bouwafval op bouwgrond

Maaike83
Topic Starter
Berichten: 2

bouwafval op bouwgrond

#1 , 12 nov 2010 17:17

Hallo,
Ik had een klein vraagje.
Onze situatie is de volgende:
We hebben een compromis ondertekend voor de aankoop van een bouwgrond, akte is nog niet verleden. Onze buren (halfopen bebouwing) zijn intussen aan het bouwen en zijn tot de vaststelling gekomen dat er bouwafval op de grond begraven ligt. Vroeger stond er op de grond een serre en een klein gebouwtje. Dat is afgebroken om de grond bouwklaar te maken, maar ipv. een container te laten komen is het afval blijkbaar gewoon in een put op de bouwgrond gestort (oa. hout, plastiek). Onze buren zijn hierachter gekomen tijdens het bouwen en hebben ons er nu van verwittigd. Zij zijn intussen aan het procederen, omdat deze ontwikkeling voor hen een meerkost betekent van 10000 euro. Dit zou voor ons ook het geval zijn, want het afval is op de scheiding van de 2 gronden teruggevonden.
Nu is onze vraag wat we kunnen doen. Het compromis is al ondertekend, dus ik vermoed als we er onderuit willen dat we het voorschot kwijt zijn.
We zouden toch nog altijd graag daar willen bouwen. Hebben we hier een verhaal om de meerkost ten laste van de verkopers te leggen? Of zouden we, ondanks dat het compromis getekend, toch nog iets aan de prijs van de grond kunnen doen?
Bedankt voor uw hulp alvast...

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 22331
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 12 nov 2010 19:57

Klacht tegen de verkoper van de grond neerleggen bij de gemeente voor sluikstorten, en proberen deze kost in mindering te brengen bij de verkoop.

Franciscus
Berichten: 38739

#3 , 13 nov 2010 11:22

Eigenaar is verantwoordelijk voro stort op en in zijn grond ... idd naar milieudienst gaan en deze dan eventueel samen met politie vaststellingen laten doen - mogelijk zit er toxisch afval in de grond ( olie of zo)
Verborgen gebrek bij verkoop

Reclame

j.demoor
Berichten: 10360

#4 , 14 nov 2010 09:54

“Art.1583.Hij(=de koop) is tussen partijen voltrokken, en de koper verkrijgt van rechtswege de eigendom ten aanzien van de verkoper, zodra er overeenkomst is omtrent de zaak en de prijs, hoewel de zaak nog niet geleverd en de prijs nog niet betaald is. ”(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

Tussen PARTIJEN is door de ‘compromis’ de koop voltrokken.

“Art.101.§ 1. Voor het sluiten van een overeenkomst betreffende de overdracht van gronden moet de overdrager of desgevallend de gemandateerde bij de OVAM een bodemattest aanvragen en de inhoud ervan meedelen aan de verwerver...§ 2. De onderhandse akte waarin de overdracht van gronden wordt vastgelegd, bevat de inhoud van het bodemattest.§ 3. In alle akten betreffende de overdracht van gronden, neemt de instrumenterende ambtenaar de verklaring van de overdrager of desgevallend de gemandateerde op dat de verwerver voor het sluiten van de overeenkomst op de hoogte is gebracht van de inhoud van het bodemattest. De instrumenterende ambtenaar neemt tevens de inhoud van het bodemattest in de akte op. Art.116.§ 1. De verwerver kan de nietigheid vorderen van de overdracht die plaatsvond in strijd met de bepalingen van afdeling I(=art.101)...Art.117. In de akte houdende overdracht van de gronden vermeldt de instrumenterende ambtenaar dat de bepalingen van dit hoofdstuk werden toegepast.”(27 OKTOBER 2006. - Decreet betreffende de bodemsanering en de bodembescherming).

“Art.1116.Bedrog is een oorzaak van nietigheid van de overeenkomst, wanneer de kunstgrepen, door een van de partijen gebezigd, van dien aard zijn dat de andere partij zonder die kunstgrepen klaarblijkelijk het contract niet zou hebben aangegaan. Bedrog wordt niet vermoed, het moet worden bewezen.”(B.W.).

‘Bedrog in de zin van art.1116 B.W. impliceert dat een contractant doelbewust listen gebruikt om de andere partij aan te sporen de overeenkomst te sluiten. Verzwijging bij het sluiten van een overeenkomst kan in bepaalde omstandigheden bedrog in de zin van deze bepaling uitmaken wanneer de partij die het verzwegen feit niet kende,niet gecontracteerd zou hebben indien zij dat feit zou hebben gekend‘[Cass. 30 juni 2005(S.C./R.G.),R.W.2007-08,1406,Noot].

In de gegeven omstandigheden was de verkoper niet onwetend over de vervuiling van de verkochte grond,terwijl hij ongetwijfeld een bodemattest afleverde dat het tegendeel beweerde. Die verzwijging was dus bedrieglijk.

Ook kan u toepassing maken van : “Art.1641.De verkoper is gehouden tot vrijwaring voor de verborgen gebreken van de verkochte zaak, die deze ongeschikt maken tot het gebruik waartoe men ze bestemt, of die dit gebruik zodanig verminderen dat de koper, indien hij de gebreken gekend had, de zaak niet of slechts voor een mindere prijs zou hebben gekocht.”(B.W.).

Daag zo nodig de verkoper voor de rechter met vordering tot ontbinding van de koop met schadevergoeding OF tot schadevergoeding,indien u dit geschil niet minnelijk kan regelen.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Maaike83
Topic Starter
Berichten: 2

#5 , 21 nov 2010 21:16

Heel erg bedankt voor jullie reacties!! Het heeft ons alleszins een stuk verder geholpen en we zullen het er zeker niet bij laten.

Terug naar “Kopen”