Bijbouw niet vergund

john123
Topic Starter
Berichten: 2

Bijbouw niet vergund

#1 , 07 feb 2011 11:25

Hallo,

Wij hebben een huis op't oog dat we zouden willen kopen. Het huis is van 1965.
Om voldoende ruimte te hebben, willen we in de garage ook nog wat kamers bijmaken. Nu hebben we vandaag met de gemeente gebeld en die vertelde ons dat garage en bijbouw nooit vergund werden, daarvoor is dus nooit een bouwaanvraag ingediend. De persoon vertelde ons echter dat als de bijbouw en garager er stonden voor 1978, dat deze dan wel konden worden geregulariseerd. We hebben ondertussen met het kadaster contact genomen, en daar kon men ons vertellen dat beide zijn gebouwd in 1970, dus ruim "op tijd".

Klopt dit allemaal en gaan we geen problemen krijgen hiermee? En wat dient er te gebeuren om deze "regularisatie" te voltooien, moet dit door de huidige eigenaar geregeld worden of komt dit bij ons als wij het zouden kopen?
(bijvraag: om 2 kamers in een garage te maken dient toch geen bouwvergunning gevraagd te worden??)

Alvast bedankt!

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Jan S
Berichten: 397

#2 , 07 feb 2011 12:07

Die '1978' zal wel te maken hebben met het eerste gewestplan. De regelgeving rond 'regularisatie' vind je terug onder artikel 4.2.24.§1 Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening:

Art. 4.2.24. §1. Een regularisatievergunning is een stedenbouwkundige vergunning of een verkavelingsvergunning die tijdens of ná het verrichten van vergunningsplichtige handelingen wordt afgeleverd.

Bij de beoordeling van het aangevraagde worden de actuele regelgeving, stedenbouwkundige voorschriften en eventuele verkavelingsvoorschriften als uitgangspunt genomen.

§2. Een aanvraag tot regularisatie bevat een afschrift van eventuele processen-verbaal, administratieve beslissingen en rechterlijke beslissingen met betrekking tot de constructie, dewelke ter kennis van de aanvrager werden gebracht.

§3. Het niet vervolgen van een inbreuk door de overheid, wettigt op zich de regularisatie niet.

De sanctionering van een inbreuk sluit een regularisatie niet uit.

§4. De regularisatievergunning wordt afgeleverd met inachtneming van de gebruikelijke beoordelingscriteria en conform de gebruikelijke vergunningsprocedure. Aan de vergunning kunnen de voorwaarden en lasten, vermeld in artikel 4.2.19 en 4.2.20, worden verbonden. Onverminderd de gebruikelijke verplichtingen tot de organisatie van een openbaar onderzoek over een vergunningsaanvraag, geldt dat alleszins een openbaar onderzoek moet worden ingericht indien het voorwerp van de regularisatieaanvraag gelegen is in ruimtelijk kwetsbaar gebied.
-----

Wat betreft de bijkomende kamers; indien dit zonder stabiliteitswerken gebeurt is hier m.i. geen melding noch vergunningsaanvraag verplicht op basis van artikel 3.1 'Besluit van de Vlaamse regering tot bepaling van handelingen waarvoor geen stedenbouwkundige vergunning nodig is'.

Art. 3.1 'Een stedenbouwkundige vergunning is niet nodig voor volgende handelingen: [...] (2°) handelingen zonder stabiliteitswerken en zonder wijziging van het fysiek bouwvolume aan zijgevels, achtergevels en daken, (4°) binnenverbouwingen zonder stabiliteitswerken [...]'.

Best sowieso ter controle navragen bij de bevoegde stedenbouwkundig ambtenaar.
Bovenstaand bericht omvat enkel mijn persoonlijk visie en geen sluitend juridisch advies.
Raadpleeg ook steeds de bevoegde overheid.

john123
Topic Starter
Berichten: 2

#3 , 07 feb 2011 13:16

Bedankt alvast.

Nog bijkomende vragen:
-Ik neem aan dat dit door de huidige eigenaar moet gedaan worden...? Gaat hier veel tijd over?
-Is een deur/venster groter maken ook een stabiliteitswerk? Enig idee?

Reclame

Jan S
Berichten: 397

#4 , 08 feb 2011 13:40

Het lijkt mij het meest logisch dat dit inderdaad door de huidige eigenaar gebeurt, doch dit lijkt mij afhankelijk van de overeenkomst die beide partijen maken.

Deur/venster groter maken is in prinicpe meldingsplichtig, behalve als deze gebeurt in de voorgevel, wat altijd vergunningsplichtig is.

'stabiliteitswerken' worden onder art. 4.1.1.11° VCRO omschreven als volgt:

stabiliteitswerken: werken die betrekking hebben op de constructieve elementen van een constructie, zoals:
a) het vervangen van dakgebintes of dragende balken van het dak, met uitzondering van plaatselijke herstellingen,
b) het geheel of gedeeltelijk herbouwen of vervangen van buitenmuren of dragende binnenmuren, zelfs met recuperatie van de bestaande stenen;

Wat betreft de procedure; bij een melding gebeurt een loutere aktename van uw aanvraag (opname in het vergunningenregister), waarna de werken vanaf de twintigste dag na de datum van de melding mogen aangevat worden. Het project moet hierbij volledig afgewerkt worden binnen de 2 jaar na indieningsdatum.

Trouwens, indien uw garage en bijbouw voldoet aan bepaalde voorwaarden kan, i.p.v. een regulariserende vergunningsaanvraag, een regulariserende melding worden opgesteld en ingediend.

Art. 4.2.2.§5 VCRO: §5. Regulariserende meldingen kunnen worden verricht, onverminderd de strafbaarstelling van inbreuken op de meldingsplicht op grond van artikel 119bis van de Nieuwe Gemeentewet
Bovenstaand bericht omvat enkel mijn persoonlijk visie en geen sluitend juridisch advies.
Raadpleeg ook steeds de bevoegde overheid.

Terug naar “Kopen”