Laster en eerroof.

ODvsAD
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

Laster en eerroof.

#1 , 8 maand 1 week geleden (27 mar 2019 02:47)

Beste, enkele weken geleden werd ik door de plaatselijke politie opgeroepen mbt een anoniem schrijven dat bij hen was toegekomen. De inspecteur die deze zaak ter harte nam, vond niets bezwaarlijk in het anonieme schrijven maar wou me hierover toch raadplegen/informeren. Ik heb mijn verhaal gedaan en hiermee bevestigde ik het beeld dat de inspecteur bij dit schrijven had. Dit weekend werd ik echter terug geconfronteerd met deze vorm van laster en eerroof. Binnen mijn directe omgeving, waren er nog mensen die dit anonieme schrijven ontvangen hadden en weer werd ik hierover aangesproken.
We hebben een sterk vermoeden over de identiteit van de anonieme schrijver, maar het ontbreekt ons aan enig bewijs. Binnen mijn kenniskring worden wel enkele personen door deze 'verdachte' persoon benaderd en worden ze, één voor één, over mij uitgehoord. Iedereen die ik over deze zaak spreek, denkt ook onmiddellijk aan dezelfde persoon. De persoon die wij verdenken, beschouwen wij als gevaarlijk. Wij weten ons zelf geen raad meer want deze persoon heeft een strafblad en heeft zich eerder al zeer wraaklustig geuit. Hoe pakken we deze zaak het best aan? Dienen we bij de lokale politie een klacht in voor smaad, laster en eerroof door onbekende of doen we dit het beste via een advocaat? Persoonlijk willen we het niet tot een rechtszaak laten komen en hopen we op een uitdoofscenario waarbij de belager ons met rust laat maar waar trekken we de lijn? Hoe kunnen we ons tegen zulke personen beschermen of kan zo maar iedereen anoniem mensen het leven zuur of onmogelijk maken?

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Niet direct geholpen op het forum? Kijk even op Jureca.be voor snel en betaalbaar juridisch advies. of bel direct met een specialist op het nummer 0904 69 400 voor een eerste antwoord op uw vraag.
Issued
Berichten: 729

#2 , 8 maand 1 week geleden (27 mar 2019 07:15)

Smaad is enkel tov een select clubje, denk politie, burgemeester, minister,... Bent u daar 1 van?

Verder weten wij niet wat er in die brieven staat en kunnen u dan ook geen raad geven. U schreef dat de politie niets bezwaarlijk in de brieven vond. Is er iets veranderd?

ODvsAD
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

#3 , 8 maand 1 week geleden (27 mar 2019 13:38)

Ok, het is dus geen smaad en nee de inhoud van de brieven is niet veranderd.

Er is nog steeds niets bezwaarlijks aangebracht maar de ernstige insinuaties blijven aanhouden en de anonieme belager blijft zijn/haar ding doen en verruimd zijn/haar werkgebied. Ondanks het feit dat ik me niets te verwijten heb, men mij niets ten laste kan leggen en ik deze persoon niets in de weg gelegd heb (als mijn vermoeden van de dader juist is, dan ben ik enkel niet op zijn/haar wensen ingegaan) moet ik mij toch steeds verantwoorden. Voorlopig, verloopt dit nog probleemloos en geniet ik nog het volle vertrouwen van iedereen, maar hoe ver kan deze persoon gaan. Nu gebruikt ze een brief die ik zelf heb geschreven en waarvan ik de inhoud en de intenties voor de volle 200% kan verdedigen, maar wat als hij/zij met leugens komt.
Ik ben zojuist ook te weten gekomen dat de politie de zaak - doordat ik zelf nog geen klacht heb ingediend - geseponeerd heeft dus ook dat pleit, mijns inziens, in mijn voordeel maar mijn vragen zijn; hoe pak ik dit juridisch het beste aan? Wat zijn de ervaringen?

Reclame

Franciscus
Berichten: 33498

#4 , 5 maand 4 weken geleden (06 jun 2019 10:25)

Best aangifte doen en dat ook nog eens best met de andere personen die zo'n brief hebben gekregen. Of tenminste aan politie deze mensen opgeven.
Politie seponeert niet parket wel.
Is zoals reeds geschreven geen smaad mogelijk wel laster of eerroof, lasterlijke aantijging en soortgelijke strafbare feiten.
Mogelijk ook belaging en bedreigingen gezien de verdere context die u gegeven hebt.
Neen in elk geval de brieven mee. Zowel handgeschreven (schrijfproef) als printer of fotokopie geeft bepaalde sporen.
Mijn ervaring als de vermoedelijke dader bij politie zit en geconfronteerd wordt met de 'bewijzen hebben ze meestal ineens veel minder noten op hun zang.

Terug naar “Misdrijven tegen personen of goederen”