"Prijsovereenkomst"getekend,verkoper wil plots voorkooprecht

nickyh
Topic Starter
Berichten: 8

"Prijsovereenkomst"getekend,verkoper wil plots voorkooprecht

#1 , 27 dec 2011 06:57

Hoi,

Wij hebben een bod gedaan op een appartement en de bijhorende "prijsovereenkomst" getekend onder opschortende voorwaarde van het verkrijgen van onze lening. Nu hebben wij ondertussen onze lening rond en staat het voorschot klaar om overgemaakt te worden. De verkoper wilde tijdens onze 2 bezoeken aan het appartement precies een beetje doordrukken dat wij ook zijn notaris zouden kiezen. Wij hebben toch besloten om onze eigen notaris te nemen en die belde ons vorige week op om te zeggen dat hij het "voorstel tot compromis" van de notaris van de verkoper had ontvangen en naar ons door had gemaild om te bekijken. Onze notaris vroeg of wij weet hadden van de clausule die de verkoper had laten insluiten m.b.t. voorkooprecht.

1. Die clausule m.b.t. voorkooprecht heeft de verkoper dus nooit aan ons gemeld, stond ook niet in de "prijsovereenkomst". Mag de verkoper, eenzijdig en zonder overleg zomaar zulke voorwaarden in een compromis zetten? Wij willen dit dus absoluut niet ondertekenen en vragen ons af wat nu de volgende stappen zouden kunnen zijn? (Wat als hij zijn been stijf houdt, kunnen wij dan de verkoop afdwingen of beslissen om niet met de koop door te gaan? Kan hij de verkoop nog stopzetten?)

2. Verder stond er ook nog in dat "voorstel tot compromis" dat wij het voorschot d.m.v. bankcheque aan de verkoper dienden uit te betalen. Dit is toch ook niet de gangbare manier van zaken, geloof ik? Hoort een voorschot niet bij de notaris (op een rekening of via bankcheque) te blijven?

Alvast bedankt voor jullie hulp!
Mvg,
N.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 22869
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 27 dec 2011 11:28

tenvoordele van wie is dat voorkooprecht? Het is al enige jaren gebruikelijk dat bepaalde sociale woningmaatschappijen in bepaalde streken een wettelijke voorkooprecht hebben.

nickyh
Topic Starter
Berichten: 8

#3 , 27 dec 2011 11:52

Voorkooprecht was ten voordele van de verkoper. Hij wil het pand terug kopen moesten wij het ooit willen verkopen. Betreft een woning op de particuliere markt, geen sociale woning of iets dergelijks.

Reclame

mava105
Berichten: 22869
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#4 , 27 dec 2011 12:32

Wat is dan het probleem. Als je het pand later wil verkopen, kan je dat altijd doen. De huidige verkoper heeft dan wel het voorkooprecht aan DEZELFDE voorwaarden als het hoogste bod dat jij al hebt.
Je zal er niet bij verliezen.

sniper
Berichten: 780
Locatie: meetkerke

#5 , 27 dec 2011 12:37

risico is wel dat het bod dat je krijgt niet heel hoog zal zijn, omdat er steeds het risico is dat die ander het wil kopen
beter een slechte dag op zee,
dan een goede dag op het werk

nickyh
Topic Starter
Berichten: 8

#6 , 28 dec 2011 05:33

Wat is dan het probleem?

1. Hetgene wat Sniper zegt. Ik ben verplicht om deze voorwaarde te vermelden aan toekomstige geïnteresseerden.

2. Dat ik die man per aangetekende brief moet verwittigen als ik een bod krijg, en dat hij daarna 30 dagen tijd krijgt om te beslissen of hij het ook voor die prijs wil kopen. Mijn andere kandidaat-koper is ondertussen al een maand naar ander vastgoed aan het kijken en als die man dan beslist dat hij het toch niet wil kopen, moet ik misschien van voor af aan op zoek naar een geïnteresseerde. Mensen die echt op zoek zijn naar een appartement in deze regio, blijven geen maand op antwoord wachten.

Bovendien ben ik van het idee dat ik mag verkopen aan wie ik wil eens het mijn eigendom is. Ik hou er niet van om vast te hangen aan overbodige regeltjes.

nickyh
Topic Starter
Berichten: 8

#7 , 28 dec 2011 05:36

Hoe dan ook, ik heb gisteren contact gehad met de verkoper en hij beseft blijkbaar dat hij toch de fout is ingegaan door deze clausule niet eerder te vermelden. Hij heeft dan ook toegestemd om deze te laten schrappen.

Blijft enkel nog mijn vraag over het voorschot over:
Verder stond er ook nog in dat "voorstel tot compromis" dat wij het voorschot d.m.v. bankcheque aan de verkoper dienden uit te betalen. Dit is toch ook niet de gangbare manier van zaken, geloof ik? Hoort een voorschot niet bij de notaris (op een rekening of via bankcheque) te blijven?
Alvast bedankt!

Terug naar “Kopen”