gelijkvormigheidsonderzoek elektrische installatie niet ok

glenn1976
Topic Starter
Berichten: 114
Locatie: Oostende
Contacteer: Website

gelijkvormigheidsonderzoek elektrische installatie niet ok

#1 , 19 jan 2010 18:46

Een aantal maanden geleden hebben wij een huis bezocht dat net te koop stond. Het leek ons een goed huis en we hebben dan ook een bod uitgebracht, dat werd aanvaard en de volgende dag hebben we de compromis ondertekend.

Gezien het huis net te koop stond, was er natuurlijk nog geen EPC of keuring van de electrische installatie gebeurd.
nu 3 1/2 maand later krijgen we met de ontwerpakte ook de epc (waarde 423) en de electrische installatie. Deze laatste voldoet blijkbaar niet aan de AREI normen.

Ons was door de makelaar te kennen gegeven dat de elektrische installatie wel goed zou zijn. Hoe kunnen we nu nog iets doen aan de prijs (ondertekening over 2 weken)?

Kan de uitvoerder van de controle (AIB-Vincotte) ons zeggen wat er precies moet gebeuren? en wat het zal kosten?

In een opmerking staat er ook dat de klant (de verkoper of de makelaar?) niet wil bijbetalen voor het opstellen van het nodige schema volgens Nota 70. Wat wil dat zeggen?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Lori
Berichten: 221

#2 , 19 jan 2010 18:56

Weinige huizen krijgen een positief verslag voor die Electrische keuring (keurder zei me toen al dat hij tot dan toe nog geen 1 huis had gezien dat volledig in orde was).Als het geen nieuwbouw woning betrefd ,zal zo ie zo al geen plan voor handen zijn hoe die electrische installatie gelegd is .Dat op zich is al een inbreuk .Ik heb mijn woning ook laten keuren en ondanks het feit dat wij geheel nieuwe electriciteit hebben gelegd ,hebben wij ook enkele inbreuken ...die op zich geen zware zijn maar naar de letter van de wet niet correct zijn .
Je kan inderdaad contact opnemen met de dienst die de keuring heeft gedaan en hen vragen welke punten het zijn die aangepast moeten worden.Zij schrijven op dat attest welke punten te kort komen .

Groetjes,

steve&saskia
Berichten: 52

#3 , 19 jan 2010 23:14

Wat Lori zegt is juist, weinig huizen worden tegenwoordig goedgekeurd als het niet om nieuwbouw gaat.

9 kansen op 10 zal er zeker gesproken worden over een aardingspen die niet aanwezig is. Bij veel oudere huizen zit deze er niet en kan er bijgevolg ook geen enkel toestel geaard worden.

Als je het vraagt aan het keuringsbureau zullen zij wel zeggen wat er mis is en wat er eventueel moet aangepast worden.
Voor je iets doet, vraag raad aan mensen die het weten. Dit bespaart u en mensen rondom u veel miserie.

Reclame

azery1
Berichten: 71

#4 , 04 feb 2011 12:12

keuring moet aanwezig zijn VOOR het in aankoop stellen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! De kosten daaruit voorvoeiend zijn voor de koper en die heeft 18 maand tijd na ondertekening van de AKTE (idem voor energiekeuring dient de keuring aanwezig te zijn voor het te koop aanbieden)

mava105
Berichten: 22330
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#5 , 04 feb 2011 12:23

De kosten daaruit voorvoeiend zijn voor de koper )
Moet dat niet zijn VERKOPER?

bartvdv
Berichten: 1911

#6 , 04 feb 2011 12:31

Neen, het is de verkoper die de keuring betaalt, maar de koper moet de kosten maken om zich in orde te stellen met het verslag. Wij zijn zelf op zoek naar een woning of appartement als investering en er scheelt overal wel iets mee. En inderdaad, meestal gaat het over de aardingslus of de zekeringenkast.

dogo
Berichten: 2

#7 , 05 feb 2011 16:31

Zeer juist allemaal , maar er is 1 uitzondering. Als het een woning betreft die ooit al eens gekeurd geweest is, maar waarvan men geen attest meer kan voorleggen door allerhande redenen, dan zijn alle kosten voor de verkoper. De wet zegt immers dat bij een reeds gekeurde woning de woning in deze staat (conform attest ) moet worden doorverkocht aan de nieuwe eigenaar.
Ik vraag me af hoeveel notarissen hiervan op de hoogte zijn...

Dietrus
Berichten: 16
Contacteer: Website

#8 , 18 jul 2011 19:07

Opmerking/bijsturing: in tegenstelling tot het EPC, moet het attest van de elektrische keuring er pas zijn bij de authentieke akte, notariële akte dus. Staat zo in de wet.

Mbt de nota nr 70 van FOD Energie: als de elektrische installatie ouder dan 1981 wordt gekeurd, dan moet het keuringsbureau een vereenvoudigd situatieschema opmaken als het niet aanwezig is. Dat is een schets die de koper geen enkele meerwaarde biedt.

Hier vindt men meer info omtrent deze regelgeving van de elektrische keuring bij verkoop.

Terug naar “Kopen”