Persoon toegang verbieden in winkel

Mighty
Topic Starter
Berichten: 43

Persoon toegang verbieden in winkel

#1 , 18 dec 2017 09:24

Hi all,

Mijn echtgenote is de gérante van een winkel in een winkelcentrum, en heeft al maandenlang last met een ex-werkneemster.

Even een korte samenvatting van de historiek, ik probeer het zo kort mogelijk te houden...

Mijn echtgenote heeft deze persoon ontslaan ongeveer 8 maanden geleden omdat het onmogelijk was met deze persoon verder samen te werken. Ze zocht conflicten met andere teamleden en haar man moeide zich - op een verbaal agressieve manier - ook maar al te graag in deze conflicten , wat voor mijn echtgenote de druppel was... Ze heeft deze persoon ontslagen met een volledige uitbetaling van de opzeg om verder conflicten te vermijden. Het ontslag is op zijn minst moeilijk verlopen, de politie is moeten tussenkomen gezien ze (samen met haar man weliswaar) de winkel niet wouden verlaten...

Sinds dit ontslag heeft deze persoon een persoonlijke vendetta met mijn echtgenote en komt nog regelmatig in de winkel om confrontatie te zoeken en beschuldigingen in het rond te gooien (discriminatie, diefstal van haar persoonlijke spullen, enzovoort). Een aantal keer is hiervoor de bewaking, en vervolgens de politie voor moeten langskomen. Ook wanneer de werknemers of - vooral - mijn echtgenote het geld van de kassa naar de bank brengen, vindt deze persoon het gepast om publiek te roepen en te schelden van uit haar woning (het balkon van haar woning is vlak boven de bank). Al dit weegt ondertussen zwaar op het moraal...

Gisteren zijn we hiervoor weer langs de politie gegaan om dit vast te stellen, hier is een PV van opgesteld.

Nu: Deze persoon is al verbaal op de hoogte gesteld dat ze niet meer welkom is in de winkel. Wanneer we echter naar de politie gaan, zijn ze zeer behulpzaam maar menen ze wel dat ze deze personen niet uit de winkel mogen zetten zonder dat ze op dat moment iets misdoen, omdat de winkel een openbare plaats is.
Als ik dit even opzoek (ik ben natuurlijk geen specialist mbt de wetgeving), dan merk ik precies toch dat het mogelijk is om een winkelverbod uit te vaardigen en dit verbod ook wettelijk geldig is ! Geeft de politie ons dan verkeerde informatie ? Is het mogelijk om (misschien beter via aangetekend schrijven) een winkelverbod uit te reiken aan een individu, zodat we na het volgende conflict misschien steviger in onze schoenen staan en zelf een klacht kunnen indienen ?

Zo ja, zijn er wettelijke bepalingen rond deze brief, of vermelden we gewoon dat deze persoon niet meer welkom is op basis van concrete feiten?

Dank je voor de info!

Met vriendelijke groeten
W

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 22254
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 18 dec 2017 09:50

Je zal naar de vrederechter moeten stappen en een verbod aanvragen om op 100 meter van uw winkel te komen , of om deze te betreden. Je hebt blijkbaar hiervoor al voldoende PV"s die je de VR kan tonen .

Mighty
Topic Starter
Berichten: 43

#3 , 18 dec 2017 10:52

Dank je voor de informatie.

Maar het is dan - zonder vrederechter - niet mogelijk om de persoon te weigeren in de winkel op basis van een winkelverbod dat de winkel zelf uitreikt voor deze persoon?
Op deze website bijvoorbeeld lijkt dit wel het geval te zijn, of heeft zo'n verbod geen rechtsgeldigheid?
https://ondernemingsdatabank.indicator. ... R_EU020903

Dit leek me namelijk de makkelijkste manier, zonder meteen naar de vrederechter te gaan. Wanneer dit dan overtreden wordt, hoopte ik dat we sterker in onze schoenen zouden staan voor de vrederechter.

Deze persoon is er namelijk zeer goed in om spanningen te veroorzaken dat ofwel makkelijk te weerleggen zijn (geen direct bewijs) ofwel voor de vrederechter misschien triviaal lijken wanneer je ze uitlegt. Een voorbeeld: Ze komt voor de zoveelste keer naar de winkel met haar man, dreigt weer eens dat met aanklachten wegens diefstal van persoonlijke bezittingen, beschuldigd de werkgever van discriminatie op basis van ras en favoritisme, zegt dat we hun 'rijk zullen maken' door dit ontslag, etc etc... Voor een buitenstaander is het makkelijk om te oordelen dat je dit moet weglachen en negeren, maar na al deze maanden werkt dit enorm op het moraal van mijn echtgenote en de andere werknemers. Zij hebben schrik om de confrontatie met deze persoon aan te gaan en willen zelfs niet meer alleen aan de kassa staan.

