Schenking vanuit niet EU-land

fu2iosa
Topic Starter
Berichten: 6

Schenking vanuit niet EU-land

#1 , 01 sep 2018 01:27

Beste,

Mijn vrouw is afkomstig uit China, wij zijn nu reeds 3 jaar getrouwd.
Mede door de huidige politieke/economische situatie worden transfers vanuit China heel erg bemoeilijkt.
Nu is zij enige dochter dus moeten we ons geen zorgen maken omtrent andere erfgenamen daar alles naar mijn vrouw zou gaan.

* Nu willen wij vooreerst mijn vrouw haar eigen spaarcenten in België zien te krijgen.
Kunnen wij dit zomaar overschrijven of dienen wij ergens aangifte te doen hiervoor ? worden hier ook taxen op gevraagd ?
Kortom wat is de legale manier om dit af te handelen daar het toch om eigen gelden gaat.


* Ten tweede heeft haar moeder een aantal panden in China. Ook mede door de huidige situatie maakt haar moeder zich zorgen of dit later bij ons zou geraken.
Daarmee zou ze graag al 1 van haar panden willen verkopen en ons dit schenken (de gelden dus). Ook hier had ik graag wat informatie omtrent over een legale behandeling.
Ook las ik dit, is dit correct ? :

Een onrechtstreekse schenking per overschrijving is een zuiver bancaire transactie waarbij de schenker geld van zijn bankrekening rechtstreeks overschrijft naar de bankrekening van de begunstigde.

Voor schenkingen per overschrijving geldt geen registratieverplichting en moet dus geen schenkingsrecht betaald worden. Worden ze wel ter registratie aangeboden, dan wordt er natuurlijk een schenkingsrecht geheven.

Opgelet!
Als de schenking per overschrijving niet geregistreerd werd en de schenker binnen de 3 jaar na de schenking overlijdt, moet de schenking opgenomen worden in de aangifte van nalatenschap. Er is dan nog een successierecht op het bedrag van de schenking verschuldigd. De tarieven van het successierecht liggen hoger dan die van het schenkingsrecht.

U kunt, als begunstigde, zelf, dus zonder tussenkomst van de notaris, een onrechtstreekse schenking laten registeren door de documenten (brieven, overschrijvingsbewijzen …) die het bestaan van de schenking aantonen, over te maken aan het kantoor Rechtszekerheid. In dat geval betaalt u een schenkingsrecht op die roerende schenking, maar moet u ze in voorkomend geval als erfgenaam niet meer vermelden in de aangifte van nalatenschap en bent u op die schenking dus geen successierecht meer verschuldigd.


Dus als ik dit goed begrijp is een schenking via overschrijving gewoon legaal zonder er rechten te moeten op betalen ?
Daar wij ons ook geen zorgen hoeven te maken om andere erfgenamen zou dit dan ook de goedkoopste/beste optie zijn ??
Mochten er toch erfgenamen zijn vervalt deze gewoon na 3 jaar ?? Kunnen zij ook geen aanspraak meer maken dan op deze giften ?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Fortuin
Berichten: 1013

#2 , 01 sep 2018 11:59

Dat zal u moeten navragen bij een Chinees-Belgisch fiscalist. M.a.w. een gespecialiseerd fiscaal advocatenkantoor. Er zullen er waarschijnlijk niet meer dan 2 of 3 in België rondlopen schat ik.

Echter enkele opmerkingen:

1. Bij schenkingen speelt vaak een dubbele heffingsbevoegdheid. België heft bijvoorbeeld geen taksen op handgiften, maar er zijn soms gevallen waar er dubbele taxaties zijn omdat de wetgevingen niet op elkaar zijn afgestemd. (Als voorbeeld, stel u woont in Spanje, en uw Belgische moeder doet een schenking voor een Belgische notaris waar ze 3% Belgische schenkingsrechten betaald, dan heft Spanje naast het 3% recht nog eens een bepaalde taks op de ontvangen gelden)

2. China heeft kapitaalcontroles -- $50,000 per persoon, per jaar. Maar ook dat bedrag kan je niet altijd helemaal omzetten. Er zijn (naar wat ik hoor) wel 'truken' om geld te kunnen wisselen, door bijvoorbeeld te werken via een tussenpersoon in Hong Kong. Maar meer weet ik er niet van.

Misschien kunnen cryptocurrencies zoals Bitcoin e.d. een oplossing bieden. Hangt af van de grootorde van het bedrag.

Ik denk dat de schenking minder complex zal zijn dan effectief het geld uit China te kunnen halen.

basejumper
Berichten: 4615
Locatie: Diest

#3 , 01 sep 2018 18:39

Beste

Inderdaad te bespreken met gespecialiseerde fiscalist.
Zal ook sterk afhangen van bedragen...
wat haar eigen gelden in China betreft : heeft zij een creditcard op haar Chinese rekening?
Anders kan ze natuurlijk quasi alle uitgaven/afnames in belgiê doen met die creditcard. daardoor haalt ze stelselmatig die rekeningen leeg. De Belgische inkomsten kunnen dan gespaard worden.
Of ze kan ongetwijfeld via een vorm van web/app banking die sommen overschrijven.

De Belgische ontvangende bank zal vermoedelijk wel vragen stellen bij de transacties. Maar als u ter goeder trouw bent en bewijzen kan voorleggen hoeft dat geen probleem te zijn.
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

Reclame

fu2iosa
Topic Starter
Berichten: 6

#4 , 02 sep 2018 11:37

Bedankt voor de informatie !

Enig idee waar ik zo’n fiscaal specialist kan opzoeken/vinden ?

Terug naar “Successie- & Registratierechten”