Successieplanning

StefSeuntjens
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

Successieplanning

#1 , 13 jul 2018 12:08

Wij zoeken een globale oplossing - indien mogelijk - voor onderstaande intenties.
1. Wij hebben 3 volwassen kinderen, waarvan we er nu een willen steunen bij de aankoop van een woning. Dit zouden we willen doen door middel van een bankgift. We wensen de twee andere kinderen natuurlijk niet te benadelen, maar zij hebben voorlopig niet dezelfde behoefte. We denken dus om nu voor deze woningaankoop een schenking te doen als voorschot op de erfenis.
Kan het evenwicht tussen de aandelen van de kinderen in de erfenis via een testament worden geregeld/hersteld?
Wij hebben geen huwelijkscontract (wettelijk stelsel dus) en momenteel ook nog geen testament. Dient er dan ook een apart testament te worden opgemaakt voor elk van de ouders?
2. Wij bezitten naast de gezinswoning ook nog twee appartementen. Wij wensen dit alles na te laten aan onze kinderen op een voor hen fiscaal-vriendelijke manier. Een notaris suggereerde ooit om daarvoor een publieke maatschap op te richten voor het beheer van alle onroerende goederen, waarin ook de kinderen vertegenwoordigd zijn. Na ons overlijden kunnen zij zo het patrimonium verder beheren, inclusief verhuren of verkopen.
Is dit een geschikte oplossing, of zijn er nog andere?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wanton
Berichten: 9891
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#2 , 13 jul 2018 20:46

Een schenking nu aan slechts één van de kinderen kan best. Jullie maken een verklaring van schenking op - document te verkrijgen bij elke bank. Dat is voldoende zodat er compensatie gebeurt - ooit. Bij de afwerking van de nalatenschappen van de ouders vb. .

Indien het idd gaat om meerdere onroerende goederen, maar onvoldoende om ieder kind afzonderlijk evenveel en hetzelfde te geven, kan een maatschap een oplossing bieden. Zo'n constructie , in tegenstelling met een schenking, moet steeds via de notaris opgemaakt worden.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

Reclame

Terug naar “Successie- & Registratierechten”