Auto vrijgeven

Maartjekonings
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

Auto vrijgeven

#1 , 03 mei 2021 12:54

Mijn vriend uit Nederland is in februari aangehouden tijdens een deal met verdovende middelen in de auto. Hij heeft hiervoor 1,5 maand in de gevangenis gezeten en nu bijna 2 maanden met een enkelband.
Zijn rechtszaak is elke keer met 1 maand verlengt maar nu vertelde zijn advocaat dat het opeens met 2 maanden is verlengt. Dit kan toch helemaal niet? Volgens mij is de regel elke keer 1 maand?
En mijn tweede vraag is: hoe groot is de kans dat hij zijn auto nog terugkrijgt, waar is zijn auto op dit moment? En krijgt hij de spullen uit zijn auto (kleren etc.) sowieso terug of is dat ook nog maar de vraag?

Hopelijk kan iemand mij meer duidelijkheid geven :)

mava105
Berichten: 20435
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 03 mei 2021 16:08

Het zal de rechter zijn die beslist wat er gebeurd met de wagen en zijn inhoud, gezien deze deel hebben uitgemaakt van een misdrijf

Franciscus
Berichten: 35395

#3 , 03 mei 2021 19:44

Wat de procedure betreft als de zaak in BE is gebeurd
Uw vriend is eerst bij een onderzoeksrechter geweest . Deze heeft 5 dagen tijd op te beslissen.

Indien uw vriend onder elektronisch toezicht werd geplaatst of in de gevangenis verblijft, zal deze uiterlijk 5 dagen na de tenuitvoerlegging van het aanhoudingsmandaat voor de raadkamer moeten verschijnen.

Indien de raadkamer (alleen zetelende rechter) de aanhouding handhaaft geldt zulks voor een termijn van 30 dagen. Vervolgens oordeelt de raadkamer in de twee daaropvolgende zittingen over de verdere handhaving van maand tot maand. Vanaf de derde zitting van de raadkamer zal u pas om de twee maanden voor de raadkamer verschijnen.

Op de laatste zitting van de raadkamer, alwaar de rechtspleging geregeld wordt, analyseert de rechter de aanwijzingen van schuld en zal u desgevallend verwezen worden naar de rechter ten gronde, dan wel buiten vervolging worden gesteld.

Beroep tegen de beslissing van de Raadkamer is bij de Kamer van Inbeschuldigingstelling

Beroep dient te gebeuren binnen een termijn van slechts 24 uur na betekening van de beschikking van de raadkamer.

Ook het Openbaar Ministerie heeft de mogelijkheid hoger beroep aan te tekenen, doch wel binnen een termijn van 24 uur na de uitspraak.

Heeft u tijdig en correct hoger beroep aangetekend, dan zal u binnen de 15 dagen voor de Kamer van Inbeschuldigingstelling verschijnen, alwaar de beschikking van de raadkamer bevestigd of hervormd kan worden.

Ditmaal zullen er drie rechters (raadsheren) zich over de handhaving en de modaliteiten van uw hechtenis buigen.

(!) Opgelet: van zodra de Kamer van Inbeschuldigingstelling de beschikking tot verdere handhaving bevestigt, zal de termijn waarbinnen u opnieuw voor de raadkamer dient te verschijnen, mee opschuiven. Deze nieuwe beslissing geldt immers opnieuw voor de periode van een maand of desgevallend twee maanden.

Reclame

Terug naar “Misdrijven tegen personen of goederen”