Dit forum is geen vervanging voor professioneel juridisch advies. Raadpleeg steeds een erkend raadsman of vakspecialist. De redactie van dit forum is niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou voortvloeien uit berichten geplaatst op dit forum. Lees onze forum-regels. Is dit uw eerste bezoek ? Lees dan even onze handleiding.
JPDT
Topic Starter
Berichten: 30

Aankoop onroerend goed Tenerife met naakte eigendom en vruchtgebruik.

#1 , 1 jaar 9 maand geleden (16 dec 2016 12:41)

We hebben enkele dagen geleden de beslissing genomen een stulpje aan te kopen / is aangekocht in Tenerife .
Omdat we maar een énige dochter hebben en reeds wat onroerend goed ( gezinswoning , app. a/d kust ) zouden we eventueel met het oog op successieplanning opteren om de aankoop te doen met blote eigendom op ons dochter en wij het levenslang vruchtgebruik .

Ons dochter heeft sinds 2007 een hyp. lening voor haar woning lopen die fiscaal ingebracht wordt . Ook de woonbonus .

Ben ik juist te stellen dat :
1. ons dochter bij de aankoop het recht op de woonbonus normaliter zou verliezen .... maar deze toch maar 10 jaar kan meegenomen worden . Bij het verlijden van de akte in 2017 in Tenerife wordt zij blote eigenaar van een tweede woning en zou de woonbonus daardoor verliezen maar ... verliest deze toch na 10 jaar . Dus géén verschil/verlies voor haar ?
2. Kunnen wij als ouders met onze centen deze aankoop volledig financieren of moet de dochter dit voor haar deel zelf doen( dit willen wij zelf niet ).
3. Kunnen wij eventueel nu nog "schenken " aan haar (handgifte ) zonder schenkingsrechten ?

Ik denk echt zelf niet dat de notaris in Tenerife zich zal afvragen van wie de centen komen !

Veel vragen maar ben volop info aan het verzamelen .
Dank .

asperger
Berichten: 4835
Juridisch actief: Nee
Locatie: Sint-Martens-Latem

#2 , 1 jaar 9 maand geleden (16 dec 2016 12:50)

De notaris in Tenerife gaat geen vragen stellen hieromtrent, maar:
De gesplitste aankoop met eenvoudige handgift (zonder betaling registratierechten)aan de kinderen geeft alleszins geen vrijstelling van erfenisrechten!
De Vlaamse tollenaar heeft zeer strikte regels ingevoerd en durft die herhaaldelijk te wijzigen! Dus wanneer het moment van aankoop gekomen is best de "interpretatie van de dag" vragen aan de Vlaamse belastingdienst.
Niemand is nutteloos. Je kunt altijd nog dienen als slecht voorbeeld.

JPDT
Topic Starter
Berichten: 30

#3 , 1 jaar 9 maand geleden (16 dec 2016 13:28)

Is wel zeer erg dat men als burger de" interpretatie van de dag " van vandaag moet gaan vragen . Wat is deze "interpretatie" van vandaag in de toekomst waard ?
Wie kan , op het moment dat de erfenisrechten " zouden " moeten betaald worden ( bij een eerste overlijden van mij / echtgenote vb binnen 20 jaar , dan 80 ) nog natrekken op welke wijze de betaling van aankoopsom heden gebeurde in Tenerife en/of via een transfer vanuit Belgie naar ginder ?
Is het niet zo dat zolang er géén erfenisrechten te vorderen zijn alles " blijft slapen " om misschien/ hopelijk binnen x aantal jaren niet meer wakker te worden !

Reclame

Poene
Berichten: 457
Juridisch actief: Ja
Locatie: Kandidaat-notaris in West-Vlaanderen

#4 , 1 jaar 9 maand geleden (18 dec 2016 00:29)

Je dochter heeft waarschijnlijk geen centen om de blote eigendom zelf te betalen, correct?
Dan moeten jullie de prijs van de blote eigendom schenken via bankgift (niet handgift), hiervan een pacte adjoint opmaken en dit registreren vóór het verlijden van de akte. Schenkingsrechten van 3% zijn onvermijdelijk.

De documenten hiervan, inclusief de overschrijvingsbewijzen, moet je heel goed bijhouden tot aan het overlijden van een van de ouders. De fiscus zal op dat moment het tegenbewijs vragen (namelijk die documenten), anders zal ze erfbelasting heffen op de waarde van het appartement.

Laat je hierin begeleiden door je familienotaris. Van de notaris in Tenerife hoef je geen hulp te verwachten. Hij kent de Vlaamse Codex Fiscaliteit helemaal niet!

Fortuin
Berichten: 809

#5 , 1 jaar 9 maand geleden (20 dec 2016 13:40)

Daarnaast: ook opletten met het aankopen van vastgoed in Spanje. Een notaris daar kan je niet vergelijken met een notaris hier. Best zelf alles nog eens driedubbel (laten) nakijken.

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Heb je nog bijkomende vragen? Kijk even op Jureca.be voor snel & betaalbaar juridisch advies!

Terug naar “Successie- & Registratierechten”