Dit forum is geen vervanging voor professioneel juridisch advies. Indien u hiernaar op zoek bent, raadpleeg Jureca De redactie van dit forum is niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou voortvloeien uit berichten geplaatst op dit forum. Lees onze forum-regels. Is dit uw eerste bezoek ? Lees dan even onze handleiding.
ddebals
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

rekening in onverdeeldheid

#1 , 1 jaar 2 maand geleden (01 okt 2017 10:31)

Situatie:
Vader 6 jaar geleden gestorven, dus om 2x successie te vermijden is een rekening in onverdeeldheid geopend op naam van de 3 kinderen en moeder. De gezinswoning is ook op naam van de onverdeeldheid (blote eigendom), moeder heeft vruchtgebruik.
Nu vragen we ons af wat te doen – moeder kijkt uit om binnen afzienbare tijd de gezinswoning te verlaten en ofwel een appartement te kopen ofwel een serviceflat te huren.

3 vragen:
- kan de onverdeeldheidsrekening pas gestopt worden als moeder overlijdt (ref successierechten)? Of kan dat geld al vroeger “vrij”gemaakt worden en bvb verdeeld naar kleinkinderen (een wens van moeder)
- wat als moeder de gezinswoning wil verlaten en een appartement aankopen? Dan is dus de onverdeeldheid (de 3 kinderen) die het huis verkoopt en het appartement aankoopt?
- wat als moeder de gezinswoning wil verlaten en een serviceflat wil huren? Dan kan de gezinswoning verkocht worden, maar kan het geld rechtstreeks en individueel naar de kinderen gaan? De kinderen moeten natuurlijk nog instaan voor het betalen van de serviceflat (dit in plaats van het vruchtgebruik van de woning)


Dank!!!

wanton
Berichten: 8832
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#2 , 1 jaar 2 maand geleden (01 okt 2017 18:37)

De woning in onverdeeldheid , dat is de normale gang van zaken. Kadaster en Registratie beheren dat wel. Maar een rekening in onverdeeldheid, wie heeft dat aangeraden? Is ondoenbaar, zeker als daar verrichtingen op gebeuren.
Begin al met die rekening te annuleren : moeder de helft, plus een vergoeding ( volgens haar leeftijd) voor het vruchtgebruik. De rest is te verdelen tussen de kinderen.
De gezinswoning verkopen en een appartement of service flat kopen, kan in dezelfde verhouding : kinderen BE, moeder VG. Eventuele rest op dezelfde manier verdelen. Bij een verkoop zonder nieuwe aankoop heeft moeder alleszins het recht op een vergoeding voor het VG.

Was de gezinswoning eigendom van vader alleen??
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

ddebals
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

#3 , 1 jaar 2 maand geleden (08 okt 2017 09:57)

Beste Wanton
Dank voor je antwoord! De gezinswoning was eigendom van beide samen.
Ivm rekening annuleren en verdelen --> maar zullen we dan weer geen tweede keer moeten successie rechten betalen op het deel dat terug naar onze moeder gaat? Dat vragen we ons af

Reclame

wanton
Berichten: 8832
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#4 , 1 jaar 2 maand geleden (08 okt 2017 10:20)

Rekening in onverdeeldheid : indien het enkel gaat om vaders deel en moeder staat genoteerd als 'vruchtgebruiker' is het OK. Bij haar overlijden, stopt het vruchtgebruik en wordt het een rekening in onverdeeldheid maar volle eigendom.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!

Toet-anch-Amon

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Heb je nog bijkomende vragen? Kijk even op Jureca.be voor snel & betaalbaar juridisch advies!

Terug naar “Successie- & Registratierechten”