De echte dreigementen doet ze tot nu toe altijd zonder onafhankelijke getuigen en het roepen of uitschelden op straat kunnen we tot nu toe nog niet bewijzen (we proberen dit te filmen, al heb ik schrik dat dit ook weer niet zal mogen volgens de Belgische wetgeving?)

Dank je wel voor elke informatie, we zouden deze situatie zo snel mogelijk achter de rug willen hebben.

Reclame

mava105
Berichten: 22254
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#4 , 18 dec 2017 11:58

Heb je camerabeelden van in de winkel? Die kunnen als bewijs dienen. Indien geen camera, hang er dan één.
Mogelijks is zelfs al een nepcamera voldoende om hun af te remmen. Door hun erop te wijzen dat ze zullen worden gefilmd houden ze zich misschien in.
Met uw smartphone mag je filmen en klank opnemen, als je er zelf maar opstaat (al is het een flits)

Mighty
Topic Starter
Berichten: 43

#5 , 18 dec 2017 12:38

Die zijn er nog niet, misschien moeten we daar eens over nadenken inderdaad.

Om nog even op de kern van de vraag terug te komen: Stel dat deze persoon morgen terug in de winkel staat, is het dan mogelijk om te vragen/eisen aan deze persoon om de winkel te verlaten? En als deze dat niet wil, deze persoon te laten verwijderen uit de winkel door de politie er bij te roepen?

Mvg
W

Franciscus
Berichten: 38583

#6 , 18 dec 2017 15:03

het is nog altijd uw winkel en is een voor het publiek toegankelijke plaats. Edoch u als eigenaar/verantwoordelijke kan inderdaad op basis van verstoren van de rust in de winkel iemand weigeren.
Gelet op de voorgaande - neem vanaf nu ook alles op - ook wat ze roept als men naar de bank gaat en doe daar aangifte van.
Dat kan ook nog beschouwd worden als laster en of eerroof en of lasterlijke aantijgingen.
Verbale bedreigingen door gebaren zinnebeelden of ook door bepaalde voorwaarden zijn ook correctioneel vervolgbaar.
Als dat een winkelcentrum is kan ook de uitbater/verantwoordelijke de dame en heer de toegang verbieden.
Politie kan inderdaad op uw vraag de persoon uit de winkel verwijderen ... best niet zelf doen ... maar als ze binnen staat ( opnemen) en de politie bellen.
Maak best op voorhand afspraken met de commissaris of hoofdinspecteur verantwoordelijk voor de interventiedienst.

Gebruiker21
Berichten: 10787
Juridisch actief: Nee

#7 , 18 dec 2017 15:54

Voor zover ik weet mag de eigenaar van een winkel / zaak /... bezoekers of klanten vragen om te vertrekken. Ooit in een cinema meegemaakt dat 4 jongeren amok maakten (met popcorn gooien, luid lachen, etc...). Security van de cinema kwam vragen of ze de zaal wouden verlaten. Ze wouden dit niet. Kwartier later was de politie daar om hen mee te nemen. Ik heb van een medewerker van de cinema achteraf gehoord dat die jongeren al enkele keren voor last gezorgd hebben en dat ze hen voortaan de toegang mochten verbieden. Ik denk dat dit hier een gelijkaardige situatie is.

Dus als ze last verkopen: vraag vriendelijk of ze AUB de zaak willen verlaten. Als ze dit niet willen, schakel je de scurity van het winkelcentrum in die waarschijnlijk op hun beurt de politie zullen inschakelen als de personen in kwestie niet willen weg gaan. Doe dit iedere keer opnieuw, totdat zowel de security als de politie er genoeg van heeft en ze hen eens flink de waarheid zeggen...
Het is niet "me auto" of "me geld", maar "mijn / m'n auto" of "mijn / m'n geld"!
Hou er rekening mee dat je werkgever geen reden hoeft op te geven om je te kunnen ontslaan!

Mighty
Topic Starter
Berichten: 43

#8 , 18 dec 2017 16:43

Dank je voor de reacties.

Dus, als deze personen de winkel nogmaals betreden, kan ik eisen dat ze vertrekken (eerst vragen, dan bewaking/politie indien nodig). Ik hoef niet te wachten tot er weer een scene wordt gemaakt gezien het verleden/het feit dat er al PV's zijn opgesteld voor problemen met deze persoon ?

Reden dat ik het nogmaals vraag is de reactie van de politie de laatste keer toen ik informatie ging vragen op het kantoor (dit was na één van de feiten, dus niet tijdens een interventie). Hier wisten ze me te vertellen dat het een publieke plaats is dus deze personen wel nog mogen komen rondwandelen... Dit lijkt me te stroken met wat ik zie op het internet en wat ik hier lees ?

