Pagina 1 van 1

Advocaat na aanranding (slagen en verwondingen)

Geplaatst: 07 mar 2010 14:12
door Lexieke
Hallo,

Mijn schoonbroer is vrijdagnacht aangevallen door 2 jonge gasten die hem op de grond gegooid hebben en op zijn hoofd hebben zitten stampen... de politie is gelukkig kunnen tussenkomen en hebben die 2 gearresteerd, mijn schoonbroer ligt op intensieven met een schedelbreuk en in levensgevaar. We moeten 3 dagen afwachten om te weten of het levensgevaar al dan niet geweken is...

Intussen heeft slachtofferhulp ons laten weten dat die 2 gasten voor de onderzoeksrechter gekomen en zijn aangehouden voor 5 dagen. Nu de eerste slag voorbij is zitten we op dit vlak vol vragen wat we moeten doen. Blijkbaar moeten we geen aparte klacht meer indienen maar moeten we wel zelf een advocaat regelen of niet? En moet dit binnen de vijf dagen zodat die advocaat ook een woordje kan doen als die gasten opnieuw voorkomen of is dit niet nodig? Welke stappen moeten we nu ondernemen?

Bedankt voor alle hulp!

Geplaatst: 07 mar 2010 14:17
door kristin
wij hebben een advocaat via de familiale verzekering gekregen. Daar eens horen of je schoonbroer hiervoor in aanmerking komt

Geplaatst: 08 mar 2010 19:05
door Franciscus
In principe kan die advocaat daar nog niets gaan doen.
Als het slachtoffer nog steeds in ziekenhuis ligt dat vb wel laten weten aan politie met vb nog een extra doktersattest waarop een nog langere ziekenhuisopname vermeldt staat -
Normaal komen daders binnen de 5 dagen voor de raadkamer die vrijlaat of bevestigt. Bij een schedelbreuk en intensieve denk ik aan bevestiging gezien het onderzoek nog lopende is ( maar ik heb geen glazen bol en onderzoeksrechters en raadkamer hebben soms rare redeneringen)
meestal stuurt de OR een kantschrift naar de politie met vraag onderzoek verder te zetten - gezien deze niet kunnen antwoorden - zal de RK wel bevestigen. Daarna komt de zaak elke 30 dagen voor

Ga eens terug praten met slazo die kunnen beter( kort op de bal) aansturen.

Geplaatst: 09 mar 2010 10:21
door j.demoor
Onderzoek of die ‘2 jonge gasten ‘ al dan niet minderjarig waren.

Indien zij meerderjarig waren dan ga ik ervan uit dat de procureur strafvordering instelt: ”Art.4.Onverminderd het recht om de zaak bij de burgerlijke rechter aanhangig te maken,kan eenieder die door het strafbaar feit schade heeft geleden,nadien door middel van een ter griffie ingediend verzoekschrift...kosteloos verkrijgen dat het in het vorig lid bedoelde strafgerecht uitspraak doet over de burgerlijke belangen...“(V.T.Sv.=Voorafgaande titel Wetboek van Strafvordering 17 april 1878).

Dit verzoekschrift moet de schade aantonen en de vergoeding vermelden die u daarvoor vordert. Een advocaat is niet vereist.

burgerlijke partij

Geplaatst: 13 mar 2010 17:32
door berglust
Als je schoonbroer herstel voor de geleden schade wenst, moet je je burgerlijke partij stellen. Hierdoor verkrijg je ook een aantal specifieke rechten in het kader van het gerechtelijk onderzoek en in het kader van de strafuitvoering

Hoe burgerlijke partij stellen?

Als er al een strafvordering is ingesteld ( wat zo is, omdat het reeds voor de Raadkamer is voorgekomen) kan je je burgerlijke partij stellen in elke stand van de procedure.
Dit is:
1) Bij de onderzoeksrechter
Hoe?
Telefonische afspraak maken met de griffief van de onderzoeksrechter.
Op deze afspraak kan je een verzoekschrift met burgerlijke partijstelling invullen.

2) Bij het onderzoeksgerecht (d.i de raadkamer of in hoger beroep de kamer van inbeschuldigingen)
3) voor de vonnisrechter
Hoe?
1)Zoek eerst de zittingsdeurwaarder op. Hij draagt geen uniform en bevindt zich gewoonlijk ter hoogte van de eerste rij banken. Meld uw aanwezigheid. Zeg hem ook dat u het voornemen heeft om u burgerlijke partij te stellen.
2) Neem 2 exemplaren van het schadedossier. Dit is een ingevuld document van de burgerlijke partijstelling. Vermeld de beschrijving en de bewijzen van de materiële en immateriële schade op dit formulier.
3) Wanneer de naam van de beklaagde wordt afgeroepen, ga dan naar voor in de zittingszaal en overhandig uw schadedossier met alle bewijsstukken aan de voorzitter van de rechtbank.
4)Geef eveneens een afschrift van dit dossier en van alle stukken aan de advocaat (advocaten) van de beklaagde(n) aan wie u schadevergoeding vraagt.

uw rechten als burgerlijke partij

1)burgerlijke partij inzage vragen in het gerechtelijk dossier of in het gedeelte dat betrekking heeft op de klacht. Dit verzoek kan ten vroegste één maand na de burgerlijke partijstelling gebeurden. De onderzoeksrechter doet hierover uitspraak binnen de maand na het indienen van het verzoekschrift. Hij kan de inzage in het dossier verbieden als het onderzoek dit vereist of als de veiligheid of het privé-leven van personen erdoor in het gedrang komt.
.Als de onderzoeksrechter dit weigert, kunt u hiertegen beroep aantekenen. U mag zich ook schriftelijk tot de procureur-generaal wenden met de vraag het dossier in te zien.

2)burgerlijke partij om zowel ten tijde van het onderzoek als vóór de regeling van de rechtspleging – dit is de procedure voor de Raadkamer – bijkomende onderzoekshandelingen te vragen aan de onderzoeksrechter. Dit kan enkel indien het om een gerechtelijk onderzoek gaat.

Geplaatst: 13 mar 2010 19:33
door Franciscus
Ik heb niets gezegd over uw verzekering - raadpleeg uw polissen of uw schoonbroer en zie fat hij een advocaat kan nemen.
met de klachtneerlegging kan je je al slachtoffer laten registreren.
Lees de tekst op die papieren.
(Daarom dat ik naar Slazo verwees die dadelijk kunnen 'vertalen')

Je kan dan aan net parket opsporingsdaden vragen
Verschil met onderzoeksdaden - opsporingsdaden zijn GRATIS.
Als u via OR gaat en daar moet ene deskundige worden aangesteld op uw vraag mag jij eerst betalen voor die begint te werken.
via parket begint die te werken en zijn de rekeningen gerechtsonkosten.
( in grote lijnen maar dat is de reden dat deze tussenprocedure enkele jaren geleden is opgestart - slachtoffers meer betrekken bij onderzoek.
In Antwerpen heeft PDK Dams nu zelfs beslist dat slachtoffers STEEDS in kennis moeten gesteld worden door ZIJN dienst Slachtofferzorg - justitiehuis bij wijziging situatie daders ( vrijlating)

Re: Advocaat na aanranding (slagen en verwondingen)

Geplaatst: 13 mar 2010 20:36
door berglust
[quote="Lexieke"]Hallo,

Blijkbaar moeten we geen aparte klacht meer indienen maar moeten we wel zelf een advocaat regelen of niet?

Het openbaar ministerie gaat voor de straf zorgen. (gevangenisstraf, boete, ...)
Jullie kunnen een schadevergoeding vragen door burgerlijke partij te stellen.

En moet dit binnen de vijf dagen zodat die advocaat ook een woordje kan doen als die gasten opnieuw voorkomen of is dit niet nodig?

Binnen de 5 dagen gaat de raadkamer beslissen. Ze kunnen de hechtenis handhaving. Dit wil gewoon zeggen dat de persoon ter beschikking blijft van het gerechtelijk onderzoek bij de onderzoeksrechter.
De advocaat wordt nog niet verwacht op die zitting.

Nadat de onderzoeksrechter het onderzoek heeft afgesloten, zal dit teruggaan naar het parket, in feite de bevoegde magistraat (of procureur). Deze gaat een eindvordering opmaken. Dit advies kan zijn:
internering:
doorverwijzing naar rechtbank: (in dit geval de correctionele)
opschorting van de uitspraak: onderzoek terug naar procureur die bijkomende onderzoekshandelingen gaat geven aan de onderzoeksrechter.
buitenvervolgstelling:

Zodra het parket zijn eindvordering heeft opgemaakt, kunnen jullie het dossier bekijken bij de dienst SlachtofferOnthaal van het justitiehuis van het arrondisement waar het wanbedrijf werd gepleegd.(verzoekschrift tot dossierinzage)

Deze eindvordering gaat de procureur meedelen aan de raadkamer. De raadkamer is een onderzoeksgerecht en voert dus nog steeds een "onderzoek". Uiteindelijk gaat de raadkamer beslissen of ze hem buitenvervolg gaan stellen. Dit betekent dat er onvoldoende bewijzen zijn.( de buitenvervolgingstelling)

Ze kunnen hem ook doorverwijzen naar de bevoegde rechtbank. Op dit moment beslissen ze ook tot een verdere aanhouding al dan niet. Als hij verder wordt aangehouden betekent het dat hij in de gevangenis blijft.

De raadkamer gaat jullie op de hoogte brengen wanneer de zaak gaat voorkomen voor het vonnisgerecht (correctionele rechtbank). Er wordt maar 1 brief verstuurd. Noteer de datum dus goed.

Geplaatst: 15 mar 2010 19:00
door Franciscus
Die periode van 5 dagen is dus al voorbij - Raadkamer heeft ondertussen beslist of daders aangehouden blijven. Als zij feiten toegegeven- de sporen wijzen ook naar hen - dan is er in principe geen verder noodzaak om ze aangehouden te laten. Normaal in arrondissement Antwerpen MOET u sedert 1.1.2010 nieuwe regeling bij vrijlating daders steeds verwittigd worden door dlzchtofferhulp
Dit gebeurt nog enkel voor de feiten waar meer dan 20 jaar (kan) opstaan.
Ondertussen hoop ik wijzigt de toestand van schoonbroer ... wordt hij terug beter.
In elok geval daar zijn een boel kosten en werkonbekwamheid die nu beginnen te lopen.
Wel dit soort zaken zal u ofwel na 14 dagen of na een maand vb nogmaals gaan aangeven bij politie die dan een navolgend PV maakt en al de doktersattesten in copie - GEEF NOOIT HET ORIGINELE MEE - toestuurt aan ofxrl de onderzoeksrechter ofwel het parket.

Na verloop van tijd zal parket zelf aan politie nog wel de verdere gegevens vragen.
In deze fase hebt u al best een advocaat - gezien u nu met ziekenkas- verzekering - arbeidsongeschiktheid bij werkgever - ziekenhuiskosten begint een hoop administratie bijeen te krijgen - alles moet best in origneel maar ook in copie door u worden bijgehouden -- Hier weer enkel copies doorgeven nooit originele.
Werkgever komt nu ook in het geding gezien hij ook benadeelde wordt net zoals uw ziekenkas en uw verzekering.

Op eenn gegeven ogenblik zal Parket misschien zelfs vragen of er een regeling mogelijk is tot bemiddeling.

U hebt altijd de mogelijkheid om de procedure te laten uitleggen bij SLAZO (politie - eerste lijn) of slachtofferhulp ( justitiehuis).

PS het openbaar ministerie vraagt de straf het is de rechter die ze bepaald (vonnist)
Zorg er voor dat uw advocaat rekening houdt met - onvermogend maken - op tijd bij grote kosten er voor zorgen dat de betaling kosten INEENS kan gevorderd worden zonder dat men nogmaals langs de beslagrechter moet. Eventueel kan daar ook al bewarend beslag worden gelegd op goederen van daders.