Aankoop onroerend goed Tenerife met naakte eigendom en vruchtgebruik.

JPDT
Topic Starter
Berichten: 30

Aankoop onroerend goed Tenerife met naakte eigendom en vruchtgebruik.

#1 , 16 dec 2016 12:41

We hebben enkele dagen geleden de beslissing genomen een stulpje aan te kopen / is aangekocht in Tenerife .
Omdat we maar een énige dochter hebben en reeds wat onroerend goed ( gezinswoning , app. a/d kust ) zouden we eventueel met het oog op successieplanning opteren om de aankoop te doen met blote eigendom op ons dochter en wij het levenslang vruchtgebruik .

Ons dochter heeft sinds 2007 een hyp. lening voor haar woning lopen die fiscaal ingebracht wordt . Ook de woonbonus .

Ben ik juist te stellen dat :
1. ons dochter bij de aankoop het recht op de woonbonus normaliter zou verliezen .... maar deze toch maar 10 jaar kan meegenomen worden . Bij het verlijden van de akte in 2017 in Tenerife wordt zij blote eigenaar van een tweede woning en zou de woonbonus daardoor verliezen maar ... verliest deze toch na 10 jaar . Dus géén verschil/verlies voor haar ?
2. Kunnen wij als ouders met onze centen deze aankoop volledig financieren of moet de dochter dit voor haar deel zelf doen( dit willen wij zelf niet ).
3. Kunnen wij eventueel nu nog "schenken " aan haar (handgifte ) zonder schenkingsrechten ?

Ik denk echt zelf niet dat de notaris in Tenerife zich zal afvragen van wie de centen komen !

Veel vragen maar ben volop info aan het verzamelen .
Dank .

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
asperger
Berichten: 6497
Juridisch actief: Nee
Locatie: Lier

#2 , 16 dec 2016 12:50

De notaris in Tenerife gaat geen vragen stellen hieromtrent, maar:
De gesplitste aankoop met eenvoudige handgift (zonder betaling registratierechten)aan de kinderen geeft alleszins geen vrijstelling van erfenisrechten!
De Vlaamse tollenaar heeft zeer strikte regels ingevoerd en durft die herhaaldelijk te wijzigen! Dus wanneer het moment van aankoop gekomen is best de "interpretatie van de dag" vragen aan de Vlaamse belastingdienst.
"Politici verkiezen echter liever de bedenkelijke heldenstatus van betweter te belichamen tegenover die van de minus habens." (Victor Dauginet in "Het belaste land", pagina 72)

JPDT
Topic Starter
Berichten: 30

#3 , 16 dec 2016 13:28

Is wel zeer erg dat men als burger de" interpretatie van de dag " van vandaag moet gaan vragen . Wat is deze "interpretatie" van vandaag in de toekomst waard ?
Wie kan , op het moment dat de erfenisrechten " zouden " moeten betaald worden ( bij een eerste overlijden van mij / echtgenote vb binnen 20 jaar , dan 80 ) nog natrekken op welke wijze de betaling van aankoopsom heden gebeurde in Tenerife en/of via een transfer vanuit Belgie naar ginder ?
Is het niet zo dat zolang er géén erfenisrechten te vorderen zijn alles " blijft slapen " om misschien/ hopelijk binnen x aantal jaren niet meer wakker te worden !

Reclame

Poene
Berichten: 484
Juridisch actief: Nee

#4 , 18 dec 2016 00:29

Je dochter heeft waarschijnlijk geen centen om de blote eigendom zelf te betalen, correct?
Dan moeten jullie de prijs van de blote eigendom schenken via bankgift (niet handgift), hiervan een pacte adjoint opmaken en dit registreren vóór het verlijden van de akte. Schenkingsrechten van 3% zijn onvermijdelijk.

De documenten hiervan, inclusief de overschrijvingsbewijzen, moet je heel goed bijhouden tot aan het overlijden van een van de ouders. De fiscus zal op dat moment het tegenbewijs vragen (namelijk die documenten), anders zal ze erfbelasting heffen op de waarde van het appartement.

Laat je hierin begeleiden door je familienotaris. Van de notaris in Tenerife hoef je geen hulp te verwachten. Hij kent de Vlaamse Codex Fiscaliteit helemaal niet!

Fortuin
Berichten: 1013

#5 , 20 dec 2016 13:40

Daarnaast: ook opletten met het aankopen van vastgoed in Spanje. Een notaris daar kan je niet vergelijken met een notaris hier. Best zelf alles nog eens driedubbel (laten) nakijken.

Terug naar “Successie- & Registratierechten”