Diefstal klacht, en gebruik onrechtmatig verkregen camerabeelden

ypstars
Topic Starter
Berichten: 44

Diefstal klacht, en gebruik onrechtmatig verkregen camerabeelden

#1 , 18 mei 2020 21:30

In een vonnis stelt de rechtbank dat er van onwettigheid van camera beelden geen sprake is, daar de camera geplaatst zou zijn in private vertrekken, ter bescherming van prive eigendom.
De camera was geplaatst (verborgen) achter de toonbank van een winkel, waar de bedienden hun werk doen.
De beelden duren 10 sec, zijn bewerkt (aantoonbaar), de datum en uur stempels op de beelden zelf zijn gewist, en een zwart wit filter toegepast om nacht indruk te wekken, terwijl het klaarlichte dag was.
Kan iemand uitleggen waarom de camerwet hier niet van toepassing is?
Ik begrijp dat het onrechtmatig maken van de beelden, niet automatisch tot nietigheid van de beelden als bewijsmateriaal lijden.
Camerabeelden kunnen dus enkel geweerd worden indien er getwijfeld kan worden aan de betrouwbaarheid van de beelden..en dat probeer ik juist aan te tonen.

Didymus
Berichten: 1959

#2 , 18 mei 2020 22:34

Camerawet is niet van toepassing als ze in strikt arbeidsrechtelijke context zijn geplaatst én niet bedoeld zijn om misdrijven vast te leggen.
"sowieso" schrijf je zo.

ypstars
Topic Starter
Berichten: 44

#3 , 21 mei 2020 04:41

Ja, maar als ze onder toepassing bewaking / observatie van arbeidsplaats valt, dan geld toch de wetgeving in CAO opgenomen? Los van de specifieke wetgeving waaronder het zo vallen is geld dan ook daar niet dat "elk heimelijk gebruik van cameras verboden is "?

Reclame

Terug naar “Misdrijven tegen personen of goederen”