Dit forum is geen vervanging voor professioneel juridisch advies. Raadpleeg steeds een erkend raadsman of vakspecialist. De redactie van dit forum is niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou voortvloeien uit berichten geplaatst op dit forum. Lees onze forum-regels. Is dit uw eerste bezoek ? Lees dan even onze handleiding.
SomTingWong
Topic Starter
Berichten: 65

Erfrechten bij verblijvingsbeding of keuzebeding.

#1 , 6 maand 22 uur geleden (21 jul 2017 17:47)

Situatie: er is enkel een gemeenschappelijk roerend vermogen.

Mijn vraag: ingeval een verblijvingsbeding of keuzebeding en de keuze zou erin bestaan dat de langstlevende beslist dat de helft van het gemeenschappelijk vermogen wordt toegeëigend aan de langstlevende dan moet in elk geval op de helft van het gemeenschappelijke vermogen erfrecht betaald worden?

Bij overlijden van de langstlevende erven de kinderen elke hun deel van het gehele vermogen en zal weer erfrecht moeten betaald worden?

thx!


wanton
Berichten: 8224
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#2 , 6 maand 21 uur geleden (21 jul 2017 18:27)

Indien de LLE beslist dat het hele roerende vermogen bij hem komt, moet er erfbelasting betaald worden op de 50 % die die overneemt. Indien de LLE dan zelf overlijdt, moeten de kinderen weer erfbelasting betalen op 100 % van het vermogen.
Als er kinderen zijn is de clausule 'langst leeft, al heeft' of keuzebeding voor 100 % , niet aan te raden, omdat dan uiteindelijk erfbelasting dient betaald te worden op 150 % van het vermogen. Eén en ander kan wel opgevangen worden als de LLE schenkingen doet, liefst geregistreerd aan 3 %.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon


Terug naar “Successie- & Registratierechten”