Dit forum is geen vervanging voor professioneel juridisch advies. Raadpleeg steeds een erkend raadsman of vakspecialist. De redactie van dit forum is niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou voortvloeien uit berichten geplaatst op dit forum. Lees onze forum-regels. Is dit uw eerste bezoek ? Lees dan even onze handleiding.
wandeler
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

Appartement ruil

#1 , 1 jaar 7 maand geleden (23 jan 2017 20:32)

Ik zou graag ruilen van appartement met mijn onderbuur , beide waren klein beschrijf tijdens de aankoop - Het gaat om een heel oud appartementsgebouw en de waarde van beide appartementen is telkens apart amper een 80.000 Euro.
Het zou dus een gewone ruil van appartement zijn met onderlinge toestemming
Zijn er hiervoor kosten en ( hoeveel ) aan verbonden tov welke instanties aub ?

asperger
Berichten: 4835
Juridisch actief: Nee
Locatie: Sint-Martens-Latem

#2 , 1 jaar 7 maand geleden (23 jan 2017 21:13)

Je moet registratierechten betalen op het app met de hoogste waarde.
Die kosten worden in twee gedeeld, ieder betaalt dus de helft van die kosten.
Ook notarisereloon en aktekosten uiteraard want er is een authentieke akte nodig.
Niemand is nutteloos. Je kunt altijd nog dienen als slecht voorbeeld.

bosprocureur
Berichten: 2658

#3 , 1 jaar 7 maand geleden (24 jan 2017 11:29)

En dan weer met klein beschrijf mag ik aannemen ? Als aan de andere voorwaarden voldaan is natuurlijk?

Reclame

j.demoor
Berichten: 10362

#4 , 1 jaar 7 maand geleden (25 jan 2017 12:03)

“Art.1702.Ruil is een contract waarbij de partijen aan elkaar een zaak in de plaats van een andere zaak geven. Art.1703.Ruil komt tot stand door de enkele toestemming van de partijen, op dezelfde wijze als koop.Art.1707.De overige regels die omtrent het koopcontract zijn voorgeschreven, zijn mede van toepassing op het ruilcontract.”(Burgerlijk Wetboek).

Vlaamse Codex Fiscaliteit van 13 december 2013:

Artikel 2.9.2.0.1.
De belastingplichtige is de verkrijger van het zakelijk recht. Bij een ruilovereenkomst is de belastingplichtige de verkrijger van het onroerend goed waarvan de overeengekomen waarde als heffingsgrondslag heeft gediend overeenkomstig artikel 2.9.7.0.2.

Artikel 2.9.7.0.2.Voor ruilovereenkomsten wordt het verkooprecht gevestigd op basis van het bedrag van de overeengekomen waarde van het onroerend goed waarop de ruilovereenkomst betrekking heeft, dat aanleiding geeft tot heffing van het hoogste recht.

Artikel 2.9.3.0.2.§ 1. De belastbare grondslag voor verkoopovereenkomsten, bepaald met toepassing van artikel 2.9.3.0.1, wordt verminderd met een abattement van 15.000 euro in geval van zuivere aankoop van de geheelheid volle eigendom van een tot bewoning aangewend of bestemd onroerend goed door een of meer natuurlijke personen om er hun hoofdverblijfplaats te vestigen.

Artikel 2.9.3.0.3.
§ 1. De belastbare grondslag voor verkoopovereenkomsten, bepaald met toepassing van artikel 2.9.3.0.1, wordt verminderd met een abattement van 30.000 euro in geval van aankoop van een onroerend goed om er een hoofdverblijfplaats te vestigen.

Artikel 2.9.4.2.1.
§ 1. In afwijking van artikel 2.9.4.1.1 bedraagt het verkooprecht 5 % voor verkoopovereenkomsten van landgoederen of woningen.

“Art.17...40. Ruiling, op de waarde van de voornaamste kavel : schaal I.”(16 DECEMBER 1950. - Tarief van de honoraria der notarissen)

Jullie wenden zich best vrijblijvend tot een notaris die alle omstandigheden van de ruil grondig kan onderzoeken vooraleer uitspraak te doen over de fiscale en de schrijfkosten.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Poene
Berichten: 457
Juridisch actief: Ja
Locatie: Kandidaat-notaris in West-Vlaanderen

#5 , 1 jaar 7 maand geleden (26 jan 2017 15:59)

Voor een ruil kan men genieten van klein beschrijf, als aan de voorwaarden voldaan is.

Men kan echter niet het abattement toepassen op een ruil: een ruil is immers geen zuivere aankoop.

De overige aktekosten en erelonen - los van de registratierechten - schat ik op 3.000 euro.

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Heb je nog bijkomende vragen? Kijk even op Jureca.be voor snel & betaalbaar juridisch advies!

Terug naar “Successie- & Registratierechten”