#8 , 27 okt 2010 21:07
Bij een tontine komen de kopers overeen dat , wanneer één van beiden overlijdt , het deel van de overledene aangroeit bij het deel van de overlevende. Daardoor wordt die volledig eigenaar. Het deel van de overledene komt niet in diens nalatenschap. Er moeten wel terug registratierechten betaald worden : 10 % op de helft van de woning. Het is dan alsof de overlevende van in het begin eigenaar is geweest van het ganse onroerende goed. Het is een kanscontract , in die zin dat de mogelijkheden bij het aangaan van het contract voor de participanten vergelijkbaar moet zijn. Dus een man van 80 en een vrouw van 25 kunnen geen tontine onderschrijven; evenmin een doodzieke man samen met een gezonde man/vrouw.
Tontine kan alleen aangegaan worden door ongehuwde kopers. Het kan tussen 2 personen , al dan niet familie, al dan niet van het zelfde geslacht. Men kan tontine onbeperkt laten gelden of voor een bepaalde periode , met stilzwijgende verlenging. Waarom : omdat de situatie in de loop der tijd kan wijzigen. Er kunnen kinderen zijn , men kan toch besluiten te trouwen of wettelijk samenwonen. Dan zijn er misschien andere maatregelen beter.
De laatste jaren is tontine in onbruik geraakt , door de wijziging van de regels van erfrecht. Wettelijk samenwonenden kunnen vb. via testament elkaar het volledig OG doen toe komen , met uitschakeling van de reserve van de ouders. De partner komt alzo in bezit van de ganse woning , zonder betaling van successierechten.
Dit in het kort als uitleg van tontine. Bespreek uw eigen concrete situatie met een notaris.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon