Verhoor stalking/belaging

Throwaway19
Topic Starter
Berichten: 10
Juridisch actief: Nee

Verhoor stalking/belaging

#1 , 19 jun 2019 20:02

Ik werd onlangs beschuldigd van cyberstalking. Het slachtoffer verzamelde bewijsstukken en legde meermaals klacht.

Het verhoor is voorbij, maar ik vroeg me wel af :
- hoe lang duurt het zo voor ik het vonnis krijg?
- mijn financiële situatie is barslecht omdat ik nog studeer (aan de universiteit, ik ben meerderjarig), dus wat gebeurt er als ik de geldboete niet kan betalen?
- als dit op mijn strafblad komt, hoe lang duurt het voor ik weer verder kan met een blanke lei (mijn huidig strafblad is blanco)

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Ben je op zoek naar een gespecialiseerde advocaat? Jureca helpt jou aan de juiste advocaat. Klik hier voor een gratis intake.
Didymus
Berichten: 2043

#2 , 20 jun 2019 09:53

Voor een vonnis in uw nadeel moet het parket u eerst dagvaarden voor de correctionele rechtbank en een rechter u schuldig bevinden. Daar zijn ze nog lang niet.

Uw verhoor wordt aan het dossier toegevoegd en wordt naar het parket gestuurd. Parketmagistraat zal dan beslissen om u al dan niet te vervolgen.
"sowieso" schrijf je zo.

Issued
Berichten: 920

#3 , 20 jun 2019 10:19

Het kan tot een jaar duren vooraleer ze die beslissing nemen.

Reclame

Throwaway19
Topic Starter
Berichten: 10
Juridisch actief: Nee

#4 , 20 jun 2019 10:34

Is een strafblad een groot probleem bij sollicitatiegesprekken? Ik ben in een master computerwetenschappen, en vermoed dat ik in de privésector zou belanden. Van wat ik online las vragen ze daar niet gemakkelijk naar een strafblad, of vragen ze naar een uittreksel dat relevant is (e.g. wanneer u in een financiële instelling werkt moet u kunnen aantonen dat u niet aan valsmunterij en dergelijke schuldig bevonden werd). Is dit correct?

LeenW
Berichten: 10204

#5 , 20 jun 2019 11:12

Er zijn inderdaad heel veel jobs waar niet naar een uittreksel gevraagd wordt.

Didymus
Berichten: 2043

#6 , 20 jun 2019 11:24

Als het parket u inderdaad vervolgt, dan kan u de rechter ook de gunst van opschorting of een werkstraf vragen. Dit wordt evenmin vermeld op een uittreksel van het strafregister.
"sowieso" schrijf je zo.

Throwaway19
Topic Starter
Berichten: 10
Juridisch actief: Nee

#7 , 20 jun 2019 11:51

Oké, bedankt voor alle hulp. Ik heb gezegd dat ik er de verantwoordelijkheid voor neem en ga nu naar een psychologe en laat het slachtoffer volledig met rust. De politieman was zeer vriendelijk en leek te insinueren dat het mogelijks op het strafblad komt en een geldboete (van enkele duizend euro's) en/of werkstraf zou kunnen worden. Ik hoopte gewoon dat het mijn hele leven niet om zeep zou halen.

Throwaway19
Topic Starter
Berichten: 10
Juridisch actief: Nee

#8 , 22 jun 2019 23:19

Nog een vraag ; stel ik moet een fixe geldboete / morele schadevergoeding betalen, moet mijn familie daar ooit voor opdraaien moest ik er moeilijkheden mee hebben? Ik zou graag hebben dat ze daar effectief nul schade van ondervinden, maar mijn budget is zoals eerder vermeld vrij rampzalig.

LeenW
Berichten: 10204

#9 , 23 jun 2019 00:09

Worst case scenario, als u niet kan betalen en een deurwaarder wordt ingeschakeld, zal die alles kunnen opschrijven van waar uw domicilie staat.

Throwaway19
Topic Starter
Berichten: 10
Juridisch actief: Nee

#10 , 23 jun 2019 09:16

Is het dan een oplossing om (voor het vonnis) te veranderen van domicilie?

Mathieu Rutten

#11 , 23 jun 2019 09:56

U bent master in de computerwetenschappen en bent herhaalde malen beschuldigd van cyberstalking en als ik uw antwoorden tussen de regels lees, zijn de beschuldigingen terecht. Gaat er dan bij u geen belletje rinkelen, computerspecialist en stalking? Misschien solliciteren bij de CIA of de FBI????

Throwaway19
Topic Starter
Berichten: 10
Juridisch actief: Nee

#12 , 23 jun 2019 10:34

Ja inderdaad, er is bewijsmateriaal en ik neem er verantwoordelijkheid voor. Ik wil gewoon dat het alleen last aan mij berokkent, niet aan mijn familie gezien zij onschuldig zijn.

Ghentian
Berichten: 808
Juridisch actief: Ja

#13 , 24 jun 2019 00:31

Iedereen kan fouten maken Matthieu, we zijn geen robots - zelfs masters in de computerwetenschappen niet.

In se houdt niets je tegen om te verhuizen - dat kunnen ze je niet verbieden. Natuurlijk moet je dat niet de dag voor het vonnis doen: als je jezelf bedrieglijk verarmt ten einde de schadevergoeding en boete te ontlopen, kan dat zuur opbreken.

Maar laat ons niet te hard van stapel lopen. Wacht eerst af of het parket al dan niet overgaat tot vervolging.
Een blote eigenaar heeft geen vruchtgebruik; een naakte eigenaar geen kleren.

Throwaway19
Topic Starter
Berichten: 10
Juridisch actief: Nee

#14 , 24 jun 2019 08:45

Het is niet om een boete te ontlopen maar om te garanderen dat ik het zelf moet betalen (op termijn) en dat er niet zo gemakkelijk van mijn ouders gesnoept kan worden. Ik vertrouw het slachtoffer niet gezien ze me in het verleden jarenlang beledigde (geen bewijsmateriaal van) en happerig is naar geld. In elk geval bedankt voor het antwoord, zeer geapprecieerd.

Mathieu Rutten

#15 , 24 jun 2019 09:50

Ghentiaan, ik ben het volledig met u eens. Iedereen maakt fouten, gelukkig maar, want dat betekent dat wij nog mensen, levende wezens zijn en geen robots. Hetgeen mij opviel waren de woorden herhaalde klachten, het repititieve karakter.....Ik wou enkel maar aangeven dat masters in de computerwetenschappen meer nog dan anderen zich bewust moeten zijn van cybercriminaliteit, cyberstalken. Stalken kan niet, noch in cyberomgeving, noch in non-virtuele omgeving. Zoals je zelf schrijft, laat ons niet te hard van stapel lopen. Er moet immers nog aangetoond worden dat betrokkene werkelijk financiële schade en/of morele schade heeft aangebracht????? De raadsman van betrokkene moet hem tenslotte toch kunnen inlichten welke de reële kosten zijn waartoe hij in the worst casescenario zou veroordeeld worden.

Terug naar “Misdrijven tegen personen of goederen”