Gebruiker21
Berichten: 10787
Juridisch actief: Nee

#9 , 18 dec 2017 17:15

U mag gelijk wie vragen om uw winkel te verlaten, maar als iemand geen overlast veroorzaakt, zie ik niet in waarom u dat zou doen? Als u stelt dat deze mensen sowieso amok zullen maken, zou u al voor een soort straatverbod moeten gaan, zodat deze mensen kunnen gesanctioneerd worden als ze effectief de winkel betreden, maar dan zal je eerst via de rechtbank moeten passeren.

Zonder zo'n verbod hebt u niet veel andere keuze dan deze mensen telkens opnieuw te verzoeken om de winkel te verlaten en dan inderdaad de security in te schakelen indien nodig. Moest ik de eigenaar van de winkel zijn, ik zou hen toelaten in de winkel zolang ze zich gedragen. Vanaf het moment dat ze overlast veroorzaken zou ik één keer vragen of ze de winkel willen verlaten. Doen ze dit niet, schakel ik security in. Iedere keer opnieuw. Als dit een aantal keren voorkomt, zou ik met de security bespreken wat de beste aanpak verder is. Zij zullen hier waarschijnlijk ook wel ervaring mee hebben.
Het is niet "me auto" of "me geld", maar "mijn / m'n auto" of "mijn / m'n geld"!
Hou er rekening mee dat je werkgever geen reden hoeft op te geven om je te kunnen ontslaan!

Franciscus
Berichten: 38583

#10 , 18 dec 2017 17:25

Straatverbod???? welke rechtbank gaat dat vonnissen????
Nog stalking of belaging vergeten te vermelden.
http://elfri.be/belaging-de-wettekst
thttp://www.elfri.be/laster-en-eerroof
http://elfri.be/bedreiging

Mighty
Topic Starter
Berichten: 43

#11 , 18 dec 2017 17:34

U mag gelijk wie vragen om uw winkel te verlaten, maar als iemand geen overlast veroorzaakt, zie ik niet in waarom u dat zou doen?


Omdat deze personen zuiver langskomen om te intimideren. Na ondertussen 8 maanden van publieke beledigingen en beschuldigingen van weet ik wat allemaal - moet u begrijpen dat het zeer zwaar is voor mijn echtgenote om deze personen ook maar te zien op haar werkvloer.
Straatverbod???? welke rechtbank gaat dat vonnissen????
Nog stalking of belaging vergeten te vermelden.
http://elfri.be/belaging-de-wettekst
thttp://www.elfri.be/laster-en-eerroof
http://elfri.be/bedreiging
Dank je voor de links!

Gebruiker21
Berichten: 10787
Juridisch actief: Nee

#12 , 19 dec 2017 09:21

Straatverbod???? welke rechtbank gaat dat vonnissen????
"Soort" straatverbod, staat er. Als die mensen meerdere keren last komen veroorzaken in een winkel en hier zijn meerdere PV's van, kan je volgens mij bij een rechtbank perfect bekomen dat deze mensende winkel niet meer betreden, op straffe van een dwangsom. Onder welke noemer dit dan valt, kan ik niet meteen zeggen.

Een effectief straatverbod zou trouwens ook wel kunnen, als de eigenaar van de winkel (dus als natuurlijk persoon) aangifte doet voor belaging tegen deze twee personen. Niemand hoeft zich te laten intimideren.
Het is niet "me auto" of "me geld", maar "mijn / m'n auto" of "mijn / m'n geld"!
Hou er rekening mee dat je werkgever geen reden hoeft op te geven om je te kunnen ontslaan!

eylis
Berichten: 8836

#13 , 19 dec 2017 17:55

Tom, ik denk dat een straatverbod practisch niet kan in deze case, de "belagers" wonen aan de overkant van de winkel als ik het goed begrepen heb, wordt dat toch wat ingewikkeld om te verbieden niet? :-)

mava105
Berichten: 22254
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#14 , 19 dec 2017 20:08

T, de "belagers" wonen aan de overkant van de winkel als ik het goed begrepen heb, wordt dat toch wat ingewikkeld om te verbieden niet? :-)
Winkel is gelegen in een winkelcentrum. Normaal wonen daar geen mensen
Belager woont blijkbaar boven het bankkantoor waar ze s'avonds hun centjes naartoe brengen

Franciscus
Berichten: 38583

#15 , 19 dec 2017 20:14

Verbod kan bestuurlijk door de politie (een officier bestuurlijke politie) opgelegd worden voor X uur meestal tot een uur of twee na sluiten winkelcentrum . Voor langere periode door de burgemeester in de vorm van een samenscholingsverbod.
Voor de rest zitten we in de strafrechtelijke sfeer via onderzoeksrechter 3 maanden - raadkamer - K.I. of rechter ten gronde.
Burgerlijke rechtbank daar zie ik het niet zo direct ...

Persoonlijk zou ik al een andere bank kiezen ander filiaal of gewoon een andere bank die storten het geld dan wel door.

Terug naar “Misdrijven tegen personen of goederen”