Pagina 1 van 1

Onderhandse akte

Geplaatst: 10 aug 2018 10:25
door Borg
Om uit onverdeeldheid te treden heb ik van mijn broers en zussen een perceeltje grond gekocht, waarvan ik uiteraard mede-eigenaar was.
Deze akte is geregistreerd en Vlabel heeft me de rekening gestuurd voor de registratierechten.
Ik weet dat deze onderhandse verkoop niet tegenstelbaar kan worden gesteld ten aanzien van derden zonder dat deze is overgeschreven bij het bevoegde hypotheekkantoor.
Vlabel vraagt mij nu, per brief, om zo snel mogelijk naar een notariaat te gaan teneinde deze verkoop te officialiseren.
Is er een wetgeving waarbij Vlabel mij kan verplichten deze akte nog eens aan een notaris voor te leggen?

Re: Onderhandse akte

Geplaatst: 10 aug 2018 12:24
door Thomas Morus
Natuurlijk. Onroerend goed kunt u niet onderhands verkopen.
Er is steeds een notariƫle akte nodig.
De betaalde registratierechten moet u wel niet een tweede keer betalen.
Gebeurt geregeld dat registratierechten al worden gestort voor verlijden van de akte (in die gevallen waar de wettelijke termijn voor betaling anders zou zijn overschreden).

Re: Onderhandse akte

Geplaatst: 11 aug 2018 20:41
door Borg
Onroerend goed kan wel via onderhandse verkocht worden maar elke cent moet via een overschrijving of bankcheque. Er mag geen cent cash meer betaald worden.
In het verleden heb ik meerdere onderhandse akten van verkoop van onroerend goed gedaan ( wel van kleine stroken grond). Er is nooit een probleem gewest.
Maar Vlabel wil mij nu iets laten doen wat niet verplicht is: een onderhandse akte nog eens aan een notaris te leggen. Ik ben op zoek naar een wetgeving of vlabel mij kan verplichten deze akte nog eens aan een notaris voor te leggen.

Re: Onderhandse akte

Geplaatst: 11 aug 2018 20:57
door Thomas Morus
Hoe gaat u zonder akte de verkoop laten registreren in de registers van het hypotheekkantoor?
Dat is een verplichting jegens de koper want anders kunnen uw schuldeisers nog steeds beslag leggen en zullen de erfgenamen van de koper nooit het onroerend goed kunnen erven.
Ik vraag me af in welk boerengat die percelen grond zonder notariƫle akte werden verkocht en wat er aan de hand is met het verstand van die kopers.
Het lijkt wel een verhaal uit een achterlijk 19de eeuws Vlaanderen vol met ongeletterden.

Re: Onderhandse akte

Geplaatst: 11 aug 2018 21:09
door Franciscus
En dan is men verwonderd dat men na X jaar voor een kamer in het Hof van beroep beland en daar zijn uitleg mag doen over verkopen die niet geregistreerd zijn. Met boetes en belastingenopslagen tot gevolg.