Dit forum is geen vervanging voor professioneel juridisch advies. Raadpleeg steeds een erkend raadsman of vakspecialist. De redactie van dit forum is niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou voortvloeien uit berichten geplaatst op dit forum. Lees onze forum-regels. Is dit uw eerste bezoek ? Lees dan even onze handleiding.
K1989
Topic Starter
Berichten: 7

Klein beschrijf + schenking woning

#1 , 1 jaar 5 maand geleden (09 apr 2017 17:00)

Beste leden,

Graag even jullie hulp in volgende situatie.
Wij hebben 2 jaar geleden onze woning aangekocht mits klein beschrijf (ki 572).
Nu willen de ouders van mijn partner de gezinswoning al op naam van de kinderen zetten. Ze zijn thuis met 3 en wensen het vruchtgebruik te behouden dus de kinderen krijgen de naakte eigendom.

Ze doen om goed te doen uiteraard zodat we successierechten besparen. Nu vrees ik dat het in ons geval een vergiftigd geschenk zou zijn. Want hoe zit dat dan met het klein beschrijf van onze huidige woning? Gaan we dan 5% moeten bijbetalen omdat we dan het KI van max 745 overschrijden? Dan betalen we jaarlijks ook meer onroerende voorheffing? En valt dan onze verhoogde woonbonus weg waar we normaal nog de komende 8 jaar recht op hebben?

Alvast hartelijk bedankt voor jullie hulp

Poene
Berichten: 457
Juridisch actief: Ja
Locatie: Kandidaat-notaris in West-Vlaanderen

#2 , 1 jaar 5 maand geleden (09 apr 2017 18:27)

De registratierechten veranderen niet. Je moet geen 5% bijbetalen. De beoordeling of het 'subjectief KI' van 745 euro niet overschreden is, gebeurt op het moment van de aankoop. Na de akte mag je zoveel onroerende goederen via schenking krijgen als je wilt.

Voor de woonbonus is het verhaal minder gunstig. De verhoging die aanhaalt, gaat inderdaad verloren omdat jullie woning niet meer de 'enige' woning is.

Reclame

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Heb je nog bijkomende vragen? Kijk even op Jureca.be voor snel & betaalbaar juridisch advies!

Terug naar “Successie- & Registratierechten”