Vals beschuldigd van brandstichting

lepoiludypres
Topic Starter
Berichten: 30

Vals beschuldigd van brandstichting

#1 , 10 jul 2017 18:54

Hallo iedereen,

Graag had ik info gewild over onze mogelijke rechten.

Betreft: valse beschuldiging van brandstichting

Wij zijn een normaal gezin, die respect krijgt in de gemeente door onze inzet voor de gemeente en de hulp aan vele mensen.
We zijn dus zeker geen mensen die zaken tegen de wet zouden doen.

Nu is er sinds kort een brand geweest ergens, blijkt brandstichting te zijn. En iemand kwaadwillig heeft zijn naam doorgegeven aan de politie zodat hij nu vals verdacht wordt.

Wat zijn zijn rechten, want dat gaat de ronde en hij wordt links en rechts nu scheef bekeken terwijl hij nog geen vlieg kwaad zou doen. Hij moet binnenkort een verklaring afleggen, wij zijn nooit in contact gekomen met de politie dus wij zijn natuurlijk in paniek. Kunnen wij klacht neerleggen wegen laster en eerroof en een schadevergoeding tegen die persoon eisen want dit zijn serieuze beschuldigingen? Hoe verloopt zoiets?

Alvast bedankt voor uw hulp en advies.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 38583

#2 , 10 jul 2017 19:51

Na uw verhoor kan u een ander PV laten opstellen wegens laster en of eerroof en lasterlijke aantijgingen.
Maar als u een normaal gezin bent wis is dan 'zijn naam' is dat een derde of iemand van het gezin...

Het verloopt uiteindelijk via de strafrechtbank.

Alexanderzondernaam
Berichten: 113

#3 , 11 jul 2017 08:32

Het strafwetboek stelt in de artikelen 443 en volgende een reeks misdrijven strafbaar die een inbreuk vormen op het privé-leven, de reputatie of de eer van een persoon. Het betreft de misdrijven laster, eerroof,
belediging, lasterlijke aangifte, kwaadwillige ruchtbaarmaking.

Laster (F: calomnie; D. Verleumdung): iemand kwaadwillig iets verwijten dat de eer van die persoon aantast of hem blootstelt aan publieke verachting, zonder dat men erin slaagt het wettelijke bewijs ervan te leveren, terwijl de wet het leveren van het bewijs veronderstelt. Bijvoorbeeld: men verwijt iemand dat hij een diefstal heeft gepleegd, zonder hiervoor het bewijs te leveren.

Eerroof: (F: diffamation, D: üble Nachrede): iemand kwaadwillig iets verwijten dat de eer van die persoon aantast of hem blootstelt aan publieke verachting, zonder het te kunnen bewijzen.


Bijvoorbeeld: men verwijt iemand een diefstal te hebben gepleegd, maar het wettelijke bewijs daarvan is niet meer te leveren omdat de zaak verjaard is.

•• Belediging: verspreiden van informatie over onduidelijke feiten, die de eer van een andere persoon aantast.

•• Lasterlijke aangifte: laster in de vorm van een aangifte aan de overheid

•• Kwaadwillige ruchtbaarmaking: Anders dan laster en eerroof impliceert de kwaadwillige ruchtbaarheid het verspreiden van weliswaar correcte informatie waarvan de verspreiding op zichzelf storend overkomt (bv een veroordeling).

Reclame

Terug naar “Misdrijven tegen personen of goederen”