tussen partijen voltrokken is doch nog niet tegenwerpbaar is aan derden zoals de bank.

“Art.32.De termijnen,binnen welke de aanbieding ter registratie moet plaatshebben...zijn:...4°.voor akten waarbij de eigendom ...van...onroerende goederen overgedragen...wordt,vier maand...“(Wetboek Registratierechten 30 november 1939).

“Art.19...2°.de akten waarbij de eigendom...van in België gelegen onroerende goederen overgedragen...wordt...Art.35.De verplichting tot aanbieding ter registratie...berust...:...6° op de contracterende partijen,ten aanzien van de onderhandse..akten ,waarvan sprake in artikel 19,2°...”(30 november 1939 Wetboek Registratierechten).

Binnen voornoemde vier maanden moet de onderhandse koopakte dus geregistreerd worden,ook al wordt de woning gedwongen verkocht door de bank.

“Art.209.Zijn vatbaar voor teruggaaf:...2°.de evenredige rechten geheven...wegens een overeenkomst waarvan de nietigheid uitgesproken ...werd door een in kracht van gewijsde gegaan vonnis...“(30 november 1939 Wetboek Registratierechten).

In dat zelfde vonnis kan u de terugbetaling vorderen van uw voorschot en schadevergoeding.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Eleonoor
Berichten: 10

#4 , 09 mar 2012 14:03

Je kan idd het voorschot + schadevergoeding trgeisen, hierboven is het mooi uiteengezet.

Wel kleine nuance bij je post "de notaris wil de akte niet laten doorgaan...", de notaris màg de akte niet laten doorgaan. Heel vervelende situatie natuurlijk...

Terug naar “Kopen”